Neginčijama aksioma: kuo vėsesni orai, tuo populiaresnės sriubos. Ir nėra ką daugiau pridurti. Tiesiog noriu išsaugoti sau šitą moliūgų sriubos variantą, nes jame labai gerai dera švelnus moliūgo/poro saldumas ir prieskonių aštrumas.
Apie prieskonius. Galima naudoti maltą čili papriką arba kajano pipirus, bet bijau, kad jų aštrumas užgožtų moliūgą su poru. O štai mišinukas
"NASI GORENG" buvo pats tas - ir aštru, ir kvapnu, ir maloniai nuteikia gomurį (siaubas, kaip kai kurios frazės amžiams išlieka galvoje :)
MOLIŪGŲ IR PORŲ SRIUBA
1-2 l vištienos sultino
1 nedidelis arba 0,5 didelio moliūgo (gal kokie 1,5-2 kg)
1 poras
4 - 5 bulvės (dietiniam variantui reikėtų apsieiti be jų)
1 - 2 v.š. miltų (ir miltai griežtai dietai nederėtų ;)
30 g sviesto (dietinei sriubai geriau tiktų 1 v.š. alyvuogių aliejaus)
prieskoniai: druska, muskatas, koks nors džiovintų žolelių mišinys (pvz. mano mėgstamas
šitas), prieskonių mišinys
"NASI GORENG" - Moliūgą nulupti, supjaustyti stambiais gabalais, bulves nuskusti, taip pat supjaustyti, tik smulkiau.
- Užvirinti sultinį, sumesti moliūgą ir bulves. Virti kol daržovės suminkštės.
- Baltąją poro dalį supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti porus ir labiau troškinti, nei kepti, ant mažos ugnies. Kai porai suminkštėja, sudėti miltus, ir pastoviai maišant trumpai pakepinti. Tuomet įpilti porą samčių sultinio (iš puodo, kur verda moliūgas), išmaišyti ir dar pakaitinti.
- Toliau kaip kam patogiau - galima porus sudėti į puodą ir jame viską sumalti blenderiu. Arba daryti kaip aš: į didelį dubenį išgriebiu moliūgo gabalus, bulves, sudedu patroškintus porus, viską sublenderiuoju, o jau tada gautą masę supilu atgal į puodą.
- Kai sriuba užverda, sudėti prieskonius - druską, žoleles ir žiupsnelį muskato. Po kelių minučių paragauti, išlyginti skonį (gal trūksta druskos?). Tik nepamiršti, jog dar laukia pagrindinis akcentas -
"NASI GORENG" (jis bus dedamas vėliau). Dabar išjungti ugnį ir palikti puodą ramybėje 10 min.
- Patiekiant sriubą į kiekvieną lėkštę įberti po žiupsnelį
"NASI GORENG". Taip prieskoniai nespės išmirkti ir liks traškūs.
SKANAUS IR KUO TIRŠTESNĖS SRIUBOS!