Що об’єднує опозицію?

Feb 01, 2012 14:35


Друзі, я знаю позицію більшості з вас - що влада й опозиція один одного варті і нема чого ту опозицію підтримувати.
Але вибачайте - у мене свій інтерес. Я хочу побачити Януковича і його посіпак за гратами. З цього й виходжу. І якби ми з вами могли посадити їх виключно нашими спільними зусиллями, я б ніяку опозицію взагалі не підтримувала, бо навіщо тоді вона нам? Самі б через блоги радились між собою і якось країною керували б :) Думаю, це не так складно, як здається. Не кради - і вже якось воно буде.

Але це лірика, а тепер по суті. Днями Арсеній Яценюк дав дуже цікаве інтерв’ю, яке мені сподобалось. У його розумі я ніколи не сумнівалася - сумнівалася у мужності. Тепер, судячи з прочитаного, він налаштований достатньо рішуче.

Якщо коротко - Яценюк виходить з того, що Тимошенко у найближчих парламентських виборах участі не візьме, вона сидітиме в тюрмі, аж поки її не випустить новий парламент. І каже, що саме посадка Тимошенко об’єднала опозицію. Бо якби вона була на волі, Яценюк би з нею боровся. А тепер кожен опозиціонер розуміє: щоб не пересаджали поодинці, треба всім разом "валити" Януковича.
Ще Яценюк дуже прозоро натякає, що більшість нинішніх чільників опиняться за гратами, причому не за їхні політичні погляди і рішення, а виключно за крадійство та інший дерибан. Бачу, він добре вчиться у своїх опонентів.

Причому при цій гранично чіткій антивладній позиції Яценюка він ще й примудряється грати роль "доброго слідчого" - порівняно з Тягнибоком. Якщо Яценюк в обмін на чесні вибори у напівпрозорій формі обіцяє дати Януковичу два роки спокійно допрезидентствувати (щоправда, без реальної влади), то Тягнибока влаштує лише імпічмент. Звісно, друга позиція мені ближча. Бо терпіти таке ще два роки - це занадто довго.

Отже, у державі зараз реально є три достатньо потужні опозиційні сили: БЮТ, "Фронт Змін" і ВО "Свобода". У тому, що Тимошенко, якщо її випустити, вже не піде на жодні ПРиБЮТи, а буде мститися, я не сумніваюся. У Тягнибока начебто немає особистих причин для помсти цій владі, але у нього є інше - репутація людини, що багато років не змінює свою позицію. Сказав "люстрація" - значить, таки люстрація.

Під питанням залишався лише Яценюк. Мене дуже непокоїли його ліберальна обтічність і загравання з проросійським елементом, коли він балотувався у президенти. Але варто було йому зрозуміти, що наступним після Юлі буде він - і кудись вся обтічність поділася. Ну, то й добре.

Російська опозиція вустами блогера Навального висунула заклик: голосувати за кого завгодно, крім Путіна і його партії. Це, звісно, призводить до розпорошування голосів - але, як не дивно, ця стратегія діє.
Можливо, частково її маємо запозичити й ми. Якщо ви ліберал-демократ - підтримайте Тимошенко чи Яценюка. Якщо націоналіст - підтримайте Тягнибока. Ось так все просто. І хамовлади не буде.

Звісно, нова влада теж може бути не мед. Але її в разі чого буде легше прибрати - через відсутність підтримки з боку Кремля і наявність перед очима прикладу Януковича. Його доля має надовго відбити у політиків бажання подовше пожити у Межигір’ї.

Знаю й таку вашу позицію: всі більш-менш відомі і потужні політики скомпрометовані і заплямовані - інтригами, компромісами з владою, лукавою обтічністю формулювань, темними джерелами фінансування тощо. І напевно ж, кожен з вас знає "справжнього" націоналіста чи ліберала-правозахисника, який ні в чому такому ніколи не був замішаний. От якби його привести до влади!..
Але ж у найближчому майбутньому це неможливо. Більше скажу: якщо цей "справжній" почне рухатись у напрямку влади і матиме певні здобутки на цьому шляху - навіть якщо він при цьому залишиться чесною людиною, ви ж його зненавидите. І не питайте, чому. Це просто так і є.

Між тим наш народ вже готовий позбутися хамовлади. Інтелектуальній меншості наших співгромадян соромно мати президента-бандюка. Проста більшість цим не заморочується - зате не пробачає брехні, зокрема, про "покращення". І різниці в цьому між сходом і заходом України практично немає.

Отже, вперед, до повної й остаточної перемоги над Януковичем!

тимошенко, янукович, тягнибок, яценюк

Previous post Next post
Up