Żywność w Unii Europejskiej najtańsza jest w Polsce, a najdroższa w Danii - wynika z danych przygotowanych przez Eurostat.W Polsce ceny żywności oraz napojów bezalkoholowych wynoszą średnio 61 proc. średniej unijnej. Produkty zbożowe i
pieczywo kosztują 58 proc. tego, co w krajach Unii Europejskiej, mięso 55 proc., a produkty mleczne, jaja i sery 63 proc.
Najdrożej, bo 143 proc. średniej unijnej, za żywność płacić muszą Duńczycy.
Ceny napojów alkoholowych w Polsce wynoszą 93 proc. średniej unijnej. Najdrożej za alkohole płaci się w Irlandii (162 proc.), a najtańsze są w Bułgarii (67 proc.).
Wyroby tytoniowe w Polsce kosztują 58 proc. tego, co w krajach UE. Najwięcej płacą za nie Brytyjczycy (194 proc. średniej unijnej), a najmniej Węgrzy (52 proc.).
Dane Eurostatu uwzględniają ceny żywności z wiosny 2012 r