Cucina Veneziana

Feb 19, 2014 12:54

немного о Венецианской кухне)
сначала попробовали, а теперь изучаем, что же мы попробовали)

http://www.italianbellavita.com/2012/10/the-traditional-foods-of-venice-italy/
http://en.wikipedia.org/wiki/Venetian_cuisine

1. Seafood, ну тут все понятно, что выловили, то и приготовили) гребешки, например :Ь мое деньрожденческое угощение)))
или вот: Mołeche: маленькие зеленые крабы (Carcinus maenas), когда они достигли пика линьки и стали мягкими, обжаренные в оливковом масле. mołeche очень ценны, потому что процесс линьки в солоноватой воде лагуны длится несколько часов, а затем панцирь становится вновь жестким.
Rixoto de gò: рис, приготовленный с рыбой из семейства бычковых (Gobius ophiocephalus), также известной как gò, типичным обитателем венецианской лагуны.
Sepe al nero: каракатица из венецианской лагуны, приготовленная в собственных чернилах.

2. Polenta. Поле́́нта (итал. polenta) - итальянское блюдо (каша) из кукурузной муки, аналог румынской мамалыги. Широко распространена в северной Италии, особенно в Ломбардии и Фриули-Венеции-Джулии; а также в итальянской части Швейцарии.
Известна с XVI века, когда кукуруза была завезена в Европу из Америки. Изначально полента - простая еда итальянских крестьян.


3. всякие пасты и ризотто )
Bigoli (Venetian: bìgołi) is an extruded pasta in the form of a long and thick tube. Traditionally they were made with buckwheat flour, but are more commonly made with whole wheat flour now. Traditionally, duck eggs are used for the pasta. It closely resembles bucatini. Bigoli is a term used in Treviso, whereas the term pici is used in Tuscany for a similar sized pasta without the hole in the center.
In "La vecchia cucina eugubina" they say that this noodle is as thick as a wooden needle for knitting stockings.
все обратили внимание на часть про яйца утки?))

4. а вот что зацепило мое внимание, сначала названием, а потом и рецептом:
Casunziei
http://lacucinaitalianamagazine.com/recipe/casunziei-from-the-dolomites


The pre-cooked and finely ground filling varies from area to area and typically includes vegetables and ricotta cheese. The original recipes are the "red" variety (casunziei rossi) with beet, potato, and red Veronese turnips; and the "green" one (casunziei verdi) with spinach, the wild-growing erba cipollina in the filling.[2] Other varieties have fillings of pumpkin or radishes.

5. Mostarda
Мостарда (итал. Mostarda) - соус из фруктов, маринованных в горчице и сиропе (итальянская кухня). Мостарда употребляется в качестве гарнира к отварному мясу.
http://lacucinaitalianamagazine.com/ingredients/mostarda


6. Gnocchi
Delicious gnocchi is a culinary tradition dating all the way back to the 16th century and connected to the festivities of Carnival. Exactly prepared from the recipe handed down from my family in Northern Italy gnocchi is made of potatoes, flour and eggs and then served with either melted butter, cheese, and sage, or other creative sauces.
If you have never had gnocchi in ‘quattro formaggio’ (four cheeses) you have not tasted Italian culinary bliss!


7. Tiramisù здесь не нужны слова :)


8. Frittelle alla Veneziana
In days of yore, only rich customers could afford this lovely dessert, that later on became part of the popular cuisine. The 'frittelle' have represented the traditional Carnival dessert in Venice, since the Renaissance. The original recipe was invented by Bartolomeo Scappi, personal Pope Pius V's cook. Thanks to the exceptional popularity and spread, this sweet was defined in the eighteenth century as "National Dessert of the Venetian State". For a long time the frittelle have been made and sold all along the 'calli' (narrow streets in Venice) into proper wooden huts.
Now as then the 'fritole' keep intact their popularity and are made at home as well as in the local confectioner's shops. Even Carlo Goldoni (celebrated Venetian playwright and librettist), mentioned the frittelle into the comedy "Il Campiello", in 1756. 'Frittelle alla Veneziana' are renowned as one of the most ancient sweet in Italy.
https://www.summerinitaly.com/guide/frittelle-alla-veneziana
это правда вкусно! содержит немного граппы (или рома))


9. Prosecco: популярное сухое игристое вино, аутентичное для области Венето. Изготовляется из винограда сорта Глера (также известен как Просекко), иногда с добавлением сортов Вердизо, Перера и Бьянкетта. Производится в 9 провинциях Италии в регионах Фриули-Венеция-Джулия и Венето.Просекко известно как основной ингредиент коктейля Беллини.
Is the base for the infamous Bellini mixed with white peach juice, from which morphed the ‘Mimosa‘ with fresh orange juice and the ‘Tiziano’ made with fresh red grapefruit juice. The Bellini was introduced at the famous Harry’s Bar and enjoyed by Hemingway.
и мне не понравилось)
Previous post Next post
Up