МІГРАЦІЙНІ КВОТИ ТА АЙТІШНИКИ

Aug 15, 2020 22:43

Швидкість ліберальних змін в Україні не перестає нас дивувати. Можна привітати нас всіх з прийняттям такого гарячо любимого ліберастами документу як міграційні квоти. Більшість людей цю інформацію пропустило. Та й мало хто знає, що в Україні взагалі існують міграційні квоти. Тому радимо ознайомитись з відповідною постановою Кабінету міністрів України, яка була прийнята 4 місяці тому [1].
Отже, за один рік висококваліфікованих спеціалістів, без яких Україна завтра просто помре, треба привезти 5 тисяч, "діячів науки та культури, імміграція яких відповідає інтересам України" - 430 людей, а всяких родичів попередніх іммігрантів - в сумі під 3 тисячі. Досить цікаво, що це за такі вельми цінні для культури та економіки люди, які нам так потрібні. Особливо цікавлять ці 5 тисяч "науковців", яких треба завести в п'ять найбільших міст України. Давайте розберемось.

Попереду планети всієї в цій справі значиться так зване "Міністерство цифрової трансформації". Воно, як це не кумедно, вирішило підісрати своїм найлютішим адептам - ІТ-шникам. Оприлюднені цим горе-міністерством документи [2] вражають цинізмом, і мають на меті: по-перше, відкриті ще одні двері для заселення України чужинцями, по-друге, ще глибше опустити рівень оплати праці. Отож, за встановленими Кабміном квотами "українські ІТ компанії отримають можливість працевлаштувати додатково до 5000 висококваліфікованих ІТ спеціалістів на майже постійній основі". У випускників численних "факультетів інформатики", які нині існують від педінститутів в райцентрах до столичних вишів, мають вже нервово сіпатись кінцівки. Мало того, що всій цій масі дедалі складніше знаходити роботу (мовчимо вже за отримання досвіду, який всі вимагають при працевлаштуванні), так до цього додасться ще й 5000 якихось умовних трудолюбивих китайців, індусів та нігерійців, які, крім всього, "мають можливість іммігрувати до України разом зі своєю родиною." Отже, множимо ці 5000 як мінімум на 2, або ж на n, яке прямує до нескінченності.

Мінцифри не вперше підставляє хіпстерів-любителів діджитала. Не так давно воно вже бралось за створення окремої групи ФОП для ІТ-діяльності з підвищенням податків вдвічі та ще й із забороною зовнішньоекономічної діяльності (фріланс-робота із закордонними юрособами). Тоді цілий ряд ІТ-асоціацій, тобто великих компаній-працедавців, підтримали цю ініціативу (розбір справи читайте тут [3]). І це не дивно, адже така норма закриє шлях для самозайнятих осіб до експорту своїх послуг. Заробляти мають лише аутсорс-фірми, продаючи на Захід (або в Ізраїль, до речі, але це окрема тема) роботу своїх рабів.

Ще однією мрією акул ІТ-галузі є демпінг зарплат, які лишаються досить високими порівняно з середньоукраїнськими. Тут простір можливих рішень доволі великий: від створення 100500 різних ІТ-курсів та факультетів інформатики у всіх дірах, до повсюдної пропаганди так зв. STEM-освіти, яка в нашому випадку стосуватиметься не диференціальної геометрії та ядерної фізики, а програмування на javascript, себто підготовки кодерів для ІТ-галер.

Рівень зарплат в ІТ останні декілька років стабільно падає, і виною цьому не тільки економічні кризи, але й надлишок пропозиції на ринку праці. Коронавірус теж непогано допоміг урізати получку айтішникам [4]. До цього додамо, що українська ІТ галузь здебільшого займається не забезпеченням пуску ракет в космос, а обслуговуванням західних банківських установ, онлайн казино, форекс-компаній та іншої порнографії (часто в прямому розумінні цього слова). Хто не вірить, може почитати вакансії в ІТ на якому-небудь hh.ua.
Хтось може зауважити, що в кваліфікаційних вимогах до мігрантів вказано конкретний перелік спеціальностей на зразок "головного програміста". Але хто заважає ІТ-галері підписати угоду з ФОП Мамаду Ояєбу як головним програмістом чи фахівцем з ІТ-безпеки (диплом Мамаду може купити тут же в якомусь МАУПі чи Університеті "КРОК"), і посадити його правити баги на веб-сайті за 500 баксів, замість Степана Сраки зі Стрия, який хоче за свій "безцінний труд" мінімум 800 у.о.?

Крім того, законодавство укропії дозволяє зміну робочого місця, так що умовний Мамаду, який може отримати (І отримає! За гроші, ясне діло) запрошення від фейкової ІТ-контори, перевізши свою родину вже за пів року влаштується продавати кросівки. Завезення іммігрантів для підриву рівня зарплат це практика, про яку відкрито заявляють правлячі політики в країнах ЄС (про один з багатьох прикладів ми писали тут [5]). Тим паче, не всі торгуватимуть на ринку. Деякі таки працюватимуть в тій же айті галузі. Практика показує, що при роботі на аутсорс західні замовники скоріше вишвирнуть Василя, який жаліється на Мамаду, аніж Мамаду, який не справляється з роботою. Плюс не забувайте, що квоти на жінок та чужинців у сфері бізнесу (в тому числі і для отримання, наприклад, податкових поблажок) можуть стати реальністю вже завтра. Хоча для ряду "українських" компаній по типу Старлайт Медіа це вже реальність.

Громадяни-лохи, звісно, скажуть, що до нас масово іноземці не поїдуть. Щоб відповісти на це питання достатньо порівняти фото з умовної Даки чи Мапуту, і наприклад, Тернополя. Кількість іноземних студентів, для справки, у нас щороку зростає [6]. При чому, якщо раніше Мамаду який їхав вчитись в Запорізький медунівер, то щоб лишитись в Україні, треба було укладати фіктивні шлюби або щось подібне (про це ми писали тут [7]) , то тепер достатньо отримати запрошення від ІТ-контори. Щоб переконатись в правоті наших слів достатньо опитати працівників Барабашова, Троєщини чи секонда на Шулявці, там явно знайдете декількох африканських травматологів. Якщо цю інформацію не засекретять, то дуже цікаво буде подивитись на те, хто таки скористається цими квотами на "назамінних для економіки працівників".
Ми стикаємось з ситуацією, коли українців витісняють в себе дома зі всіх галузей від ІТ до будівництва доріг (так, радимо помовчати про якість, звідки візьмуться кошти в українських компаній на інвестиції в техніку і технології, якщо замовлення дістаються туркам і китайцям). Примітно, що протестів профспілок або політичних діячів проти цих квот немає, попри те, що це підриває і ринок праці, і несе шалені демографічні ризики, так ще й б'є по якості освіти. Бо який сенс утримувати всі ці факультети інформатики на пристойному рівні? Ну хіба що для коханих "іноземних студентів", але там чисто грошові стосунки з деканатами та ректоратами. При чому тут освіта?
P. S. І так, не йдіть в сране IT, це клоака в усіх розуміннях. Кажемо про це авторитетно як спільнота, в якій присутні люди, що працюють в даній галузі. Краще опанувати професію (в гіршому випадку як додаток до основної), яка дасть вам змогу заробляти навіть якщо вимкнуть інтернет.
Наш телеграм-канал: https://t.me/zentropa_ukraine
Джерела:
[1] https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/431-2020-%D1%80#Text
[2] https://thedigital.gov.ua/quotas
[3] https://ebanoe.it/2020/03/05/tax-increase-3/
[4] https://ebanoe.it/2020/03/28/pandemic-salaries-down/
[5] https://vk.com/wall-47708839_101517
[6] https://studyinukraine.gov.ua/en/life-in-ukraine/international-students-in-ukraine/
[7] https://vk.com/wall-47708839_97098
#зентропа_новини@zentropa_ukr
Previous post Next post
Up