Ліквідація чекіста Баракова.

Jan 13, 2014 20:29

  Мова іде про колишнього оперуповноваженного Київського окр.відділу ГПУ,начальник підрозділу УНКВД Київської області. А вполювали  його завдяки  Івану Голубу (агентурні псевда "Голіяд","Гольт") резиденту Абверу,полковнику армії УНР.

Детальніше про нього та ліквідацію цит. За : "Шевченко О. «Органи державної безпеки Київщини (1919-1991) у документах і фотографіях» с.197":



Бараков Василь

Бараков Василь Іванович (1900 - 1943) на фото нижче.В органах держбезпеки з 1921 року; У1930 - 1941 роках - оперуповноважений Київського окр.відділу ГПУ, начальник Переяславського та Обухівського РО НКВД, начальник підрозділу УНКВД Київської області.
 Учасник оборони Києва. Поблизу Баришівки і Яготина перебував в оточенні. Під час просування до лінії фронту потрапив у полон. Після втечі з полону організував із жителів Обухівського району антифашистське підпілля, а відтак - партизанський загін. Дії партизанів Варакова відзначались рішучістю та зухвалістю.
 У кінці 1942 року, перебуваючи в Києві, був упізнаний резидентом німецької контррозвідки "Гольтом" - колишнім петлюрівським полковником Іваном Голубом. Загинув у перестрілці з військовим патрулем біля будинку №38 на вулиці Пушкінській.

Пушкінська 38,дореволюційний будинок.На цьому місці було ліквідовано Баракова:


Ще один документ Полції безпеки СД,що характеризує чекіста :

"Полиция безопасности и СД___
Киев, 11.4.42 г.
По списку:
начальнику отделения полиции безопасности и СД оберштурмфюреру СС Кретчмару, г.Белая Церковь начальнику отделения полиции безопасности и СД оберштурмфюреру СС Даннелю, г.Иванков начальнику отделения полиции безопасности и СД оберштурмфюреру СС Юнгу, г.Умань.
ИНФОРМАЦИЯ № 117 о розыске особо опасных преступников
- в районе села Григоровка совершено дерзкое нападение на начальника реферата "штаба связи ОКБ Украины" штурмбанфюрера СС Ланга и сопровождающих его полицейских- Штурмбанфюрер убит. Террористом похищены документы и оружие. Один из оставшихся в живых полицейский сообщил приметы, совпадающие с описанием разыскиваемого работника НКБД Баракова - наши распоряжения: 51, 68, 90, 102... Под личную ответственность принять меры к аресту преступника и его единомышленников...
Эрлингер, штандартенфюрер СС"
"...по достоверным данным на территории Обуховского района: в населенных пунктах Германовка, Красная Слободка, Гусачевка, Григоровка, Козин, Малая Вильшанка, Тростинка, Матяшовка, Семеновка, Перегоновка и других действует разветвленное большевистское подполье. Руководитель - бывший начальник подотдела Управления НКВД Киевской области, ранее - в 1930 - 1935 годах - работавший начальником Обуховского райотдела ГПУ, Бараков Василий Иванович...
Чекист Василий Бараков - особо опасный преступник. Подозреваем, что он оставлен советской военной разведкой или контрразведыватепьными органами для выполнения специальных заданий... На территории Обуховского и других районов имеет единомышленников, которых организовывает и привлекает к проведению антигерманских акций..."

Декілька слів,ще про того кому належить заслуга ліквідації такої крупної фігури,Іван Голуба керівниак 220-ї розвідшколи Абверу у Львові,що готувала диверсантів для запілля Червоної Армії.Першого шефа штабу УВВ.
  Іван Голуб , агентурні псевда "Гольт","Голіяд",був областним резидентом в Житомирі і одночасно резидентом "АСТ-Україна",очолював розвідшколу 220-ї абвергрупи у Львові,один з перших організаторів штабу УВВ. І.Голуб є  легендарною особою.Полковник Армії УНР,в роки Визвольних змаганнь 1917-1920 рр, був повстанським отаманом на Поділлі. Був схоплений радянською владою,відбував покарання на Соловках в "СЛОНі",повернувся в Україну в 1933 році.Нелегально тікає через кордон в Галичину. З початком війни вирушає  з членами ОУН(м) на Україну,організовує  на Донбасі в Горлівці українськке життя видає газету "Український Донбас". У 1942 році він зачислний в Зондерштаб "Р".  Свою позицію Голуб повторював так:
" Ми,українці,повинні використати момент і повинні знищити німецькими руками все комуністичне,що залишилося в Україні" .

.

Іван Голуб

Найближчим помічником та соратником Голуба був відомий Юрій Городянин-Лісовський "Горліс-Горський",старшина Запорозької дивізії Армії УНР,осавул Основного куреня Холодного Яру.Подвійний агент Подільского ГПУ в 20-х рр. Абвер його дуже цінував саме за його добру обізнаність  раядянських органів з "нутра".



Юрій Городянин-Лісовський

Загалом їх діяльність добре характеризувала затримана весною 1944 року органами НКГБ зв`язкова штабу Голуба Катерина Стрельцова,яка  на допиті засвідчила:
"Групи ОКВ,якими керували Голуб,"Юрій Горський" та інші,зовні були таємними німецькими розвідувальним органом,який вів роботу щодо виявлення радянського партійного підпілля та радянських партизанів..Як керівний склад груп,так само також більша частина агентури,були українськими націоналістами,які,поряд із виконанням завдань німців,проводили велику націоналістичну роботу серед населення й це було їх основним завданням. Усі заходи німців,щодо боротьби з радянськими партизанами та партійним підпіллям вони використовували в своїх інтересах щодо націоналістичної роботи.Пам`ятаю їхнє гасло: "Німецькими руками знищимо все більшовицьке!". Цей вислів часто вживав сам Голуб та інші наіціоналісти,які працювали в групах "ОКВ".

П.М. Є в цьому свій символічний момент. Колишній петлюрівський повстанський отаман ліквідував чекіста який безперечно мав відношення,не міг не мати просто,до придушення українського повстанства УНР,адже був в органах держбезпеки з 1921 р,а з 1931 р оперуповноваженнним ГПУ на Київщині.

ОКВ, Армія УНР, Абвер, УВВ Українське Визвольне Військо, Зондерштаб Р

Previous post Next post
Up