«Судовий процес триває,до вироку ще далеко,а мене вже офіційно відправили відбувати покарання!"

Mar 20, 2013 13:36

«Васильківський» політв’язень Ігор Мосійчук - про маразми української судової та пенітенціарної системи, власний тюремний побут, перспективи опозиції і майбутні вибори міських голів у Києві та Василькові.


Європейський Суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу на незаконний арешт політв’язня у справі так званих "васильківських "терористів" Ігоря Мосійчука. Про це повідомляє захисник ув’язненого Оксана Мельник.
Захисники Ігоря Мосійчука заявляють, що розгляд цієї справи в Європейському Суді стане черговим підтвердженням існування в Україні вибіркового правосуддя та переслідування з політичних мотивів.

Публікуємо нове інтерв’ю Ігоря Мосійчука. Питання були задані йому приблизно два тижні тому.

- Наскільки мені відомо, Ви зараз перебуваєте вже не у Березанській колонії і не в Лук’янівському СІЗО, а у Білій Церкві. Коли Вас перевели до Білої Церкви і з чим це пов’язано?

- Моє переведення до Білоцерківської виправної колонії №35 відбулося у кінці січня 2013 р. Взагалі, я не знав, що мене будуть переводити саме до Білоцерківської колонії. Керівництво Березанської колонії повідомило мені, що мене етапують до Лук’янівського СІЗО, звідки я буду вивезений до обласної клінічної лікарні для медичного обстеження та подальшого лікування.
Але після переведення до Лук’янівського СІЗО за декілька днів до моєї камери раптово зайшли наглядачі і повідомили, щоб я збирався на етап. Жодних пояснень мені не надали. За декілька годин мене окремим автомобілем спецетапом було етаповано до Білоцерківської виправної колонії №35, де я утримуюсь зараз у дільниці слідчого ізолятора.

Напередодні мого етапування з Березані я мав розмову з керівництвом колонії, яке повідомило мені, що в Управління по виконанню покарань у м.Києві та Київській області надійшла скарга від якихось діячів з міста Василькова щодо мого нібито втручання з в’язниці у роботу Васильківської міської ради, депутатом якої я є.

Після мого переведення до Білоцерківської колонії я знаходжуся у повній ізоляції. До камери, де я утримуюсь, заборонено підходити іншим в’язням. Буквально декілька днів тому я був виписаний з медичної частини Білоцерківської колонії, де утримувався в одиночній палаті. Тривало це трохи більше 20 днів.

В той же час, наскільки мені стало відомо від адвоката, у Василькові активно розпускали брудні чутки, спрямовані на мою дискредитацію як людини і депутата.
Користуючись нагодою, хотів би не просто спростувати ці чутки, а повідомити всій громаді Василькова і всім українцям в цілому, що в мене все добре. В’язні, як і раніше, ставляться до мене з повагою, а тюремники, як і раніше, пресують. Наприклад, мені в усній формі відмовлено в етапуванні до Київської обласної клінічної лікарні. Натомість запропоновано проходити обстеження у лікарні Білої Церкви, де немає у повному обсязі відповідного медичного обладнання і де відсутні фахівці, які могли б провести це обстеження.

- Чи відомо Вам, хто наказав перевести Вас до Білої Церкви?

- Я не пов’язую своє переведення і посилення щодо мене режиму утримання ні з судовим процесом, який над нами відбувається, ні з діями працівників СБУ, які його супроводжують. Підтверженням цього може слугувати щире здивування судді Бурбели, коли мій захисник йому повідомив про моє переведення до Білої Церкви. Суддя дав доручення прокуратурі з’ясувати, чому так трапилось. Результатів поки нема, але я сподіваюся, що якийсь результат все рівно буде.

- А що з цього приводу говорить керівництво Білоцерківської колонії? До них зверталися з відповідним питанням?

- Мені говорять, що я перебуваю у Білоцерківській колонії згідно рішення Управління по виконанню покарань. А ось мій адвокат отримав відповідь на свій запит з цього приводу, який може претендувати на внесення до Книги маразмів України, якби така існувала. Керівництво Білоцерківської колонії повідомило моєму адвокату Ігорю Ніцу, що я прибув до цієї колонії відбувати покарання згідно рішення управління з виконання покарань. Чи не маразм, що до нашого вироку по процесу ще досить довго, а мене вже відправляють відбувати покарання!

Мій адвокат обов’язково оскаржуватиме дане рішення.

- Хто ж «замовив» ваше переведення до Білої Церкви, якщо це не суддя і не працівники СБУ?

- Слід зазначити, що моє переведення і, відповідно, повна ізоляція відбулися напередодні сесії Васильківської міської ради, на якій було зміщено з посади виконуючу обов’язки васильківського міського голови, керівника виборчого штабу Партії регіонів Тетяну Гладкову. Переконаний, що деякі васильківські регіонали і їхні сателіти, які, до речі, є лже-свідками у нашій кримінальній справі, а саме Анатолій Боровик, Володимир Шестаков та Владлен Сергієнко, шляхом моєї ізоляції намагалися завадити позитивному голосуванню васильківських депутатів - за усунення з посади регіоналки Гладкової.

Але, наскільки мені стало відомо від адвоката, таке голосування відбулося, і йому не завадила моя ізоляція.

- Які взагалі умови Вашого утримання, чи все відносно нормально? Як Ви проводите свій час в ув’язненні?

- Умови утримання досить пристойні. На відміну від підвалу, в якому мене тримали у Березанській колонії. Камера у Білій Церкві досить простора, світла. Харчування також пристойне, принаймні, набагато краще, ніж було у Березанській колонії та у Лук’янівському СІЗО.
Майже весь свій час я присвячую роботі над книгою, яка присвячена подіям останніх півтора років і має робочу назву «У полоні системи. Сповідь васильківського терориста». Вона має закінчитися тим днем, коли я переступлю поріг в’язниці.
Пишу вірші, в тому числі ліричні. Ось, наприклад, один:

ЗРАДНИКУ

Зі мною поруч за столом
Сидів і пив з одної чари.
Він, як Іуда, обнімав
І майже навіть цілував.
На ранок же пішов і здав,
За що отримав срібник плати.
Нічого, зраднику, чекай -
На все приходить час розплати.

По телевізору дивлюся виключно новини та інші політичні програми. Відвідування місцевої бібліотеки мене повністю розчарувало, тому що книги, які у ній знаходяться, видані за часів раннього «совку» і їх можна охарактеризувати як комуністичний мотлох. В’язні їх не читають і через це майже не відвідують бібліотеку.

Ще у вільний час граю у нарди зі співкамерниками. Нас у камері п’ятеро. Найчастіше моїм візаві у грі в нарди є в’язень з тюремним псевдо «Ленін». Ленін мене по життю переслідує :)

- А в якій стадії зараз перебуває процес?

- Наскільки мені відомо від адвоката, процес знаходиться у стадії допиту свідків - тих самих чотирьох свідків, згідно бажання яких процес зробили закритим. Цих чотирьох свідків допитують з травня місяця. Кого саме зараз допитують, мені невідомо через повну ізоляцію.

Цікаво, що будь-яку інформацію про перебіг суду я отримую лише від адвоката, якого, до речі, не завжди до мене пускають.

- Чи звертаєтеся Ви зараз до якихось інстанцій зі скаргами і клопотаннями, чи отримуєте відповіді?

- Я регулярно звертаюся зі скаргами про порушення моїх прав до уповноваженої з прав людини ВР Валерії Лутковської. Там всі ці порушення фіксуються. Наша справа знаходиться на контролі уповноваженої, за що наша особлива подяка пані Лутковській.
Окрім цього, напередодні мого етапування до Білої Церкви я звернувся до новопризначеного голови СБУ із заявою, в якій просив перевірити факти фальсифікування доказів стосовно мене і моїх побратимів Сергія Бевза та Володимира Шпари, які, на мою думку, були здійснені за особистою вказівкою колишнього голови СБУ Валерія Хорошковського.

Всім відомо, що саме завдяки фальсифікації нашої кримінальної справи Хорошковський отримав військове звання генерала армії. Він залякував президента Януковича та українське суспільство міфічною загрозою тероризму, і він безпосередньо є винуватцем фальсифікації ряду резонансних політичних справ. Зараз пан Хорошковський залишив Україну і, на мою думку, новому керівництву СБУ абсолютно нічого не заважає розібратись у фальсифікаціях та інспіраціях, які були допущені у нашій справі за прямою вказівкою цього пана.

Мабуть, усі пам’ятають, як одразу після нашого арешту речник СБУ Марина Остапенко на всю країну повідомляла, що ми нібито готували терористичний акт у центрі Києва. У матеріалах кримінальної справи, яку зараз розглядає Києво-Святошинський суд, немає навіть жодного натяку на те, що озвучувала ця пані, залякуючи українське суспільство. Натомість ми вже більше ніж півтора року перебуваємо в ув’язненні за абсурдними звинуваченнями у якомусь міфічному готуванні до підриву пам’ятника Леніну у місті Борисполі, якого, по-перше, на момент цього нібито готування не було взагалі, а по-друге, який не становив і не становить ніякої культурної чи історичної цінності і не перебуває у жодної організації на балансі.

В кінці кінців, нам нічого не заважало взяти в руки кувалди і знести його без допомоги вибухівки, як це було зроблено із сотнями пам’ятників тоталітарного режиму - як до нашого арешту, так і після.

- Ваші прогнози на власне найближче майбутнє оптимістичні чи песимістичні?

- Я був і залишаюся оптимістом. Вірю в те, що справедливість буде відновлено і ми повернемось до своїх дітей і дружин.

- А які Ваші прогнози щодо перспектив опозиції у боротьбі з владою? Чи буде якийсь результат, чи все закінчиться черговим пшиком?

- Переконаний, що опозиція має всі шанси перемогти, виставивши єдиного кандидата на пост президента України. Але я не впевнений, що лідери опозиції будуть здатні відкинути власні амбіції. Щодо революції, про яку останнім часом активно патякають деякі опозиційні політики, то вважаю, що це не більше, ніж звичайний політичний піар - для того, щоб тримати опозиційно налаштованих українців у відповідному тонусі.

- А що можете сказати про майбутні вибори міських голів у Києві та Василькові?

- Я майже на 100% переконаний, що ані в Києві, ані у Василькові жодних виборів до 2015 року не буде. Влада не може дозволити показати українському суспільству, що вона програє вибори в столиці або в центральних регіонах України напередодні президентських виборів. Думаю, що президент Янукович швидше розпустить Верховну Раду, аніж допустить проведення виборів у столиці.

Питання підготувала Олена БІЛОЗЕРСЬКА

васильківські терористи

Previous post Next post
Up