ПІДСУМКИ НАВЧАНЬ «СІ БРИЗ-2013» (Репортаж Володимира Ущаповського)

Jul 29, 2013 22:44



Попередні репортажі В.Ущаповського з "Сі Бріз-2013":
http://www.bilozerska.info/?p=15476
http://www.bilozerska.info/?p=15792
http://www.bilozerska.info/?p=15834

Нещодавно було завершено активну фазу міжнародних військово-морських навчань «Сі Бриз-2013». Учасники маневрів відпрацювали усі заплановані елементи, здійснивши ряд військових, поліцейських та гуманітарних операцій.

Так, українські, румунські та турецькі моряки відбили декілька атак швидкісних катерів та легкомоторних літаків, надали допомогу пошкодженому судну, декілька днів забезпечували контроль судноплавства у визначеному районі, перехоплюючи та здійснюючи догляд підозрілих суден. Одне з них, умовно, намагалося нелегально доправити зброю в район бойових дій. Його виявив корабельний гелікоптер Ка-27, що піднявся з борту фрегата U-130 «Гетьман Сагайдачний». Контрабандиста було перехоплено, зупинено і висаджено на нього доглядову групу.



Кульмінацією морської фази навчань стала висадка десанта на узбережжя, де закріпилися умовні бойовики, десантування проводилося з борту ВДК «Костянтин Ольшанський» у БТРах на плав. Ворога було знищено. Повітряними силами було висаджено повітряний десант до району умовного стихійного лиха, де були виявлені дрібні групи незаконних збройних формувань. Десантно-штурмова група провела пошук та знищення цих груп, після чого стала можливою евакуація цивільних осіб із зони лиха.

Крім того, військовослужбовці взяли участь у ліквідації умовної пожежі у порту Очаків, що стала результатом дій ворожих диверсійно-терористичних підрозділів та спецслужб умовної співмежної країни, при взаємодії з підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій.



Дії багатонаціональних сил було підтримано військовою авіацією України, США та Німеччини. Вони займалися протиповітряною та протичовновою обороною кораблів, вели розвідку надводної обстановки на великих просторах одночасно в реальному масштабі часу. Також проводилася евакуація гелікоптерами потерпілих з корабля, що потерпає, та з району лиха.

Церемонія закриття «Сі Бриз-2013» відбулася у суботу 20 липня в одеському будинку офіцерів. У залі були присутні представники військових частин та екіпажі кораблів, що брали участь у навчаннях, а також командування, причетне і непричетне. Вже котрий рік поспіль чіткий порядок забезпечувала одеська міліція. Що заважає те ж саме робити кримській міліції, не зрозуміло.



Було підведено підсумки навчань, оприлюднено досягнуті результати, проведено прес-конференцію, відбулося звичайне спілкування у неширокому колі. Були присутні керівники навчань контр-адмірал Денис Березовський та кептен Джеймс Айкен. Власне, всі навчання звелися до однієї мети: оцінювання та сертифікація наших кораблів, літаків та підрозділів, що братимуть участь в антипіратських операціях. Всі іспити складено на відмінно, сертифікації отримано. Як сказав Денис Березовський, оцінка отримана дуже добра, ми тепер маємо право працювати в світі разом з іншими представниками світової спільноти у складі коаліційних сил. Але треба врахувати, що її треба буде підтверджувати кожні півтора-два роки, а якщо особовий склад сильно міняється, то й щорічно. Тобто, не дивлячись на те, що, як відзначив Джеймс Айкен, наші моряки цілком вільно справлялися з такими завданнями при евакуації українських та інших цивільних осіб з Лівії під час громадянської війни півтора роки тому, все одно і інструкція і сама дійсність, об'єктивний стан речей примушує повторювати цю вправу. Тим більше, що той особовий склад змінився: матроси звільнилися у запас, офіцери пішли на підвищеня, на інші кораблі, у штаби, на берегові служби.



Контрактизація збройних сил і, зокрема, флоту, особливо корабельних екіпажів, сприяла б стабільності їхньої боєздатності та боєготовності. На американських кораблях, траплялося, що деякі боцмани і та нонкомішен-офіцери (старшини, по-нашому) служили на одному кораблі від спуску на воду й до виключення корабля з бойових списків флоту.

Тема навчань та й самі навчання сприяють безпеці судноплавства та стабільності у чорноморському регіоні.

Треба було відзначити майстерність виступу Джеймса Айкена - хоча він говорив англійською, але настільки чітко й грамотно, що навіть я, знаючи англійську досить посередньо, зрозумів його майже на сімдесят відсотків. Дехто так не може говорити не те що англійською чи українською, а й навіть російською. Підозрюю, що перед нами майбутній конгресмен, можливо, від рідної Пенсильванії.



Які ще кинулись в очі зміни? В американській армії та морській піхоті ввели нову парадну та вихідну форми з мотивами кольорів американської кавалерії 19 сторіччя. Ще збільшилася кількість вихідців з України та Росії серед перекладачів, деякі з яких виконували функції безпекарів. Втім, так було й минулого та позаминулого року. І це виключно вихідці або з повітряно-десантних дивізій, або з т.зв. «зелених беретів».

Неодноразово Джеймс Айкен підкреслював, що моря та океани не роз'єднають, а навпаки, об'єднають людей. Щоправда, мені хотілося додати, що тих, хто вміє плавати. Також кептен Айкен зазначив, що вже навчання 2014 року будуть більш комплексними, складнішими, інтенсивнішими, чисельнішими. Вже ясно, що планувати на наступний рік. Також він повідомив, що восени у Чорному морі відбудуться навчання Росії, Польщі, Норвегії та США. Очевидно, додамо від себе, що організатором цих навчань буде Росія. Чи запросять Україну? Вірогідно, що ні, оскільки сама Росія вже котрий рік підряд «нельсонить» наші запрошення на «Сі Бриз», ігноруючи Україну як державу. Американці намагаються тепер, з іншого боку, випробувати російську толерантність до України. Мені чомусь здається, що росіяни нам запрошення навіть не пришлють, а коли цими обставинами поцікавляться американці з поляками, то спробують незграбно виправдовуватись, що, здається, направляли запрошення, але українці не відповіли. Грузія тим більше буде максимально віддалена від навчань.



Також треба зазначити, що під час нашого «Сі Бризу» в Болгарії проходив просто «Бриз-2013» з аналогічною програмою навчань. Все це накладалося на доволі напружену міжнародну обстановку. У Каспійському та Закавказькому регіонах Росія шукає приводу до розпалювання регіональної війни. Поки що основною мішенню стає Азербайджан. Хоча не забувають і про Грузію. Також підвищується війнонебезпечна ситуація на Близькому Сході. Триває громадянська війна в Сирії. На її тлі ізраїльські підводні сили нанесли ракетного удару по ракетних базах у районі Латакії, де зберігалися нещодавно отримані з Росії найновіші протикорабельні та протиповітряні ракети. Також ізраїльтяни пообіцяли в майбутньому топити будь-які корабля та судна, що везтимуть ракети сирійцям. Росіяни тепер вимушені пересуватися Східним Середземномор'ям доволі обережно. До того ж, надходили інтенсивні чутки про перевід штабу військово-морських сил України до Києва та погрози з Москви перед візитом Путіна на, нібито, річницю Хрещення Руси.

Насамкінець, Айкен поділився своїми добрими враженнями від Одеси та одеситів, побував в Оперному театрі та на футбольному матчі «Чорноморця», на концерті у філармонії. Також сподівався побувати і у деяких містах області, але насичена службова програма не дозволила. Він відзначив, що побував у 58-ми країнах та 40 штатах своєї країни, і зробив висновок, що одесити можуть пишатися своїм містом. Воно на досить високому європейському рівні, а недоліки, про які ми звикли говорити, присутні тією чи іншою мірою у всіх.

Володимир Ущаповський, спеціально з Одеси.










одеса, нато

Previous post Next post
Up