Томас Пікеті (Thomas Piketty) парижська економічна школа та його книжка Le Capital au XXIe siècle

May 25, 2014 19:25

Томас Пікеті (Thomas Piketty) парижська економічна школа та його книжка Le Capital au XXIe siècle (Капітал у XXI сторіччі) що виходить цього року

43х річний вчений зробив історичне дослідження розвитку економіки та накопичення багатства у 20и країнах світу та прийшов до цікавих висновків що вважається можуть змінити сучасний світ. Його книжка Le Capital au XXIe siècle опублікована французькою мовою у 2013 році і у цьому перекладена англійською мовою. У книжці розкривається яким чином продукується концентрування багатства і його розподіл що відбувався протягом останніх 250 років. У своїй книзі Пікеті стверджує, що коли швидкість накопичення капіталу перевищує швидкість розвитку економіки країни, то зростає нерівність.

Пікеті показує, що сучасний економічний ріст і поширення знань дозволили нам уникнути нерівностей у апокаліптичному масштабі передбачені Карлом Марксом. Але ми не змінили глибинні структури капіталу і нерівності настільки, наскільки думалося в оптимістичні десятиліття після Другої світової війни. Основним рушієм нерівності є тенденції повернення вкладеного капіталу скоріші ніж темпи економічного росту, сьогодні загрожує генеруванням росту крайньої нерівності, що піднімає ажіотаж невдоволення і підриває демократичні цінності. Тим не менш, економічні тенденції не є форс-мажорними обставинами ні діями богів. Політична активність приборкувала небезпеку нерівності в минулому, і може зробити це знову.

Автор пропонує що треба зробити, щоб уникнути домінування та відродження родового (патерналістського капіталізму). Він стверджує що треба ввести прогресивне світове оподаткування щоб допомогти вирішити поточну проблему підвищення нерівності. Його робота підвергає радикальному сумніву оптимістичну гіпотезу російського економіста Семена Кузнеця що встановлює прямий зв'язок між економічним розвитком і перерозподілом доходів, підкреслюючи важливість політичних та фіскальних органів у встановленні податків і доходів і, отже, в історичній еволюції економічного розподілу багатства.

Нобелевський лауреат в економіці Поль Кругман (Paul Krugman) стверджує що дослідження Томаса Пікеті буде бестселлєром цього десятиріччя.

Джерела:

http://es.wikipedia.org/wiki/Thomas_Piketty
http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674430006
http://www.envio.org.ni/articulo/4818

image Click to view

soft power, революції навколо нас, прєдупрєждьон значіт вооружон, випробування повторюватиметься доки не з, майдан, зри у контекст, taste makers, свобода думки, сучасна Украіна, політична система, щоб не забути

Previous post Next post
Up