Лемко-Русинська Республіка

Dec 05, 2015 11:47

#‎Цього_дня‬ 5-го грудня в 1918-му проголошено Руську Народну Республіку Лемків.
Я про це не мала гадки. Тому більше історії:
Лемко-Русинська Республіка, Руська Народна Республіка Лемків або Флоринська Республіка була заснована у Флоринці (нині Новосондецький повіт Польщі) 5 грудня 1918, унаслідок Першої Світової війни, після ліквідації Австро-Угорської імперії. Як москвофільська організація[1], спочатку мала намір об'єднання з демократичною Росією і виступала проти об'єднання з Західноукраїнською Народною Республікою. Оскільки об'єднання з Росією не було можливе, вона намагається приєднатися до Карпатської України на південних схилах Карпат як автономна провінція Чехословаччини. Республіку очолив Президент Центральної Національної Ради, діяч русофільської орієнтації, доктор Ярослав Качмарчик[2]. Він вийшов з польської тюрми в березні 1920.

Ця держава мала подібну історію з Команчанською Республікою у східній Лемківщині. Діячів Лемковської республики польска влада звинуватила у державній зраді, але процес закінчився їх виправданням. Одним з їх захисників був Кирил Черлюнчакевич.
5 грудня 1918 року члени республіки заявили: «Ми, народ русинський, що живуть в компактному поселенні в південній частині галицьких адміністративних одиниць Новий Тарг, Новий Сонч, Грибов, Горліце, Ясло, Кросно і Санок і не хочуть бути включені до складу Польської держави, і бажаємо розділити долю наших братів русинських в Спиші, Шаріш та Земплінському окрузі, як географічні та етнографічні неподільне ціле».

Отакої!

5 грудня, Цього_дня

Previous post Next post
Up