ANOTHER MEATH p.87*
Take twenty Gallons of fair Spring-water. Boil it a quarter of an hour, then let it stand till the next day. Then beat into it so much honey, as will make it so strong as to bear an Egg the breadth of a two pence above the water. The next day boil it up with six small handfulls of Rosemary, a pound and a half of Ginger, (being scraped and bruised) and the whites of twenty Eggs together with their shells beaten together, and well mingled with the Liquor. Clarifie it and skim it very clean, still as the scum riseth, leaving the Ginger and Rosemary in it. Let it stand till the next day, then Tun it up, and take some New-ale-yest, the whites of two Eggs, a spoonful of flower, beat all these together, and put it on the top of the barrel, when the barrel is full. Let it work, and when it hath done working, stop it up close for three weeks, or a month. Then you may bottle it, and a few days after, you may drink it.
Розмари́н обыкнове́нный - Rosmarinus officinalis
Возьми 20 галлонов чистой родниковой воды. Кипяти её пол часа, затем пусть стоит доследующего дня. Расколоти в ней столько мёда, чтобы она могла удержать яйцо на ширину двух пенсов над водой. На следующий день вскипяти 6 небольших горстей розмарина и полтора фунта имбиря(очищенного и истолчённого) и 20 яичных белков, взбитых вместе со скорлупой,и хорошо перемешай с жидкостью. Очищай её и снимай пену начисто,до тех пор, пока она будет подниматься, оставляя имбирь и розмарин в ней.
Пусть стоит до следующего дня, затем перелей в бочку, возьми немного свежих элевых дрожжей, два яичных белка, ложку муки, взбей всё это и поклади на поверхность бочки(имеется в виду поверхность жидкости - brazhnikk), когда бочка уже заполнена. Оставь бродить, а когда выбродит, плотно закупорь на 3 недели или месяц. Затем можешь разлить в бутылки и через несколько дней пить.
* фактически повторяет рецепт The earl of Dendigh`s metheglin p.85