Медовый напиток The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened с.84-85

May 14, 2014 08:02


TO MAKE HONEY DRINK
To two quarts of water take one pound of Honey. When it boileth, skim it clean as long as any scum ariseth; boil it a pretty while; then take it off the fire, and put it in an earthen pot, and let it stand till the next day; then put it into clean bottles, that are throughly dry, rinsing first every bottle with a little of the liquor; Fill them not too full, and put into every bottle four or five Cloves, and four or five slices of Ginger: and stop it very close, and set it in Sand; and within ten or twelve days it will be ready to drink.
Some, when they take their Bees, put the honey-combs into fair-water, and make it so strong of the honey that it will bear an Egg; and then boil it with some Spice, and put it into a barrel: but I think it not so good, as that which is made of pure honey.

На две кварты воды возьми фунт мёда, во время варки снимай пену начисто, пока она будет подниматься. Вари достаточное время, после чего сними с огня и перелей в глиняный горшок, и пусть стоит до следующего дня. Затем перелей в совершенно сухие чистые бутылки, ополоснув каждую вначале небольшим количеством жидкости. Не заполняй их полностью и поклади в каждую бутылку 4 или 5 гвоздик и 4 или 5 ломтиков имбиря. Плотно закупорь и поставь в песок. Через 10 или 12 дней его можно будет пить.
Некоторые, кто держит пчёл, кладут соты в чистую воду, и делают настолько насыщенной, что она может удержать яйцо, и потом варят с пряностями и переливают в бочку. Но я думаю, что это не настолько хорошо, как если бы он делался из чистого мёда.

digby, мои переводы, 17в., гидромель, метеглин, мёд, рецепты, Англия

Previous post Next post
Up