The Naked Sun

Mar 29, 2020 09:04

А давайте влаштуємо колективне читання? Всі, хто хоче прийняти участь, мають за 1-2 дні прочитати книгу а потім запостити думки з того.

Пропоную актуальне -- Оголене сонце (The Naked Sun, 1956) - науково-фантастичний роман, детектив Айзека Азімова.

Сюжет

Детектива Іллю Бейлі запрошують в один із зовнішніх світів - Солярію, де сталося загадкове вбивство.

Книга фокусується навколо незвичайних традицій і культури суспільства планети Солярії. Планета має строго контрольовану чисельність населенням у двадцять тисяч, і більше ніж десять тисяч роботів на кожну людину. Солярія відрізняється ізольованістю жителів один від одного. Люди від народження вчаться зневажати особистий контакт. Вони живуть у величезних маєтках, поодинці або чоловіком із дружиною. З дитинства люди ростуть в оточенні роботів, дорослими людьми особисті контакти сприймаються як щось непристойне і є дуже важким випробуванням. Комунікації між людьми здійснюються за допомогою голографічної технології телеприсутності (такий собі сучасний інтернет). Навіть чоловік з дружиною бачаться за розкладом, що робить вбивство неймовірним.

Але читати ми маємо не просто так. Ми маємо подумати про наступні питання (перші, які прийшли в мою голову).

1) Як КОВІД вплине на нас найближчим часом -- на нашу поведінку, на наші звички?

2) Ну, подолаємо ми першу волну коронавіруса, Шмаркля втече в Ростов і в кожній лікарні буде по 100500 апаратів ШВЛ. Але Іспанка мала три хвилі

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291398/
Чи готові ми загалом до повторення КОВІД восени, не в оперативному сенсі а в стратегічному чи хоча б тактичному. З обмеженнями планетних коммунікацій?

3) Яка принципова проблема сучасного людства та вірусів? Скупченість чи надзвичайне поширення антибіотиків і резистентність інфекцій зза того? Чи треба вкладати в біологів-вірусологів-пульмонологів?

4) Ну от винайдемо конкретно вакцину проти 2019-пКоВ. А наступна проблема буде вірус зі срачкою а не про легені. Або щось нове -- метеорит прилетить і довбане десь. Що далі? Будуть кричати як зараз "треба було не в Рональду вкладати чи лікарів а в антиметеоритні системи"?

Спробуємо?

книги, безкацапов, на подумать, навіяло

Previous post Next post
Up