Нові ліки проти ожиріння: у США схвалено застосування препарату WEGOVY

Dec 26, 2021 22:33





Нещодавно FDA (Управління з продовольства і медикаментів США) схвалило новий ін’єкційний препарат для контролю ваги Wegovy. У закордонних медіа цю подію вже назвали «новою ерою» в лікуванні ожиріння.

Wegovy - це торгівельна марка молекули пептидного гормону, відомої як семаглутид , препарату для ін’єкцій у високих дозах. Раніше його в нижчих дозах чи перорально використовували для лікування діабету 2 типу. Збільшена доза семаглутиду забезпечує краще проникнення через гематоенцефалічний бар’єр, що підвищує його ефективність у досягненні зниження ваги.

ЯК ВІН ПРАЦЮЄ?

Семаглутид належить до класу ліків, відомих як агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1, або GLP-1 RA. GLP-1 - це гормон, який природним чином вивільняється в шлунково-кишковому тракті у відповідь на споживання їжі. Він має багато ефектів, включаючи збільшення вивільнення інсуліну з підшлункової залози, уповільнення спорожнення шлунка та дію на рецептори в мозку, які викликають зниження апетиту. Це призводить до відчуття ситості або насичення, яке триває набагато довше, ніж це можливо з природним рівнем гормону GLP-1.

ДЛЯ КОГО?

Як і інші рецептурні ліки, цей препарат призначений для лікування ожиріння у пацієнтів з індексом маси тіла від 30 кг/м2, або з 27 кг/м2 та супутніми захворюваннями, пов’язаними з зайвою вагою, наприклад, високий кров’яний тиск, цукровий діабет 2 типу або високий рівень холестерину та прояви атеросклерозу судин.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ПРОТИПОКАЗАННЯ



Клінічні випробування третьої фази препарату Wegovy продемонстрували в середньому зниження ваги на 14,9% порівняно з вихідною після 68 тижнів терапії. Середня втрата ваги при застосуванні існуючих ліків проти ожиріння зазвичай становить приблизно 5-9%, а ті, хто змінюють спосіб життя, втрачають в середньому лише 3-5% маси тіла.

Найпоширенішими побічними ефектами Wegovy є нудота, діарея, блювота та запор. Також є ризик розвитку пухлини щитоподібної залози у тих, хто має індивідуальну чи сімейну схильність, хоча пухлини спостерігалися лише в дослідженнях на тваринах.

ЛІКУВАННЯ ОЖИРІННЯ В АМЕРИЦІ

Wegovy є останнім у лінійці ліків, починаючи з фентерміну в 1959 році, які отримали схвалення FDA для лікування ожиріння. Наразі в США існує 10 схвалених FDA препаратів проти ожиріння: фентермін, діетилпропіон, бензфетамін, фендиметразин, орлістат, фентермін/топірамат ER (Qsymia), бупропіон/налтрексон (Contrave), ліраглутид (Saxenda), сетмелановретід (Setmelanovretide). а тепер і семаглутид (Wegovy). Однак сетмеланотид дозволений лише для лікування ожиріння, спричиненого специфічними, рідкісними генетичними захворюваннями. Інші ліки, такі як метформін, зонісамід та інші РА GLP-1, які зазвичай використовуються для лікування цукрового діабету, часто призначаються «не за рецептом» і на розсуд лікаря для лікування ожиріння. Також було чимало засобів, безпечність яких не була доведена.

В США ожиріння є найпоширенішою хронічною хворобою. Оскільки ліки є недешевими, його медикаментозне лікування намагаються зробити доступним. В Америці з 2012 року на розгляд Конгресу виноситься законопроєкт, що пропонує дозволити страхове покриття консультаційних послуг щодо ожиріння та схвалених FDA ліків проти ожиріння.

Дале буде - https://bit.ly/3xEJeMm #FDA #ліки #ожиріння

#fda, #ліки, #ожиріння, Наука, лечение, медицина

Previous post Next post
Up