Peruaanija 1

Feb 19, 2011 15:13


Es zinaaju, ka kaadu dienu man patiesie noderees mans emo dienu laikos izveidotais zurnaals/virtuaalaa dienasgraamata vai kaa vinju tur. Jau ieprieksh jaabriidina, ka nebuus paargurdi teikumi vairaaku paragraafu garumaa Edvarda virzas style, jo rakstiishu taapat kaa parasti; neinteresee arii miljons komentaaru no nepaziistamiem ljaudiim taaltaalos kontinentos. Lab, tas iisumaa: linku dodu tikai nedaudziem un rakstu kaa gribu. Kritizeet nedriikst!!! :D Izdomaaju, ka shis pasaakums vareetu buut vieglaaks un daudz PAARSKATAAMAAKS nekaa draudziigajiem.lv, jo bilzu pievienoshana tur ir saapiigs process; man jau pietiek nonjemshanaas ar sho fantastiski nejeedziigo datoru, pie kura briinumainaa kaartaa ir piesleegts Internets. Datoram pasham ne vainas, bet tas ka visas ziimes ir pilniigi skjeersaam diezgan nopietni paarbauda manu nervu sisteemu. Labi, ka punkts (.) veel atrodas tur kur vinjam jaatrodas.

Katraa zinjaa secinaaju, ka mans Peruaanijas apceljoshanas apraksts mazliet iekaveejas un laikam kaut kas buus jaasaak dariit, savaadaak iipashie (teiksim maate) bez minstinaashanaas buus jau mani norakstiijushi (paardota verdziibaa vieteejiem uz kukuruuzas lauka, pazudusi dzungljos vai kas tikpat tiikams). Uzreiz atsit shito bildi; mazliet pa citu teemu, bet ideja..



Izdomaaju, ka vajag pievienot veel paaris bildes no pantoniimas maaksliniekiem; vinjiem bija vairaakas interesantas etiides, un sheit naakoshajaa bildee ir moments, kur viens no maaksliniekiem atveidoja puulja vilkshanu. Te ljaudis taa nedroshi un negribiigi ik pa briidim pavirziijaas uz priekshu, taapeec chalis njeemaas vinjus ´vilkt´veel spariigaak.




Shis bija labais moments; chalis ar rozi rokaas un taadu saldu skatienu pa taisno paarslaaj paari visam laukumam pie kaadas meitenes, sniedz ziedu un vinja rozi protams njem pie kaata, jo puisis pukji tur pie augsjeejaas daljas; beigaas taa arii meicha apaliek tikai ar kaatu rokaas, jo zieda dalja nonaak nost un chalis tikpat laimiigu seju pagriezas un dodas no kurienes naacis. Visiem protams HAA HAA HAA.



Te taalaak bija etiide no seerijas par Lielo, Briesmiigo Diktatoru; taads nezeeliigais chalis, kas visiem iedvesh naaves bailes:



Nuu protams kaa jau visaas pasakaas, Lielais Nezeeliigais Bargais izdomaaja doties sievas mekleejumos, ieraudziija vienu dailjo un iepatikaas.



Peec tam Bargais Nezeeliigais metaas pie galma aaksta ´pazinjot´par savu atradumu. Pazinot peedinjaas, taapeec, ka zinojums vairaak bija skalja ruukshana, seekshana, pirkstu raadiishana un intensiiva roku vicinaashana virzienaa, kur seedeeja dailjaa. Protams aaksts nicht verstehen un smejas par Bargo, piebilzdams, ka vispaar vareetu izdot veel kaadu citu skanju nevis tikai aaa, ggrrr un ughh!






Beigu beigaas protams aakstam pieleca par ko iet runa un shams gaaja skatiities/paarbaudiit vai izveeleetaa ir gana smuka. Man gan vairaak bilzhu nav no shiis etiides, jo taalaak filmeeju video. Beigas saprotams bija episki ziepiskas: aaksts nolaupiija meichu, piespieda preceeties tureedams pistoli pie saaniem, Ljaunais Diktators to uzzinaajis metaas virsuu aakstu galinaat, un kameer shie pleesaas, meicha salaida ar maaciitaaju.
Skjiet shis gabals bija iisteni peruaanju garaa, jo taada sajuuta, ka visi latiinjamerikaanji sirds dziljumos miil ziepeni, stundaam ilga runa dziishana un klachu sishana ir geenos. Taa piemeeram tantei, pie kuras maajaas paliekaam, kaadu dienu ciemos ieradaas draudzene, kuru vinja paziist no dzimshanas, regulaari satiekas, bet taapat kaa saaka runaat divpadsmitos tad tikai uz devinjiem vakaraa beidzot miteejaas. Tur man skjiet famiilijs visos atzaros chetraas paaudzees tika aprunaats krustam skjeersaam bez iznjeemumiem. Man klusumu un mieru cienoshai radiibai shitais ir par daudz, jo kaut kaadaa momentaa smadzenes saak iet offlainaa un otrs man var staastiit ko grib, bet no manis buus tikai ´jaa´ un ´ok´.

Taalaak, tiku arii pie bildes ar vienu no pantoniimas maaksliniekiem.



Labi, taalaak mazliet no sabiedriskaa transporta. Kas notiek Limas centraa pie the Palace of Justice: taksometru liinija trijaas rindaas, un visi kaa viens tauree un piedaavaa izvizinaaties. Ljoti izmisiigi piedaavaa vizinaaties.


Diezgan vilinoshi, bet taa vietaa tika izmeegjinaats metro tfu, tas ir nee.. Metropolitano autobuss, kursh bija nejeedziigi paarbaazts un attieciigi ´smarzoja´.

Nu labi, patiesiibaa Peruaanija cilveeki tomeer dziivo kokos. Kaadam bija taisniiba.



Tiku arii pie foto ar Pizas tornja style (driizaak peruaanji nejeedz buuveet style) kopaa bruukosho maaju, kura shoreiz ir nofocheeta dienasgaismaa, taatad viss ir daudz saprotamaak.



Taalaak; izraadaas ari pie peruaanjiem putnu paaroshanaas tradiicijas dazjkaart notiek uz tuveejaa elektriibas vada. Sirdi plososhi romantiski utt. Vispaar jau man vienkaarshi patika bilde. Pie putnu veerotaaju tautas nepiederu.



Te viens miilulis sildaas zem mashiinas (lai gan tuvaak patiesiibai vareetu buut, ka vinsh meklee glaabinju no karstuma)...



Labi, taatad pie nopietnaakaam lietaam, teiksim vieteejais peruaanju tirdzinsh Milaflores distriktaa. Cik tur ir pabuuts, regulaari kaads kaut ko censhas paardot. Te bija tarantulu onkulis ar beigtajiem tarakaaniem, raapuljiem, taurinjiem, kas attieciigi ar superliimi piestiprinaati pie stikla iipashaas kasiitees. No shitaa arii es kaut ko iegaadaajos.









Es nezinu kas taa bija par ieriici, bet pirmaa doma bija muguras kasiiklis. Atgaadinaaja filmu Gran Torino.



Tante, kas paardeva visaadas vieteejo darinaataas somas/svaarkus izskatiijaas no kalnu cilveekiem; peruaanji peec skata meedz diezgan atskjirties un ljoti daudziem var aatri izskjirt vai kursh ir no kalniem, pilseetas, ziemeljiem, dienvidiem.


Kalnu ljaudis ir daudz tumshaajas aadas kraasas un savulaik 80tajos esot tuukstoshiem migreejushi uz pilseetu, jo kalnos tikmeer esot bijis diezgan liels terorisms. Ljoti daudz, kas ieradushies pat neesot runaajushi spaanju valodaa; cik man staastiija joprojaam esot liels vairums pilseetnieku, kas runaa Quechua un kaadaas veel cilchu valodaas, bet spaaniski ne vaarda. Spaanju valodas nezinaashana ir galvenais iemesls, kaadeelj kalnu ljaudis pilseetaa dziivo graustu rajonos un vienmeer veic visnepateiciigaakos un mazaak apmaksaatos darbus, tas ir ja taads vispaar ir, jo krietns cipars te ir bezpajumptnieku, ubagotaaju un vienu solu luudzosho. Par shito vispaar garsh, atsevisksh staasts.
Limaa pashlaik ir 9 milj. iedziivotaaju.

Katraa zinjaa tirgus bija pilns ar visaadiem nejeedziigiem kraamiem un dazjkaart uzskruuveetaam tuuritu cenaam. Protams vaards PERU un MACHU PITCHU figuree visur visos iespeejamos veidos. Veel tika iegaadaats 60desmitajos razjotais Kodak Sterling II, bet par to arii citu reizi.

Labi, taalaak latviskaa stilaa. Apavu bode ar nosaukumu MURGS. Kaut kaa nevelk uz turieni tur savu tupeli taisiit.



Moving on, man gan ieprieksh jaabriidina, ka shis notika vairaakas dienas atpakalj un visticamaak notika kaadu zaalju/attieciiga alkahola daudzuma mijiedarbiibas rezultaataa, bet taa sanaaca, ka vienaa momentaa izdomaajaam doties skatiities Lima in Night ar tuuristu autobusu, kas beigu beigaas bija pilniigs pensionaaru pasaakums.



Naakoshaas divas bildes man personiigi liekas pagaidaam augstaakaa pilotaazja, jo uznjemts naktii, no braucosha autobusa Limaa, kur regulaara strauja pedaalju iespieshana griidaa ir norma.


Sheit ir Limas veesturiskais centrs, kur taalajaa ja nemaldos 1535. gadaa ieradaas spaanju konkistadors vaardaa Francisko Pizarro un nodibinaaja pilseetu. Patiesiibaa Lima vairaak gan bija tikai taads atbalsta punkts taalaakajiem sirojumiem paareejaa Peru teritorijaa, jo spaanji devaas pie inkiem un centaas shos uzpirkt ar Eiropieshu smukumlietinjaam; spiidiigi spogulji, interesanti stilka darinaajumi un tamliidziigi. Inku tauta gan nebija ar pliku roku njemama un neskaitaamas reizes saceelaas un tikai gadu veelaak peec pilseetas nodibinaashanas 20 tuukst. nemiernieku ieradaas Limaa protesteet, bet diezgan aatri tas pasaakums aizgaaja pa pieskari, jo nemiernieku liiderim fiksi paliidzeeja nomirt.

Lima patiesiibaa ir slavena ar daudzajiem sleegtajiem balkoniem, to ir tik daudz, ka savulaik buuveejot neviens nedomaaja, ka naakotnee tas vareetu buut kas iipash. Galvenais iemesls, kaapeec buuveeja sleegtus balkonus bija fakts, ka imigranti, kas ieradaas pilseetaa ap tiem laikiem uzskatiija, ka buutu shausmiigi nepieklaajiigi, ka kaads redzeetu vinju sievas/sievietes pie maaju logiem, atveerta balkona vai dodamies laukaa, taadeelj sabuuveeja sleegtos balkonus, lai toreizeejaas augstaas sabiedriibas daamas var droshi apluukot pilseetu bez paarmetoshiem skatieniem. Izklausaas peec briivpraatiigaa ieslodziijuma.

Sheit ir moments no Archbishop Palace, kas atrodas pilseetas centraa Plaza de Armas laukumaa, turpat blakus atrodas Limas katedraale, kuru kaadu dienu doshos apskatiit vismaz smukuma peec, jo ar religjiju draugos nav sanaacis buut.


Patiesiibaa lielaakaa dalja Limas kraasnjaako namu tika sabuuveeti starp 19. gadsimta beigaam un 20. gadsimta saakumu, kad republikaanju elitei sakaapa galvaa un shie izdomaaja taisiit Limu peec Pariizes parauga. Tiesa, Eiropas arhitektuura peruaanijaa ne vienmeer darbojas, jo, lai arii peruaanji nekad nav iisti njeemushi daliibu lielos, postoshos karos un tamliidziigi brucinaajushi namus (kaut ko savulaik gan neesot vareejushi ar Chiili sadaliit), bet visaadi citaadi postoshaakaa lieta Peruaanijaa ir zemestriices (ik pa laikam esot normaali), kas attieciigi pabrucinaaja dailjos spaanju namus.




Shis ir prezidenta nams. Sanaaca te iet garaam arii dienasgaismaa, un ja teiksim Latvijaa pie Valzja zaldaati stundaam staav taisnaam muguraam elpu neievelkot, tad sheit paaris dzeki ar automaatu pie saaniem, kaajaam(kur nu kurais uzskata par eertaaku poziiciiju) laizj gurkji atspiezdamies pret prezidenta nama zjogu. Visbiezjaak tiek sista klacja vienam ar otru, ja ne tas, tad iiszinju suutiishana ir otrs variants kaa nosist laiku. Ljoti eleganti.






Taalaak pensionaaru buss aizvizinaaja muus uz Sheraton Lima pieczvaigznju viesniicu (taadas tur arii ir), kur superlaipni sveicinaaja un pabaroja ar sviesmaizi. Tieshaam nemeloju.



Iepozeeju iisti amerikaaniskaa stilaa. Mcaaa. Iisteniibaa te vieteejie amerikaanjus sauc par ´gringo´, jo savulaik, kad shameejie ienjeemushi Meksiku, esot bijushi zaljos formasteerpos, taapeec ´grin´ no vaarda ´green´. No kurienes ´go´man nezinaaja staastiit; mees smeejaamies, visticamaak no teksta ´green go away´!



Shoreiz laikam pietiks. Secinaaju, ka man datoraa mapee PERU ir 1882 faili(), resp. bildes un video, un es sheit esmu knapi divas nedeeljas. Tragiskaakais ir izsecinaat, kas no taa visa ir deriigs, ko vispaar driikst raadiit utt.
Labi, cerams kaadam varbuut palika mazliet sawljiigaak shito visu skatoties. Naakamreiz varbuut arii saakshu ieveerot gramatikas likumus.
TBC...
Previous post Next post
Up