Українське законодавство: що нового з 1 липня по 20 вересня

Sep 23, 2013 16:24

Оригинал взят у joanerges в Українське законодавство: що нового з 1 липня по 20 вересня



Давно не робив і робити великого бажання аж ніяк не маю, все одно окрім пари-трійки френдів усім пофіг. Але останнім часом з’явилися кілька нормативів, про які все ж варто знати ширшому загалові. Через брак часу огляд буде стислим.

Сьогодні ми поговоримо про нормативку, яка дасть відповідь на питання:
- чи можна буде перерахувати валюту на ваш особистий рахунок
- скільки ви можете заплатити готівкою
- як утилізовуватимуть ваші автівки
- чи справедливо поставили оцінку вашій дитині у школі
- скільки років діятимуть ваші водійські права та де їх отримати
та про деякі інші…

Розрахунки готівкою

Нацбанк визначив граничну суму розрахунків готівкою:
- підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10 000 грн.;
- фізособи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 000 грн.;
- фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 грн.
Передбачено, що фізособи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 000 грн., шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).
Постанова НБУ від 06.06.2013 р. № 210.

Надходження валюти на рахунки фізосіб

Надходження коштів в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюється виключно шляхом переказу коштів в іноземній валюті з іншого власного рахунку або шляхом унесення готівки власником рахунку. Зазначена вимога не поширюється на операції:
- із зарахування процентів, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або вкладному (депозитному) рахунках;
- з казначейськими зобов'язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики;
- з купівлі-продажу, обміну (конвертації) іноземної валюти у випадках, установлених законодавством України, в тому числі нормативно-правовими актами Національного банку України;
- з валютою, одержаною в порядку спадкування;
- за договорами дарування;
- з повернення коштів (помилково перерахованих або надмірно сплачених).
Внесення готівкової іноземної валюти на поточний рахунок фізичної особи - нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження.
Зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) не дозволяється.
Постанова НБУ від 16.09.2013 р. № 365.

Податок на житлову нерухомість

У 2013 році контролюючі органи не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичним особам - платникам податку, і цей податок фізичними особами не сплачується.
Закон України від 04.07.2013 р. № 403-VII.

Контроль за єдиним внеском

Повноваження контролю за нарахуванням, обчисленням та сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передали від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів.
Закони України від 04.07.2013 р. №№ 404-VII, 406-VII.

Важливий дріб’язок

Затвердили також:
- Правила користування крематоріями (наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 08.08.2013 р. № 373)
- Порядок нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22.08.2013 р. № 508)
- Правила спортивних змагань з фрі-файту (наказ Міністерства молоді та спорту України від 23.07.2013 р. № 34)
- Ліцензійні умови провадження туроператорської діяльності (наказ Міністерства інфраструктури України від 10.07.2013 р. № 465)
- Порядок проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби в Національному банку України (Постанова Правління Національного банку України від 17.07.2013 р. № 288)
- Порядок функціонування добровільної пожежної охорони (постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 564)
- Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення (постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. N 509)
- Тимчасовий порядок розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання (Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 15.07.2013 р. № 681)
- Порядок надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах + перелік професій (спеціальностей, напрямів підготовки), за якими надається одноразова адресна допомога молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах (постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 587) - Технічний регламент безпечності іграшок (Постанова КМУ від 11.07.2013 р. № 515)
- Технічний регламент безпеки інфраструктури залізничного транспорту (постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 494)
- Порядок виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних Сил за піднайом (найом) ними жилих приміщень (постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 р. № 450)
- Методичні рекомендації щодо організації та проведення камеральних перевірок податкової звітності платників податків, крім перевірок податкової декларації про майновий стан і доходи та податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця (наказ Міністерства доходів і зборів України від 14.06.2013 р. № 165)

Справи земельні

Уточнено, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій розташовано об'єкт будівництва або планується розташування такого об'єкта, подається також на погодження до структурних підрозділів районних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури, а якщо місто не входить до території певного району, - до виконавчого органу міської ради у сфері містобудування та архітектури, а в разі, якщо такий орган не утворений, - до органу виконавчої влади АРК з питань містобудування та архітектури чи структурного підрозділу обласної державної адміністрації з питань містобудування та архітектури.
Закон України від 02.07.2013 р. № 365-VII.

Надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється ВР АРК, Радою міністрів АРК, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення або формування нової земельної ділянки (крім поділу та об'єднання). Надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону "Про Державний земельний кадастр", право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою. Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). У такому разі розроблення такої документації здійснюється на підставі дозволу, наданого ВР АРК, Радою міністрів АРК, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу, крім випадків, коли особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у користування, набуває право замовити розроблення такої документації без надання такого дозволу. Крім цього, встановлено адміністративну відповідальність за порушення строку погодження (відмови у погодженні) документації із землеустрою.
Закон України від 02.07.2013 р. № 366-VII.

Справи санітарні

Міністерства охорони здоров'я України затвердило:
- Гігієнічні вимоги до продуктів дитячого харчування, параметри безпечності та окремі показники їх якості (наказ від 06.08.2013 р. № 696, набирає чинності через два роки з дня його офіційного опублікування)
- Гігієнічні вимоги до м'яса птиці та окремі показники його якості (наказ від 06.08.2013 р. № 694, набирає чинності через три роки з дня його офіційного опублікування)
- Параметри безпечності м'яса птиці (наказ від 06.08.2013 р. № 695, набирає чинності через три роки з дня його офіційного опублікування)
- Державні санітарні норми та правила "Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей" (наказ від 01.08.2013 р. № 678)
- Методичні рекомендації щодо призначення препаратів інсуліну хворим на цукровий діабет у закладах охорони здоров'я (наказ від 18.07.2013 р. № 618)

Звіти про оцінку нерухомості

Уряд вирішив, що нові звіти про оцінку майна, яка проведена для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, використовуватимуться з 1 листопада 2013 року, а не з 1 серпня 2013 року, як це передбачалося раніше. Звіти про оцінку майна, яка проведена до 31 жовтня 2013 року включно, можуть використовуватися протягом строку дії, зазначеного у таких звітах, але не більше 3-х місяців.
Постанова КМУ від 01.08.2013 р. № 501.

Шкільні справи

З’явилися орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти з предметів інваріантної складової навчального плану.
Наказ МОН від 21.08.2013 р. № 1222.

Затвердили зміни до Типового положення про атестацію педагогічних працівників. Вони стосуються атестації керівних кадрів навчальних та інших закладів, а також осіб, які претендують на зайняття посади керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.
Наказ Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 р. № 1135.

Автомобільні справи

З’явився Закон України «Про утилізацію транспортних засобів». Законом встановлюються вимоги до пунктів прийому транспортних засобів, до пунктів розбирання транспортних засобів, а також вимоги до суб'єктів господарювання, що виробляють (виготовляють) транспортні засоби та беруть на себе зобов'язання забезпечити утилізацію транспортних засобів власного виробництва. Суб'єкт господарювання, який взяв на себе зобов'язання забезпечити утилізацію знятих з обліку транспортних засобів відповідно до цього Закону, або його правонаступник відшкодовує власнику такого транспортного засобу документально підтверджені витрати, що були ним здійснені у зв'язку з утилізацією такого транспортного засобу у разі відмови від його утилізації.
Закон України від 4 липня 2013 року № 421-VII.

Затвердили Технічний опис бланка міжнародного посвідчення водія. Міжнародне посвідчення водія є книжкою формату А-6 розміром 105 х 148 міліметрів, має обкладинку сірого кольору і складається із сторінок білого кольору. Це посвідчення не дійсне для руху на території України. Воно дійсне на території усіх інших Договірних Сторін при пред'явленні відповідного національного посвідчення водія.
Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 13.08.2013 р. № 780.

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Строк дії національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії становитиме 30 років (до цього - 50 років). Крім цього, передбачено, що особи складатимуть іспити, необхідні для одержання посвідчення водія, у центрах Державтоінспекції незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.
Постанова Кабінету Міністрів України від 12.06.2013 р. № 627.

Внесли зміну до Правил паркування транспортних засобів. Забороняється обладнання суб'єктами господарювання, крім операторів, місць для паркування на тротуарах та проїзній частині автомобільних доріг. Операторам забороняється передавати майданчики для паркування на тротуарах та проїзній частині автомобільних доріг у користування іншим суб'єктам господарювання.
Постанова Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2013 р. № 583.

Внесли зміни до Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, якими визначили порядок отримання дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні. Дозвіл оформлюється підрозділами Державтоінспекції на підставі погоджувальних документів з власниками вулично-дорожньої мережі, залізничних переїздів, мостового господарства, служб міського електротранспорту, електромереж, електрифікації, електрозв'язку, в яких визначаються умови і режим проїзду зазначених транспортних засобів.
Постанова КМУ від 14.08.2013 р. № 582.

Крім того, на автотематику затвердили:
- Порядок підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів, діяльність яких пов'язана з наданням послуг автомобільного транспорту (Наказ Міністерства інфраструктури України від 26.07.2013 р. № 551)
- Правила експлуатації колісних транспортних засобів (Наказ Міністерства інфраструктури України від 26.07.2013 р. № 550)
- Правила технічної експлуатації коліс та пневматичних шин колісних транспортних засобів категорій L, M, N, O та спеціальних машин, виконаних на їх шасі (Наказ Міністерства інфраструктури України від 26.07.2013 р. № 549)
- Технічний регламент з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів (Постанова Кабінету Міністрів України від 3 липня 2013 р. № 643)
- Порядок організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом (Наказ Міністерства інфраструктури України від 15.07.2013 р. № 480)

© мій

NB Ставлю в огляд те, що вважаю за потрібне. Нагадую, що повні тексти нормативки можна знайти у розділі «Законодавство України» на сайті ВРУ, шукаючи за реквізитами відповідного акта.

законодательство, Украина

Previous post Next post
Up