Мате - напій, що омолоджує і додає сил!

Sep 30, 2010 16:41

Originally posted by rendger at Мате - напій, що омолоджує і додає сил!

У наш час здоровий спосіб життя все стійкіше входить у моду, а допомогти нам у підтримці його зможе корисна альтернатива кави або чаю - божественний еліксир стародавніх індіанців, мате. Під назвою Мате розуміють напій з листочків і гілочок парагвайського падуба, вічнозеленого чагарнику, що в дикому вигляді ростуть в Аргентині та Уругваї. П'ють цей напій, незаслужено званий чаєм, зі спеціальних судин, калабасів, виготовлених з гарбузів, через трубочку з фільтром, бомбілью.

Маючи три складових - сам мате, калабас і бомбілью, можна готувати цей корисний напій. Для цього насипають сировину в калабас приблизно на 1 / 3 (доза для європейця) і заливають невеликою кількістю гарячої (75-80 градусів) води, дають їй увібратися і акуратно вставляють у посудину бомбілью. Потім заливають гарячою водою до горлечка і через 2-3 хвилини напій готовий до вживання, потягуйте його через бомбілью і насолоджуйтеся життям. Якісний мате можна доливати водою до 10 - 15 разів, а його дивний смак при цьому не погіршується. 
Корисні речовини у мате
Згідно даних Паризького інституту Пастера в мате міститься 196 корисних речовин. Мате - джерело вітамінів, там виявлені вітаміни А, С, Е, Р і практично всі вітаміни групи В. Крім того, в мате є великий запас мінеральних речовин, таких як марганець, магній, сірка, залізо, кальцій, калій, хлор і інші. У напої, також як і в чаї, каві та какао міститься кофеїн, але його кількість не настільки велика, зате в ньому є інший ксантин, споріднений кофеїну - МАТЕІН. На відміну від свого побратима матеін не викликає прискорене серцебиття і безсоння, а заряд бадьорості після вживання мате зберігається на 8-10 годин.

Не будемо вдаватися у подробиці та перераховувати всі речовини, що містяться в цьому чудодійний напій, додамо лише деякі з них: це - сапоніни (метасапоніни), дубильні речовини, 15 амінокислот, каротин, ефірна олія, теофілін, теобромін і кверцетин.

Лікувальні властивості мате
Про лікувальний вплив напою відомо давно. Ще індіанці гуарані рятувалася ним від цинги і відновлювали сили після полювання і битв. Для початку зазначимо, що мате може пити практично будь-хто, немає обмежень ні за віком, ні за станом здоров'я. У далекій Аргентині населення фактично не розлучається з калабасамі, з яких п'ють цей напій.

Мате не тільки чудово тонізує організм, він має ще і загальнозміцнюючу, болезаспокійливу, імуностимулюючу властивості.

Завдяки вітамінам-антиоксидантами (А, Е, С) мате перешкоджає окислюванню ліпідів низької щільності, а, як добре відомо, окислювання таких ліпідів є першопричиною розвитку атеросклерозу. З цієї ж причини мате має і омолоджуючу властивість, і входить до складу деяких косметичних кремів і масок.

Наявністю теофілін пояснюється здатність мате стимулювати серцевий м'яз, і тому цей напій рекомендується вживати людям, які страждають на серцево-судинними захворюваннями. Також він нормалізує мозковий і коронарний кровообіг. І найголовніше, не дивлячись на те, що мате є тонізуючим напоєм, його сміливо можуть пити, як гіпотоніки, так і гіпертоніки, так як він приводить артеріальний тиск в норму, в одному випадку підвищуючи його, а в іншому понижує.

Згідно даних швейцарських дослідників мате може служити прекрасним помічником у втраті ваги, тому що він є ліполітіком, а також сприяє очищенню шлунка. Мате дуже корисно пити тим, хто «сидить» на дієтах. Згідно даних вже інших вчених, з США, мате пригнічує активність моноамінооксідази (МАО), тому цей напій - відмінний засіб від поганого настрою, депресії, емоційних розладів і недостатньої концентрації уваги, пристрасті до алкоголю і наркотиків і навіть від хвороби Паркінсона і екстрапірамідальні порушень.

При харчових отруєннях, синдромі відміни ліків і припинення куріння напій просто незамінний. Є цікаві дані про те, що мате сприяє виробленню епіфізом мелатоніну і серотоніну, цим пояснюється той факт, що мате «загострює» зір, підвищує концентрацію уваги і покращує настрій. А ще мате - хороший стимулятор, він діє безпосередньо на гладку мускулатуру стінок шлунку, в місцях скупчення чутливих нервових закінчень.

Парагвайський гостролист включено до Державної фармакопеї низки країн, у тому числі в Британській Трав'яні фармакопеї, Державної фармакопеї США, Бразилії та Індіі. Екстракт мате входить до цілого ряду БАДів і енергетичних напоїв.

Джерело: Калабасик
Previous post Next post
Up