У Києві напередодні ЄВРО під час змагань на Трухановому острові побиті спортсмени

Jun 09, 2012 15:10


У ніч з 26 на 27 травня, під час проведення змагань з нічного орієнтування, які проводилися в межах Всеукраїнського спелеологічного зльоту «Дніпровські кручі», на двох спортсменів - Дениса Курту та Лілію Кіосеву напали приватні охоронці, влаштувавши на них справжне сафарі.

Про це повідомили інформаційному агентству «Поряд з вами» Лілія Кіосева та Денис Курта.

«Один з етапів змагань - «Нічне орієнтування» - проходив на території Труханового острова з 00:00 по 2:00 в ніч з 26 на 27 травня 2012 року,- розповідає Лілія Кіосева.- На дистанції змагалися команди з різних міст України та команди з Республіки Білорусь, з Росії.

27 травня, біля першої години ночі, ми, Курта Денис і Кіосева Лілія, йшли по грунтовій дорозі і побачили, як наближається до нас автомобіль Фольксваген Гольф, сріблястого кольору. Ми відійшли в сторону на узбіччя, але автомобіль, не зменшуючи швидкості, поїхав на нас. Ми відходили далі, намагалися оббігти машину з різних сторін, але автомобіль нас переслідував. У салоні машини було включене світло і відкрите вікно. Ми бачили чотирьох п’яних чоловіків, чули їхні п’яні вигуки. Один з них закричав: «Стій, сука, уб’ю», і ми побачили, що з пасажирського сидіння попереду чоловік років 30-35 у відкрите вікно витягнув руку з пістолетом, який наставив на Дениса.

Денис крикнув: «Ліля, пістолет, біжимо!», і ми побігли в сторону освітленої дороги, поруч з якою стояла будка охорони. Ми хотіли просити допомоги».

Після того, як прозвучали постріли, зі слів Кіосевої, вона злякалася стрільби і кинулась до проходу в паркані, за яким була канава, та сховалася в ній. Денис сховався в кущах. Двоє чи троє чоловіків погналися за нами, побачили Лілю і наказали їй встати. Коли вона почала вставати, один з них наніс їй удар ногою по голові, потім по ногах. Ліля встати не змогла, і її почали бити ногами кілька людей.

Денис, побачивши, що Лілю б’ють, підбіг зі словами: «Припиніть, не бийте!»

Ліля весь час повторювала: «Ми спортсмени, у нас змагання, не бийте! У мене дитина, я годую грудьми, не бийте!». Але на її слова ніхто не звертав уваги, удари тривали.

Коли підбіг Денис, чоловік з пістолетом навів його на Дениса та наказав лягти. І коли Денис ліг, його почали 3 людини бити ногами. По голові, в обличчя, по нирках.


«Потім нас повели по освітленій дорозі і наказали стати на коліна, руки підняти за головою. Це супроводжувалося нецензурною лайкою, образами і приниженням. Всього там було 6 чоловіків, тому що двоє підійшли трохи пізніше, коли ми стояли на колінах на дорозі. Всі вони були в стані алкогольного сп’яніння.

Один з них був у чорній уніформі з написом «Охорона». З їхньої розмови ми зрозуміли, що ми знаходимося біля території фанзони шведських уболівальників Євро, а ці 6 чоловіків - охоронці. Коли вони били нас і потім, коли ми стояли на колінах, вони постійно запитували нас, де інші. Швидше за все, вони бачили інших учасників змагань, тому що на маршрут вийшло близько 15 пар спортсменів і, звичайно, всі були з ліхтариками.»

Зі стоячої на колінах Лілі Кіосевої один з охоронців стягнув кофту, вивернув кишені і забрав телефон, 200 грн, складаний ніж-стропоріз, значок учасника змагань, інформаційний буклет про змагання. У Дениса знайшли тільки 3 грн. Слова про те, що охорона затримала та б’є учасників змагань, до уваги не бралися, навіть незважаючи на те, що у них були і значки, і карта маршруту, і компас.

Після цього двоє охоронців сіли в автомобіль Фольксваген Гольф і поїхали на зустріч з організаторами. Хвилин через 5-7 на телефон одного з тих, хто залишилися охороняти нас, надійшов дзвінок, нам повернули речі і повели в напрямку Пішохідного моста. Біля Пішохідного моста були учасники і організатори змагань, які викликали медичну допомогу (оскільки у Дениса було розбите обличчя, текла кров, Ліля була в синцях, у неї текла кров з розбитої губи всередині, сильно боліла щелепа).


Після того, як нас привели до Пішохідного мосту, охоронці і якісь люди, які приїхали на машині, погрожували нам фізичною розправою, вимагали не писати нічого в міліцію, тому що в їхніх силах зробити так, що нас визнають винними і нам же буде гірше.

Нас забрали в лікарню швидкої медичної допомоги міста Києва, де обстежили, надали медичну допомогу (Денису наклали кілька швів на обличчі, Лілі зробили рентген щелепи), зафіксували побої, зробили аналізи на алкоголь, які підтвердили, що ми не вживали спиртне.

У лікарні ми дали свідчення співробітникам міліції, в тому числі про те, як нас били, про те, що всі охоронці були п’яні, покази організатора змагань теж були зафіксовані в протоколі оперативної групи, яка приїхала на місце події.»

На жаль, жахливість ситуації цим не завершилася. Далі розповідає Денис:

«30 травня Лілі зателефонував співробітник Дніпровського РУГУ Бабяк Михайло Миколайович і сказав, що ми повинні під’їхати до нього і дати свідчення. Коли ми приїхали за вказаною адресою на пр. Ватутіна 4-а, він повідомив, що якщо ми хочемо, щоб все закінчилося добре, ми повинні дещо підписати.

Він дав нам уже написану заяву про те, що у нас немає тілесних ушкоджень, що ми не маємо претензій.

На питання, чому складено саме таку заяву, він відповів, що заяву складав не він, але ми повинні це підписати. Ми категорично відмовилися підписувати таку заяву, оскільки перед нами навіть ніхто не вибачився. У зв’язку з тим, що ми сприймали таку вимогу співробітника міліції як тиск на нас, і в зв’язку з поганим самопочуттям ми відмовилися давати пояснення даному співробітнику міліції.

Бабяк М.М. сказав, що нам потрібно пройти судово-медичну експертизу, дав напрямок і ми відразу поїхали туди. В експертизі нам відмовили робити огляд безкоштовно, як належить за законом, і ми були змушені заплатити 400 грн.

Потім нас викликали 6 червня в Дніпровський райвідділ міліції, де у нас ще раз відібрали пояснення, з нами поговорили і повідомили, що машини Фольксваген Гольф ніякої на місці події не було, про пістолет ми придумали, тому що ніхто не чув ніяких пострілів, а охоронці продовжують працювати, тому що у них є договір з комунальним підприємством «Плесо».

Також дали зрозуміти, що оскільки немає висновків медекспертизи, в порушенні кримінальної справи швидше за все нам буде відмовлено.»

Інформаційне агентство «Поряд з вами» офіційно звернулося до Генеральної Прокуратури та МВС України із запитами щодо цієї справи.

Також відомо, що під свій контроль справу взяв народний депутат України Володимир Ар’єв.

Нагадаємо, що ця подія сталася напередодні проведення футбольного Чемпіонату, що, зі слів постраждалих спортсменів, в їхньому побитті брали участь охоронці табору шведських вболівальників. Тобто, через ці події не можна бути впевненим, що гостям Києва, які оселяться в таборі, не загрожує смертельна небезпека.
Про щоденну небезпеку для громадян України та відсутність дієвого захисту вже й казати нібито моветон.

Чекаємо на відповіді.

«Поряд з вами»

бєспрєдєл, спорт

Previous post Next post
Up