Вишнёвое вино The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened с.97

Apr 11, 2014 08:54



MORELLO WINE p.97
To half an Aume of white wine, take twenty pounds of Morello Cherries, the stalks being first plucked off. Bruise the Cherries and break the stones. Pour into the Wine the juyce that comes out from the Cherries; but put all the solid substance of them into a long bag of boulter-cloth, and hang it in the Wine at the bung, so that it lie not in the bottom, but only reach to touch it, and therefore nail it down at the mouth of the bung. Then stop it close. For variety, you may put some clear juyce of Cherries alone (but drawn from a larger proportion of Cherries) into another parcel of Wine. To either of them, if you will Aromatise the drink, take to this quantity two Ounces of Cinnamon grosly broken and bruised, and put it in a little bag at the spiggot, that all the wine you draw may run through the Cinnamon.
You must be careful in bruising the Cherries, and breaking the stones. For if you do all at once, the Liquor will sparkle about. But you must first bruise the Cherries gently in a mortar, and rub through a sieve all that will pass, and strain the Residue hard through your hands. Then beat the remaining hard so strongly, as may break all the stones. Then put all together, and strain the clean through a subtil strainer, and put the solider substance into the bag to hang in the Wine.


На 1/2 aume(примерно 75 л) белого вина возьми 20 фунтов вишен morello* с предварительно оборванными черешками. Истолки вишни и выйми косточки. Влей в вино сок, что вытек из вишен, но поклади мезгу в мешок из фильтровальной ткани и подвесь его в вине возле втулки, но так, чтобы он не лежал на дне,а только касался его, поэтому прибей его гвоздями возле отверстия для втулки. Затем плотно закупорь. Для разнообразия можешь добавить чистого вишнёвого сока(но выдавленного из большего количества вишен)в другую часть вина. К одной из[этих частей вина], если будешь ароматизировать напиток, возьми на это количество 2 унции корицы,грубо изломанной и истолчённой, и поклади в мешочек возле втулки, чтобы всё вино, что ты вливаешь, протекало через корицу.
Ты должен быть внимательным, когда толчёшь вишни и вынимаешь косточки. Если ты делаешь всё за раз, жидкость будет разбрызгиваться. Но ты должен вначале осторожно истолочь вишни в ступке и протереть через сито,и отжать оставшуюся часть руками. Сильно истолки остаток, пока не раздробишь все косточки. Потом поклади всё вместе, процеди сок через сито и поклади мезгу в мешок, подвешенный в вине.

*тёмно-красные кислые вишни(Prunus cerasus)

вино, digby, мои переводы, вишневое вино, 17в., Англия, рецепты

Previous post Next post
Up