Polacy jedzą najwięcej warzyw i owoców w Europie

Jan 19, 2012 02:31






Polacy jedzą najwięcej warzyw i owoców w Europie


prot 2012-01-18, ostatnia aktualizacja 2012-01-18 21:48:15.0

Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie. Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy również normy Światowej Organizacji Zdrowia.

Owoce i warzywa są niezbędnymi elementami zdrowego odżywiania. Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Im więcej jemy owoców i warzyw, tym rzadziej chorujemy. Wielu Europejczyków uważa, że ich sposób odżywiania jest zdrowy oraz, że spożywają odpowiednią ilość zieleniny.

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by dziennie jeść ponad 400 gramów owoców i warzyw. Jednak z wyłączeniem ziemniaków oraz innych bulw zawierających skrobię, jak maniok. Dane Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazują, że przeciętny Europejczyk spożywa 220 gram warzyw i 166 gramów owoców dziennie. To łącznie o 14 gramów mniej niż zaleca norma.

W rankingu Europejskiej Rady Informacji o Żywności, zawierającym dane z 19 państw, Polska zajęła pierwsze miejsce. Spożywa się u nas 577 gramów zieleniny. Powyżej normy WHO uplasowały się również: Niemcy, Włochy i Austria. Najmniej warzyw i owoców jedzą mieszkańcy północy kontynentu - Islandii, Szwecji, Finlandii, Wielkiej Brytanii, ale też Czech.

Badania wykazały, że więcej warzyw i owoców jedzą ludzie z większymi dochodami i wyższym wykształceniem. Produkty roślinne wybierają częściej kobiety niż mężczyźni. Na zwiększenie konsumpcji tych produktów wpływa również udane życie rodzinne. Kobiety w związkach zmieniają bowiem nawyki żywieniowe mężczyzn.

Tekst pochodzi z portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl © Agora SA

polska, europa, żywność, zdrowie

Previous post Next post
Up