О причинах поражения УПА

Oct 19, 2010 17:50

Огромную, если не главную роль сыграли репрессии и пытки бандеровцев сотрудниками спецслужб. Точнее, одной спецслужбы - Службы безопасности бандеровской ОУН. Ниже пару цитат из приобретенной сегодня книги "Генерал Микола Арсенич: життя та діяльність шефа СБ ОУН"/Олександр Іщук, Валерій Огородник. - Коломия: "Вік. 2010р.)" Надо отдать должное авторам, которые, не скрывая своего в целом позитивного отношения к бандеровцам, тем не менее, показали и такую сторону деятельности этого движения.

"Слід констатувати, що "чистки" дуже сильно послабили націоналістичне підпілля, а головне - підірвали моральний дух рядових націоналістів. Лише взимку-навесні 1945 р. у низці райреферентур ОУН(б) було ліквідовано близько 200-300 підпільників. Керівництво СБ насаджувало безпідставну думку про численність агентів у середовищі підпілля. "Без особливого слідства проводилася ліквідація людей,  - ішлося в одному зі звітів про роботу СБ на території Рівненської обл,, - як серед організованих, так і серед самого населення". Дійшло того, що близько 50% у Корецькому та Костопільському р-нах і майже 85% у Сарненському р-ні підозрювали в таємній співпраці з чекистами.
Надзвичайно високою була й частка смертних вироків під час розслідування ймовірної причетності підпільників до агентурного апарату противника.... Така боротьба зі своїми знекровлювала організацію, не давала можливості СБ зосередитися на протидії реальним агентурним ударам НКВД-НКГБ" (стр.110).

Учитывая характер пыток, не удивительно, что советские агентурно-боевые группы не испытывали недостатка в пополнении из бегом бежавших от таких своих оуновцев. Не исключаю, что ими еще двигало и желание отомстить.

"За столом сидів допитуючий, а перед ним допитуваний, якому заздалегідьбув накинутий на шию шнурок з деревяним зашморгом, якого держав у руці есбіст. Після допиту на знак допитуючого, цей есбіст, що тримав шнурок, моментально його закручував перериваючи горло допитуваного. Тоді його тягнули в сусідню кімнату, де на одну купу скидали голих допитуваних, а на другу купу одяг і речі допитуваних. На другу ніч їх вивозили й таємно в лісі чи в полі закопували". (стр. 108)
Previous post Next post
Up