На тему "Антихриста"

Nov 12, 2009 18:12


Сам фільм я більше ніколи не дивитимуся. Він дійсно досить простий. Архетипи всюди. Так от. Але розмову нашу, яка з Чугіком триває вже цілий день, я сюди таки кину. Рада тільки, що в нас однакове бачення, а з моїми зсувами на архетипальних моментах - це прекрасна новина)))

я: Так, я подивилася "Антихриста".
Паша: це попередження чи погроза? ))
я: ну, дивлячись на що в тебе часу вистачить - на аналіз символів чи на велику петицію про те, як Даша заплючувала очі останні півгодини фільму... і вапще, ти в курсі, що на мою дитячу цнотливу психіку такі фільми аж наааадто сильно впливають!
Паша: ти оце зараз не з реанімації ж пишеш сподіваюсь? ))
я: ніііі, АЛЕ я вкотре переконалася в правильності свого розуміння любові, еротики і всього-всього-всього)
а загалом, починалося все так:
- Ліль, а пам"ятаєш слова Міхалкова, який казав, що порнографію може знімати будь-хто, а от справжню красиву еротику зняти - це одиниці вміють?
А закінчувалося моїми заплющеними очима і Сальвадором Далі))
Паша: пролог дійсно красивенний. красивенний до відчаю.
я: пролог - це єдине дійсно красивенне і мистецьке там. ну, або я лох))
але справа не в цьому. символи дійсно до безумства прості. і Далі з Галою - це дааааа!)))) паралелі можна проводити, до речі. ми з Лілею зразу про віслюка, який розкладається, згадали, коли там олень схожий з"явився. Так, про підсвідоме ти правий. Тут синтез Юнга і деяких приколів Фройда. ну, але ж бліііін... не знаю. просто якось, чесно! так просто, що нє магу! А кінець... якщо чесно, після всього того сексуально насиченого знущання мені чомусь боязко навіть подумалося, що вони можуть добити його так, як вона не добила;))))
Паша: коротше, я зміг пояснити (принаймні для себе) майже всі символи. хоча у випадку з даним фільмом Трієра варто говорити не стільки про свідомий символізм скільки про його підсвідому архетипність. в цьому плані мабууть і не без Далі з його Галою не обійшлось.
але кінцівку не розкусив. що вони з ним зробити збирались? розідрати як Гренуя, чи зацілувати за подвиг
я: до речІ, так. мені найбільше незрозумілі саме жінки оці в кінці. серед них же - монахині.. це тобі теж не просто так. а те, що вона перемогла, це я згодна на 100%. і фільм назву до того має красномовну. я ще покопаюся теж трохи у всьому цьому. А кого він у печері під корінням вбивав? я, до речІ, спершу думала, що овна його там і закопає))) дуже вже та "печера" на могилу сходила чи на ті спеціальні отвори, які робили свогоч асу первісні племена, які ще в тотемів вірили (ну, ти в курсі... Фрезер, Пропп, Дюркгайм).. мені там видався натяк ще на його ініціацію. і жолуді докопаю ще.
Паша: не факт. вона то насправді перемогла у цій битві, бо продумала все з самого початку. і те що дитина помре теж знала. вона в кінці казала "коли з'явиться три жебраки, то хтось має померти". так от малий коли на стіл вилазив, то він змів зі столу три фігурки отих таки трьох жебраків, зрозуміло ким поставлених туди. І дисертацію вона писала на тему мізогенії, після чого свято увірувала в те що має померти від чоловічої руки як диявольське природне начало. від руки раціонального, що в пориві ненависті опускається до її рівня і таким чином відбувається возз'єднання оцього високого, прагматичного з ницим та стихіним, інстинктивним. Можливо то весь натовп повз до нього аби розділити долю першої жінки з едему. Едем тут теж не просто так, оскільки вона таки спокусила його на гріх - вбивство.
Олень... у в християнстві це символ Христа, крім усього всього. А лис символ диявола, до слова. Але тут ще тре копатися, яке відношення до трьох жебраків вони мають. І що це за троє взагалі.

Ворон тут ще як передвісних лиха. Воно в принципі так і сталось. Ініціація через яму - дійсно варіант, особливо якщо взяти до уваги, що вона його не за ноги витягла, а протягла з іншої дірки. Це як тунель мертвих в Софіївці. Тільки в одну сторону. Назад дороги немає.
Жолуді у моїх суб'єктивних асоціаціях - сперма, пробачте. Дуб символ чоловічий. І потім, у чоловіка так само кожної хвилини до 10 тис. спермоголовастиеків виробляється і фізіологічно він здатен на еякуляцію кожні пів-години, а дітей один-двоє. Хоч навряд вони тут в такому контексті були вставлені ))

я: коротше, от тобі дещо ще про ворона:
it is this intelligence, and the playful nature of the raven, that makes it the ultimate symbol of the trickster... the raven is seen as a harbinger of death, as personified in the Morrigan (це кельтська богиня)... The raven is a carrion bird...
Але нас по ходу найбільше цікавить оцей момент ( ми про нього реально забули): "the idea of the raven as a bird of malice is promulgated by the Bible story that Noah first sends a raven to find land; the raven never returned, and so was seen to be no friend of man".
коротше, ми завтикали з біблійним сюжетом. А оскільки в фільмі багато отих перетинів, то, можливо, цей мотив і буде домінуючим. А ініціація через "поглинання" ямою - це по-моєму, стопудовий мотив. ТИМ бІЛЬШЕ, що там вбивається всередині ТОТЕМ (пам"ятаєш, у Проппа гарно описувалися перші форми поховань, коли людей зашивали в шкури тотемічних тварин?). хоча, може тут якраз головним є те, що він дійсно не "виригується" назад, як зазвичай у таких формах, а витягається через верх. Але асоціація з могилою чітка, так само, як і з ініціальним моментом. Фон Трієр, може, просто не в курсі був про Фрезера і тотемічні племена, але основу вловив дуже правильно.
тепер жолуді та дуби)))
"the oak is particularly sacred to the Druids, who take their name from the name of tree, duir. the word for 'door' is a derivative of the same root (!); the tree symbolizes a door to another world, the Siddhe, the invisible realm of the Celts that runs parallel to the 'real' world....
the oak is symbolic of strength, power, longevity, and protection; it's also a friendly and benevolent tree...
the acorn (!) provides nourishment and also carries a rich symbolic meaning all its own"
А тепер про фалоси і сперму (ну, таки ти правий)))): "A give-away sign of a witch was that she wore a necklace of acorns, since the nut in its cup symbolized the phallus, as well as birth and the womb".
Так що ти був ДУЖЕ близьким. Фалічний символ, дуб ще можна порівнювати зі світовим деревом (хоча частіше зустрічається ясен - навіть у нас)... =)) продовжуємо?

фольклор, кіно

Previous post Next post
Up