Немного из истории Центра судебной экспертизы Литвы.

Sep 04, 2021 19:53

Что мне ну очень нравится, так это когда какое-либо учреждение, не стесняясь своего советского прошлого, выкладывает у себя на сайте иллюстрации из собственной истории. А когда еще и без лишнего пафоса описывают подробности - это просто полный ажур!

Расскажу вкратце.

Началось всё в 1958 г. в Вильнюсе с маленькой Научно-исследовательской лаборатории криминалистики, расположившейся в доме № 11 по ул. Капсукаса (сейчас Йогайлос), а работали в ней тогда всего четыре человека. Шло время, штат сотрудников расширялся, и в 1961 г. Лабораторию объединили с Бюро государственной бухгалтерской экспертизы, образовав Научно-исследовательский институт судебной экспертизы, в котором исследования выполняли уже 23 эксперта.



Примерно в 1964 году Институт переехал в здание № 19а по ул. Львово, но, как видно по снимку, тогда это здание выглядело совсем не так, как сейчас.




В 1968 г. проводилась реконструкция здания Института.



Здание Института после реконструкции.

В 90-ых годах открылись филиалы института в городах Клайпеда и Шяуляй.
В 2000 г. Институт был переименован в Центр судебной экспертизы Литвы.

PS. Ул. Львово, д. 19а на гугл-картах.

UPD 2021-09-11. Полная версия на литовском языке 4 сентября была тут. Но спустя всего неделю, 11 сентября, сайт стал недоступен, осталась только копия в памяти гугл-кэша и web-archive. Поэтому, скопипастну сюда на память хотя бы исходный текст:

2018-01-12 Šešiasdešimt metų tarnavimo tiesai ir teisingumui

Šiemet švenčiame šešiasdešimtmetį!

Per tuos metus mokėmės, tobulėjome, augome, mūsų patirtis ir kompetencija pripažinta ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

O prasidėjo viskas 1958 metais nuo mažos Kriminalistikos mokslinio tyrimo laboratorijos, kuri įsikūrė tuometinėje Kapsuko gatvės (dabar Jogailos) 11 name ir dirbo joje vos keturi žmonės - ekspertai Ona Dambrauskaitė bei Vitoldas Tatol (jis buvo ir laboratorijos vedėjas), laborantas ir sekretorė.

[IMG] Pirmas pastatatas, adresu Kapsuko g. 11, Vilnius

[IMG] Vitoldas Tatol (1959 m.)

[IMG] Ona Dambrauskaitė (antra iš dešinės)

Tačiau ekspertizių poreikis augo, kolektyvas didėjo ir 1961 metais buvo nuspręsta sujungti laboratoriją su Valstybinės buhalterinės ekspertizės biuru ir įkurti Teismo ekspertizės mokslinio tyrimo institutą, kuriame jau atsirado keturi ekspertiniai skyriai: Kriminalistinių tyrimų, Autotechninių teismo tyrimų, Buhalterinių teismo tyrimų, Fizikos ir Chemijos-biologijos tyrimų. Tyrimus atliko jau 23 ekspertai, o Instituto pirmuoju vadovu tapo dr. Aleksandras Štromas.

[IMG] Apie 1964 metus persikėlėme į dabartinę vietą - Lvovo g. 19A, tačiau pastatas atrodė visiškai kitaip

[IMG] Rekonstrukcijos darbai (1968 m.)

[IMG] Po rekonstrukcijos

Ekspertų komanda ir toliau kasmet gausėjo, didėjo atliekamų ekspertizių rūšių skaičius. Siekiant operatyviau dirbti su teisėsaugos institucijomis, instituto padaliniai įsteigti ir kituose miestuose:

1992 metais Klaipėdoje;
1995 metais Šiauliuose.

[IMG] Šiaulių įkurtuvės naujose patalpose (2005 m.)

1995 m. įstojome į Europos teismo ekspertizės institucijų tinklą (ENFSI). 2017 metų pavasarį tuometinė Centro vadovė dr. Gabrielė Juodkaitė-Granskienė buvo išrinkta į ENFSI tarybą.

[IMG] Įstojimo į ENFSI (Europos teismo ekspertizės institucijų tinklą) akimirka su tuometiniu vadovu prof. Pijumi Pošiūnu (ketvirtas iš dešinės)

2000 metais institutas pervadinamas į Lietuvos teismo ekspertizės centrą, atliekamų tyrimų skaičius perkopė 5000 (palyginimui: 1960 m. - 213).

Nuo 2008 m. Centras yra Baltijos šalių ekspertinių įstaigų asociacijos narys.

2010 metais akreditavomės pagal LST EN ISO-IEC 17025:2005 standartą, nuolat tobuliname kokybės valdymo sistemą ir plečiame akreditacijos sritį..

Šiuo metu Centre yra septyni ekspertiniai skyriai, kuriuose atliekami 36 rūšių ekspertiniai tyrimai, dirba 102 ekspertai, 12 iš jų turintys daktaro laipsnius. Per šešiasdešimties metų Centro gyvavimo laikotarpį mūsų darbuotojai parašė ir apgynė apie 50 disertacijų, atliko tūkstančius ekspertinių tyrimų, nuolat plėtėsi ir stiprėjo mūsų metodologinė ir instrumentinė bazė.

[IMG] [IMG]

Taip pat esame atlikę tyrimus daugybėje rezonanso sulaukusių bylų ne tik Lietuvos teisėsaugos institucijų ir teismų pavedimu, bet ir kitų šalių prašymu - paskutinis plačiai nuskambėjęs - tai tarptautinės tyrimų grupės Bellingcat prašymu mūsų fonoskopijos ekspertų atlikta su Malaizijos avialinijų lėktuvo Boeing numušimu virš Ukrainos susijusių pokalbių įrašų analizė.

Centro veikla neapsiriboja vien tik ekspertinių tyrimų atlikimu. Mes nuolat dalijamės savo patirtimi ir pasiekimais su kitų šalių ekspertais: mūsų ekspertai mokė Kroatijos, Amerikos, Lenkijos, Gruzijos, Kazachstano kolegas, aktyviai dirbame ENFSI ekspertų darbo grupėse (dalyvaujame 12 grupių ir 1 komiteto veikloje), dalyvaujame tarptautinėse konferencijose ir rengiame jas patys.

Didelę veiklos dalį sudaro ir mūsų užsakovų - ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokurorų, teisėjų mokymai, kuriuos kasmet išklauso 500-600 pareigūnų.

Ir, žinoma, nuolat vykdome ES finansuojamus projektus, kurių dėka keliame savo kvalifikaciją, stipriname ir plečiame tyrimų galimybes.

1958, 1964, 1968, зодчество, 1961, 2000

Previous post Next post
Up