"Следует обратить внимание на недопустимость раннего использования в питании детей первых 9-12 месяцев жизни цельного коровьего молока и кефира. Коровье молоко и кефир - это продукты, содержащие большое количество белка, что оказывает негативное влияние на «незрелые» почки ребенка, провоцирует микродиапедезные кишечные кровотечения.
Кефир, обладающий высокой кислотностью, может изменять кислотно-щелочное равновесие в организме ребенка. Одной из частых причин развития железодефицитной анемии у детей грудного возраста являются микродиапедезные кишечные кровотечения, развивающиеся вследствие использования в рационе питания цельного коровьего молока или кефира.
Как показали исследования, необоснованно раннее введение в рацион питания прикорма - овощных пюре на цельном молоке (с 3-месячного возраста), кефира (с 4-месячного возраста), творога (с 4-месячного возраста), каш на цельном коровьем молоке (с 4-месячного возраста) - провоцирует потерю гемоглобина с калом, в 4-5 раз превышающую норму.
Отмечено, что чувствительность к неадаптированным продуктам уменьшается с возрастом и после 2-х лет жизни микродиапедезных кишечных кровотечений на фоне приема коровьего молока не отмечается. Механизм, лежащий в основе повышенной экскреции гемоглобина с калом на фоне приема неадаптированных молочных продуктов, у детей раннего возраста точно не известен".
И. Н. Захарова, доктор медицинских наук, профессор
Е. В. Лыкина
РМАПО МЗ РФ, Москва
Новые подходы к адаптации молочных смесей для вскармливания здорового ребенка "Использование цельного коровьего молока может приводить к внутренним ЖКТ кровотечениям младенцев.
Высокое содержание казеина коровьего молока является нежелательным - так как это трудно перевариваемое вещество.
Раннее воздействие белков цельного коровьего молока повышает риск возникновения аллергии на молочный белок.
Бычий сывороточный альбумин может спровоцировать иммунологическую реакцию у генетически восприимчивых индивидуумов. Разрушение бета-клеток может привести к развитию сахарного диабета".
The use of whole cow’s milk can be associated with occult loss of blood from the gastrointestinal tract, in both early and late infancy. Because feeding with a heat processed cow’s milk proprietary formula would not result in increased enteric blood loss, it has been suggested that a heat labile protein such as bovine albumin in whole cow’s milk is responsible for intestinal bleeding (8). Cow’s milk-induced blood loss tends to occur only during infancy; even exquisitely sensitive infants tend to tolerate whole cow’s milk later in life without adverse effects (8).
Several studies showed that feeding infants with whole cow’s milk instead of iron-fortified formula at six months of age resulted in an increased incidence of iron deficiency by one year of age (11,12).
Iron deficiency anemia, especially during the first two years of life, can adversely affect behaviour and psychomotor development (13).
The high casein content of whole cow’s milk is undesirable because casein forms a tough, hard to digest curd that is difficult for young infants to digest (15). Early exposure to cow’s milk proteins increases the risk of developing allergy to milk proteins.With increasing maturation, the intestinal epithelium becomes less permeable to macromolecules and there is less tendency toward allergic reactions. In normal infants without a known history of allergy to cow’s milk, the introduction of whole cow’s milk should be based on nutritional considerations, and not on the development of mucosal barrier to cow’s milk proteins (2).
If the lactating mother notices that consumption of whole cow’s milk seems to cause an allergic reaction in her infant, it is reasonable to eliminate whole cow’s milk from her diet.
The fatty acid profile in infant formulas simulates that of human milk. As such, fats in infant formulas are absorbed quite well by most infants and better than those in whole cow’s milk (14).
Whole cow’s milk also has low contents of zinc, niacin, vitamin C and vitamin E (6). Whole cow’s milk contains approximately three times as much sodium and potassium, four times as much calcium and six times as much phosphorus as does human milk (14).
The high phosphate load has been implicated as a cause of late hypocalcemic tetany of the neonate (14). For all the above reasons, it is best to delay the introduction of whole cow’s milk until the infant is one year old.
An association between early exposure to cow’s milk proteins and risk for type 1 diabetes mellitus has been reported in many (25-28) but not all (29) studies. Exposure to cow’s milk proteins elicits antibody formation to insulin in some children (25,26,28). Bovine serum albumin may provoke an immunological response in genetically susceptible individuals, which then cross reacts with a beta-cell surface protein, p 69 (25,26). The expression of this protein on the surface of beta cells is believed to mediate their destruction by exposing them to immune attack (26). Destruction of beta cells may lead to the development of diabetes mellitus.
The American Academy of Pediatrics recommends that in families with a strong history of insulin-dependent diabetes mellitus, breast-feeding and avoidance of commercially available cow’s milk and products containing intact cow’s milk proteins during the first year of life are strongly encouraged (30).
Paediatr Child Health. 2003 Sep; 8(7): 419-421.
Alexander KC Leung, MBBS FRCPC FRCP (UK and Ireland) FRCPCH and Reginald S Sauve, MD FRCPC
Deparment of Paediatrics, University of Calgary and the Alberta Children’s Hospital, Calgary, Alberta
ncbi Whole cow’s milk in infancy