Стародавнє українське гасло: "Перемога або смерть!"

Jun 28, 2019 23:21


"Стародавня історія, - говорить Шерер, - не підносить більш привабливого сюжету ніж історія козацтва. У цих анналах, як і в інших, присвячених давнині, можна віднайти спільноти, утворені за допомогою воїнського духу, що живляться цим воїнським духом, підтримуючи ним свої постійні державні установи. Можна побачити громадян цієї республіканської держави, які виховувались так, як і спартанці, і завжди тримали зброю в руках, як римляни. Але, на відміну від останніх, вони ніколи не прагнули до поневолення відомої світової імперії. Вони прагнули лише до того, щоб мужньо і стійко захищати свої домівки і вівтарі, і зниженому рабству віддавали перевагу бродячого, безтурботного життя. Можна побачити батьків, котрі виховували дітей, що гордилися своєю незалежністю, і які не залишали їм ніякої іншої спадщини, окрім шаблі, з написом на ній: "Перемога або смерть"(*)

Йоган-Християн фон Енґель. Історія України та українських козаків. (2014). - С. 308.

(*) - "On verra les pères transmettre à leurs fils l'orgueil de l'ndépendance, & ne leur laissèr pour tout héritage qu'un sabre, avec la devise, vaincre ou mourir."

Jean-Benoît Schérer. Annales de la petite Russie ou Histoire des Cosaques-Saporogues et des Cosaques de l’Ukraine... - Tome Premier. - Paris, Cuchet, 1788. - Page V.

українці

Previous post Next post
Up