Ako rus domový dobyl svet?

Jun 03, 2024 15:02


Ako rus domový dobyl svet? Výhodou švába je rezistencia na insekticídy či rýchla reprodukcia

©️DennikN

Odolnosť rusa proti insekticídom sa môže objaviť v priebehu niekoľkých rokov. „Dalo by sa to prirovnať k rezistencii, ktorá vzniká na antibiotiká,“ vraví vedkyňa.

Na Zemi žije okolo 5-tisíc druhov švábov, z nich najrozšírenejší je rus domový (Blattella germanica). Živočích žije v ľudských obydliach na každom kontinente s výnimkou Antarktídy.



(Ilustračné foto)

Napriek masívnemu rozšíreniu boli pôvod a evolúcia švába záhadou. Pôvodne sa myslelo, že sa do celého sveta rozšíril na prelome 19. a 20. storočia z Európy. Ale rus domový nemá na kontinente žiadnych blízkych príbuzných, ktorí sa nachádzajú inde.

V novom výskume vedci analyzovali DNA rusa domového zo vzoriek z celého sveta a zistili, že jeho pôvod siaha do oblasti východnej Indie, Bangladéša a Mjanmarska (Bengálsky záliv). O objave informovali v štúdii, ktorá vyšla minulý týždeň v top vedeckom časopise PNAS.

„Je to fascinujúci príbeh toho, ako ľudia umožnili evolúciu a rozšírenie jedného z našich najnenávidenejších škodcov,“ píšu pre portál The Conversation spoluautori štúdie Theo Evans z University of Western Australia a Qian Tang z Harvardu.

Členkou autorského tímu bola aj slovenská entomologička (odborníčka na hmyz) Zuzana Kotyková Varadínová z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity a Národného múzea v Prahe.
Sedemročná vojna

Prvé záznamy o rusovi domovom pochádzajú z obdobia sedemročnej vojny (1756 až 1763), keď ho vojaci objavili vo vojenských skladoch potravín. „Súperiace armády sa navzájom obviňovali, že sú zdrojom švábov, živočíchovi tak dali meno po nepriateľovi: Prusi ho pomenovali ako ruského švába, zatiaľ čo Rusi ho prezývali prusák,“ povedala pre Denník N entomologička Zuzana Kotyková Varadínová.

Štyri roky po skončení vojny opísal švába švédsky prírodovedec Carl Linné a dal mu latinské meno Blattella germanica. Do angličtiny sa prekladá ako German cockroach, doslova nemecký šváb. „Linné mal k dispozícii exemplár, ktorý pochádzal z vtedajšieho územia Dánska: v tom období hranice štátov značne fluktuovali a dané územie bolo tradične nemecké, čo vysvetľuje jeho meno,“ vysvetlila Kotyková Varadínová.

Podľa evolučného biológa Qiana Tanga je názov švába zaujatý a „odráža osobné, národné alebo politické preferencie daného obdobia“, povedal vedec z Harvardu pre The Washington Post. Podľa neho nastal čas, aby sa šváb premenoval „vedeckejším spôsobom“.

Zato Zuzana Kotyková Varadínová by meno švába nemenila. „Názvy synantropných švábov (tých, ktoré žijú v blízkosti ľudí - pozn. red.) často vychádzajú z miesta, kde sa opísali, a neriešia originálny pôvod. Napríklad šváb americký nie je z Ameriky, ale z Afriky.“ Dodatočné zmeny názvov by v taxonómii boli skôr komplikáciou, myslí si vedkyňa.
Previous post Next post
Up