Хто має стати мером Києва?

Mar 15, 2013 15:35


"[Після перемоги Ющенка] виявилося, що номенклатурна опозиція, що прийшла до влади, не сильно відрізняється від своїх попередників. І під всезагальні вигуки "всі вони однакові!" українці обрали президентом Віктора Януковича", - написав нещодавно шанований мною публіцист Віталій Портніков.

А цитую я його ось до чого. Вчора у Вінниці Арсеній Яценюк сказав журналістам, що найкращим кандидатом від опозиції на посаду мера Києва був би Віталій Кличко, але якщо він не захоче, тоді опозиція, вочевидь, готова підтримати кандидатуру Петра Порошенка.

Жах, що не кажи. Порошенко - один з небагатьох "правильних" олігархів - він виробляє не сировину для продажу за кордон, а готову продукцію, яку споживають українці, і за це я його поважаю. Але він, колишній "любий друг" і колишній міністр в уряді Януковича, якраз і є та сама "номенклатурна опозиція", про яку пише Портніков. Не можна його на мера.

Зрозуміло, що в Порошенка просто є гроші, і він готовий заплатити об’єднаній опозиції за підтримку його кандидатури. І досвіду йому не бракує. Але якщо нам потрібна людина з досвідом - тоді давайте подамо на мера Табалова-старшого. А молодшого - на секретаря міськради, замість Лесика Довгого. Їм досвіду, як перебігати до "регіоналів", точно не бракує. А якщо нам потрібні гроші - то давайте підтримаємо молодшого Януковича. Він задля такої справи гарантовано вступить до "Батьківщини". На певний час, звісно.

Люди, ви що, сліпі, що ви робите?

Я розумію, чому Кличкові не дуже хочеться балотуватися у мери Києва. Тому що буде двовладдя і не буде реальної можливості щось зробити в столиці, бо Попов нікуди не дінеться і блокуватиме всі ініціативи опозиційного мера. Це означає для Кличка втрату рейтингу перед президентськими виборами, чого йому зовсім не треба.

А от я скажу, хто має іти в мери. Тягнибок.
Не тому, що він націоналіст. Не тому, що якийсь видатний господарник. Не тому, що має якусь надзвичайну, кращу, ніж у інших, програму розвитку столиці.
А виключно тому, що він єдиний має згуртовану команду, яка вміє діяти методами, зрозумілими чивокуням. Де зал заблокувати, де писок комусь натовкти. Цю команду можна було б згуртувати у міськраді і взяти столицю під контроль. Маючи для цього всі моральні підстави: "За мене проголосували кияни, а Попов хто такий?".
Не знаю, який мер буде з Тягнибока, але вважаю, що він єдиний з чільних опозиціонерів має шанс не втратити рейтинг після перебування на цій посаді. До того ж, його політична лінія передбачувана, є певні рамки, за які він, на відміну від "номенклатурників", вийти не зможе, що б йому не пообіцяли.

А Порошенко у 2015 році покладе столицю під Януковича. Або не покладе. Залежатиме це виключно від того, який варіант дій він вважатиме для себе більш вигідним у конкретний момент.

Якщо ви опозиція, то починайте, врешті-решт, виконувати свою основну функцію - боріться з владою, а не будьте з нею членами одного закритого клубу "української еліти", що діє під девізом "Як отримати все, надуривши всіх".

вибори, київрада

Previous post Next post
Up