Як борються із запізненнями учнів у різних країнах

Nov 14, 2021 22:16







Ранкові чергування учнів та внесення в список усіх, хто запізнився. Неодімінний запис у щоденник. Це звична практика для багатьох українських шкіл.

А як борються із запізненнями школярів в інших країнах? “Нова українська школа” зібрала коментарі людей, які живуть за кордоном, мають досвід навчання там або ж бували в іноземних школах. Хочемо наголосити, що це досвід конкретних людей та окремих шкіл, а не всієї країни, тож ваш іноземний досвід може відрязнятися.

Німеччина

Олена Перепадя, журналісткаУ Німеччині правила щодо пропуску шкільних занять, а також запізнень встановлюються самими школами. У мене двоє дітей навчаються в гімназії у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, заняття починаються о 7:55.До школи діти дістаються по-різному: переважно велосипедами і пішки, але також і на шкільному автобусі та на автівках батьків. Запізнення шкільного автобуса автоматично звільняє тих, хто запізнився, від “відповідальності”. Щодо інших - то факт запізнення обов‘язково вноситься в класний журнал. Як реагувати на записи - вирішують класні керівники.



Фото: автор - stu99, Depositphotos

У класі Каті (8 клас), якщо дитина запізнюється часто, спершу говорять з батьками під час “дня спілкування з батьками”. Якщо батьки не можуть вплинути на дитину, вона за кілька запізнень повинна взяти участь у додатковому уроці - коли вчитель у позашкільний час організовує урок для тих, хто чогось не розуміє або проштрафився.

Якщо дитина все одно запізнюється, то тоді класний керівник вносить запис у табель (видається наприкінці кожного семестру) поруч із записами про невиправдано пропущені заняття.

Саша (9 клас) говорить, що його класний керівник також вдається до таких методів. Але оскільки в його класі більшість - хлопчики і, відповідно, запізнюються більше вони, то класний керівник залучає хлопців до прибирання шкільної території або виконання необхідних робіт у школі так би мовити у “позачергувальний час”.Діти розповіли, що в іншій школі, де вчаться їхні друзі, три запізнення зараховують як один безпідставно пропущений урок. Але в мене немає враження, що в школах нашого містечка багато дітей запізнюються. Мені доводиться бувати біля школи саме тоді, коли починаються уроки, та десятків тих, хто добігає запізно, я ніколи не бачила.Наталія Бок, живе в Дрездені, якийсь час працювала вчителькою англійської в початковій німецькій школіЯкщо дитина запізнюється в школу кілька разів, можуть подзвонити батькам або викликати в школу.Вже чула про таке, що за значні та повторювані запізнення дитину не допускали до уроку і декларували це як відсутність без поважних причин.В інших федеральних землях, наприклад у Гамбургзі, ніби навіть можуть призначити адміністративний штраф до 75 євро для підлітків і 25 євро для молодших школярів, за яких мають платити батьки.

Нідерланди

Євген Телятніков, навчається в НідерландахУ Нідерландах все дуже строго. Люди в цій країні славляться тим, що майже всі пунктуальні, - ось і не дають можливість новим студентам розслабитися. У нас у школі правила прості: якщо запізнися більше ніж на 10 хвилин, то ти не допускаєшся до класу - тобто втрачаеш багато інформації, яка тобі знадобиться на іспиті.А на сам іспит взагалі не можна запізнюватися, бо тебе не пускають, та не даюсь іншої спроби.Ірина Усенко, підприємицяЗапізнення учень повинен відпрацювати. У школі йому дають якісь завдання - прибрання або ще щось.Алла Гуцева, колишня редакторка ТБУ нас одразу пишуть листа батькам, щоб ті були в курсі. Якщо дитина часто пропускає уроки чи зпізнюється, школа може викликати батьків для бесіди. Також вони мають право повідомити про це в профільне міністерство. Тоді додому може прийти співробітник, щоб дізнатися домашні умови дитини.

Велика Британія

Лєра Босенко, мама двох дітей, які навчаються в Британії з 10 роківМої діти вчилися і в молодшій, і в середній школі в Британії. Це приватні школи, де діти живуть у школі, тому запізнитися на урок було технічно складніше.Однак будь-яке запізнення більше за 5 хвилин заносилося в так звану tardi book і ті, хто запізнювався часто або на більшу кількість часу, повинні були в середу приходити на сніданок на 30 хвилин раніше - о 7 ранку (можливо, це правило саме конкретної школи, але я впевнена, що в інших приватних школах є схожі ритуали).

Далее - bit.ly/2XzyYHz #діти #закордоннийдосвід #школа

#закордоннийдосвід, #діти, #школа, дети, школа, обучение

Previous post Next post
Up