діти, блядь

Mar 22, 2013 21:15

Працюю я собі працюю, випікаю як раз багет. А знаєш, ще один момент: я постійно вимикаю радіо, ну, щоб не кумарило. Там постійно якесь лайно крутять. І взагалі, я якось до радіо почав радикально негативно ставитися вже давно, тож і вимикаю, а тут забувсь. Грає якийсь тупняк на кшталт "Радіо Алла". А працюю в нічну. Таня на слойці, я на хлібах, на великій тобто печі. Льоха (ми на нього кажемо отець Олексій, бо він навчається в якомусь православному ВИШі) цієї ночі теж працював. Малась працювати Галя, його напарниця, але вона вийшла у відпустку. Тож розкладав продукцію по ящиках отець Олексій, мовчазний, похмурий. Робить вигляд розумахи, хоча сам цілковитий дурко. Життя його складається з прописних істин повністю. Він ні до чого не прийшов самотужки... проте ми ж не про нього.
Раптом чую, здається Наталі, так, після пісні сказали, що це Наталі... вона ще співала колись давно пісеньку про вєтєр, каторий дул с моря. А зараз "О боже какой мужчіна! Я хочу от тебя сина; я хочу от тєбя дочку. І точка!". Певний час я мужався, але ми щось утрьох, маю наувазі Льоху-батюшкку, Таню і певно себе, довго мовчимо.Така собі затяжна пауза.
- От ви вважаєте це правильним?
Я почав здалеку. Нехай поламають голову перед штурмом.
- Шо? - запитала Таня і глянула на мене отетерілими від поганого сну очима. Вона думала, що я знову почну сварити її за якусь лажу по роботі. Батюшка Льоша узагалі відморозився. Закреслював щось на своєму папірці і складав хліб по ящиках.
- Ну, ця манда співає.
Я процитував геніальний текст про альфа-самца перед котрим напустила у штани сама Наталі, хоч не першої свіжості, але ж непогана ще бабіца. Мабуть і досвід є. Й чоловіків уже всяких бачила. Я ще розумію, коли б їй було 16 років, то реально можна втюхатися по самі вуха, але ж в 50 ... чи скільки їй там. Тобто час вже звикнути, що є мужики, від погляду котрих хочеться вагітніти, і навіть не просто, а з рецидивом. Що краса поруч і так має бути, а от втрачати голову в свої літа зась. Що ж буде коли вона кожного дня зустрічатиме гарного чоловіка? Зблядується жіночка.
- Ти хоч розумієш, про що вона співає?щ
Таня толерантно посміхнулася. Льоха креслив і складав не реагуючи на мене ніяк.
- Таня, вона говорить про те, що жінки тупі! Вона ж не просто мурчить собі під ніс на кухні вранці поки її ніхто не чує - ця манда відкриває свій рот на три країни!
Я не знав, що закинути далі. За звичай, коли я був у розпалі обурення, то не знав з чого почати: з початку і порціями, потрохи чи просто брутальною вуличною лайкою, котра тримає у собі набір з багатозначних і часто суперечливих слів.
- От для чого взагалі люди на землі? В чому ціль їх існування? - почав я з питань доволі банального на перший погляд.
- Ти православний хрістіанін? - почув я з-за спини натягнутий голос отця Олексія. Він говорив завжди так, ніби відтягував останні хвилини життя - страждальницьки.
- Ну, припустимо, що так, я хрещений за православними традиціями.
- Тоєсть, ти православний, - кульмінував Льоха.
- Ні, я просто хрещений, але якщо для тебе це одне й те саме, то можеш вважати мене православним.
Льох намружив лоба гармонікою, трохи нахилився до мене і забравши пальці в пучок, на кшталт того, яким хрестяться, але доверху ногами, потрусив ними і сказав: " На отвєтє на етот вопрос стоит вся вєра Хрістовая!".
Я зробив вигляд, що зрозумів про що він мовить. Не дуже хотілося суперечки про ніщо.
Я помовчав з півгодини, а потім знову почав говорити, а вірніше поносити останніми словами кляту Наталі.
- Релігія, Таня, як і Наталі не об'єктивна. Вони живуть своїми світами. Релігія другорядною робить жінку і Наталі теж надає їй якогось абсолютно безвольного нарису. Виходить з того, що жінка має чекати на свого тракториста, котрий з руками в мазуті приходить і просто валить її з ніг силою свого ужасно прекрасного мужского шарму. Більше, виходить, у жінки немає справ. Вона має чекати коли ж її запліднять і будуть любити. От ти, Таня, бажала собі такого життя?
- Ну... - сорокарічна зів'яла від тяжкої роботи жінка зам'ялася. - Я не вважаю себе особо умною щоб про таке базікати, але я думаю, що для мене головне - це любов моїх дітей.
- А чи думала ти про це, коли ще була неодруженою?
- Так, думала. Уявляла собі сімейне щастя.
Таня ніби образилась. Все виглядало так, ніби-то я хочу підловити Таню на чомусь такому, в чому вона просто зобов'язана була помилятися.
- А знаєш чому ти так робила? Чому не мріяла бути президентом, художником, музикантом, співачкою, космонавтом, вченою? - Не дочікуючись відповіді, я відповів сам, роздратовано, люто, аж вена на шиї набрякла: - тому що ти мріяла про дітей і чоловіка! Так саме, як і твоя мама і бабуся! Тобі просто нав'язали, що інші цінності - це маячня, єресь. Думай, Таня, про дітей! Так тобі говорила твоя кров. Твою кров отруїли.
Таня не знайшлася, що сказати. Вона знітилася.
- Я не така дурна, як ти думаєш. Я читала...
- Але потім закинула, бо з'явилися чоловік і діти! Пріоритет змінився. Ти закинула всі науки, бо у тебе трапилися діти! Ти просто поховала себе під залізобетонними плитами сімейного щастя. Ти більше не ти - а біла хмара, простирадло, наволічка ти. Все! Життя скінчилося. Твій чорновик дійшов логічного кінця, а на чистовик тобі просто не дає дозвіл швидкоплинучий час і розчарування від життя, що вантажем нагинає голову донизу.
Я розійшовся так, що аж слина вирувала з роту. Я розумів, що частково ображав Тетяну, проте зупинитися вже не міг. Для мене це було все 'дно що викликати якогось мужика на дуель і не з'явитися самому. Я говорив, відсажував хліб, один змащував оливковим маслом, інший просто відкидав на стелаж для готової продукції. Рухи мої стали різкими, я зробився швидкішим, злішим.
- Таня, я дуже поважаю жінок, й мені хотілося б для них більш гідної участі ніж хуярити ножиком картоплю на кухні, стірати носок і втирати соплі своїм дітям, блядь! Уяви, Люба, з третьої бригади, вона не хоче стосунків з людьми протилежної статі. Вона боїться. Вона хоче жити і насолоджуватися, а не витирати пил за шафою. Люба не хоче поховати себе і жалкувати потім все життя, якщо його таким можна назвати буде. Себто народити дітей, витиснути все своє здоров'я на них, а рештки витратити на побут. Нещасні наші жінки.
- Пачєму ти думаєш, што всьо імєнно так абстоит?
- А як?! Як же воно абстаіт, Льоха? Наша ментальність, наш йобаний устрій, що устадкувався тут, підмінює цінності.
- Харашо. Но вєдь то, о чьом ти говоріш сейчас - ето егоізм. А наша вєра, наша любовь построєна на чістом альтруізмє.
Я задумався. Й справді, я вищої гільдії егоіст, якщо агітую за свою суб'єктивність. Мабуть таки є дві правди. Жодна не гірша за іншу. Просто є кілька варіантів, як прожити життя і кожен ладен собі вибрати з якого боку межі він буде жити, а потім помре.
- Бабка на двоє гадала, Льоха. Все мабуть має право на існування.

суховій література

Previous post Next post
Up