נפט, מים ועליית מחירי הקרקע באיזור השפלה

Jul 08, 2009 11:39



לפני משהו כמו שלוש שנים חבר שאל אותי מתי פצלי שמן יהיו כלכליים.
אמרתי לו שזה תלוי בטכנולוגיה ובמחירי הנפט.
המחירים הגיעו, הטכנולוגיה - מסתבר שגם.

הייתי עכשיו בסמינר של בחור בשם הרולד וינגר, לשעבר המדען הראשי של Royal Dutch Shell.

תקציר הסמינר - הם מצאו את הגביע הקדוש ועומדים להביא אותו לארץ.

מה שהוא עשה בשלושים שנה האחרונות שם היה לפתח טכנולוגיות להפקת נפט מפצלי שמן, פחם, זפת ובעצם כל מאגר של פחמימנים שיש בסלע הידוע לנו.
המטרה של הטכנולוגיה היא לפתוח מאגרי נפט וגז לא זמינים בסדר גודל של פי שלוש ממקורות הנפט הקלים והזמינים שיש כרגע (ההנחה של  Shell היא שזאת טכנולוגיה מגשרת עד שאנרגיה מתחדשת תוכל לספק את הדרישה, אולי).
אותנו זה מעניין כי מתוך מאגרי פצלי השמן העולמיים - משהו כמו שישית (אולי יותר) נמצא אצלנו (הרוב מתחת לאיזור השפלה).
הרעיון הטכנולוגי של Shell הוא מבריק למדי, הם מחדירים מחממים לסלע ומעלים אותו לאיזור ה-300 מעלות צלסיוס, זה גורם לפחמימנים המורכבים להתפרק (ובעצם גם מיצר זיקוק בתוך הסלע כך שמה ששואבים זה נפטא או דלק, בדרגה הרצויה לך) ומשאיר את הפחמן הדו חמצני העודף בתוך הסלע. אם החימום נעשה עם אנרגיה סולרית - הטענה שלהם היא שהם מגיעים ליעילות באיזור ה-90 אחוז ומעלה.
ההפרעה הסביבתית הרבה יותר קטנה מכל שיטת הפקת נפט אחרת, כמות הפד"ח שמיוצרת בתהליך נמוכה ב-25% מהשיטה הכי יעילה שיש לנפט וגז רגיל, אה, והדבר הזה גם מייצר מים נקיים בתהליך.
Shell זכו בזיכיון להפקת נפט מפצלי שמן בירדן, האיש בא לארץ להקים חברה שמפתחת את הטכנולוגיה מעבדות מחקריות בנושא הולכות להיות מוקמות אצלנו במחלקה (מחפשים מישהו עם רקע בכימיה אורגנית למאסטר או דוקטורט לזה) בדרך לשחרור הזיכיון ממפעלי ים-המלח.

גיאולוגיה, סביבה

Previous post Next post
Up