Суд над Віталієм Запорожцем із села Семиполки, що убив міліціонера

Nov 30, 2011 22:21





Сьогодні, 30 листопада, у Броварському районному суді відбувся попередній розгляд справи Віталія Запорожця, мешканця с. Семиполки Броварського району на Київщині, який обвинувачується у вбивстві міліціонера Симоненка. Справа набула суспільного резонансу після того, як мешканці с. Семиполки, як один, встали на захист Віталія. Про нього вони кажуть лише хороше, а про вбитого міліціонера - що він займався бєспрєдєлом і буквально затероризував усе село.

Подробиці про справу у моєму відеосюжеті:
Частина 1 (свідчення мешканців села та інтерв’ю з мамою Віталія Запорожця):
http://www.youtube.com/watch?v=9RKDUc2X1Sw
Частина 2 (повторення свідчень мешканців та свідчення очевидців конфлікту між Запорожцем і Симоненком):
http://www.youtube.com/watch?v=8NZlDRq4kH8

Сьогодні підтримати Віталія приїхали громадські активісти з Броварів та Києва, загалом близько двадцяти осіб. Звичайно, це мало, але, пише Віктор Крук, - з боку постраждалого Симоненка була тільки одна людина - його вдова. «А де ж колеги по роботі, міліціонери, друзі та знайомі? Їх не було... А на базарчику через дорогу люди, побачивши пікет, в один голос казали про "ментівське свавілля" та підтримували Віталія».

Мене на цьому суді не було, за що щиро каюсь. У цей час я була на зустрічі журналістів з новим міністром МВС Захарченком, і мені за це соромно (хто розуміє - зрозуміє), але я дізналася про суд вже після того, як пообіцяла бути на цій зустрічі. Сподіваюся, така ситуація в мене востаннє.

Отже, користуюся фотографіями Віктора КРУКА, за які йому щира подяка, а про те, що відбулося на суді, розповів мені адвокат Сидір КІЗІН, який захищає Віталія Запорожця.

- Захист заявив клопотання про направлення справи на додаткове розслідування, оскільки слідство відбувалося з грубими порушеннями законодавства.
Допущені явні зловживання з боку органів прокуратури, що підтвердило наші підозри про те, що броварська прокуратура покриватиме броварську міліцію.

Так, зі справи зникли докази, які у ній раніше були - зокрема, це стосується даних про потерпілого Симоненка. Там була інформація про його роботу в міліції, а саме - що його понижували у званні, звільняли, переводили на нижчі посади через різні дисциплінарні порушення. Ці всі докази з кримінальної справи зникли. Зникла і психологічна характеристика Симоненка, яка давалася міліцейською службою - вкрай негативна, у будь-якій цивилізованій країні він не зміг би працювати в органах правопорядку.

Не досліджено найголовніше питання - мотив Запорожця: чому він стріляв у Симоненка.
З обвинувального висновку прокуратури виходить, що він убив міліціонера через зауваження, зроблене тим при виконанні посадових обов’язків.



Адвокат Сидір Кізін і підсудний Віталій Запорожець

Запорожцю інкримінують ст. 342 КК - посягання на життя працівника правоохоронних органів у зв’язку з виконанням ним посадових обов’язків. Не допитані свідки, які бачили, що Симоненко того вечора вживав алкоголь, був у стані алкогольного сп’яніння. Той факт, що самому Запорожцю він вивихнув руку і сильно побив - про це взагалі не йдеться. Хоча є і свідки, які це бачили, і є медичні дані, в яких зафіксовано, що у Запорожця вивихнута рука і є сильні побої.

Тобто, прокуратура намагається висвітлити це у такому світлі, натягує обставини на те, щоб підсудний отримав довічне ув’язнення. А потерпілого Симоненка вони виставляють таким, до якого не було жодних претензій і який знаходився при виконанні посадових обов’язків.

Отже, ми подали клопотання суду, щоб відправив справу на дорозслідування. Суддя вивчала це клопотання у нарадчій кімнаті більше години, а потім відмовила.




Суд призначив справу до розгляду. Буде розгляд Броварським районним судом 9 грудня о 13:00. Але я не впевнений, що 9 грудня привезуть самого Запорожця. Бо минулого разу не привезли. Він у СІЗО Чернігова і там етап ніби раз на тиждень.

Питаю у Сидора, як тримається підсудний Віталій.

- Він молодець, тримається дуже гарно. Він має вищу юридичну освіту і грамотно захищає себе. Хоча дуже жалкує про свій вчинок і попросив пробачення у дружини покійного Симоненка. Звичайно, йому нелегко. У нього є залишкові симптоми після побоїв - болі у голові (вочевидь, був струс мозку).

До речі, нам вдалося з’ясувати, що у Броварському районному суді два роки тому розглядалася справа: двоє людей поскаржилися, що їх цілу ніч били в калитянській міліції Симоненко і ще двоє міліціонерів, а третього примусили змивати кров у камері. Вони вимагали порушити проти Симоненка кримінальну справу. Броварська прокуратура закрила цю справу, і вони звернулися до суду, і Броварський районний суд скасував постанову прокуратури про закриття справи.

Чим закінчилася та історія, Сидір Кізін поки що не знає, але ясно, що нічим, інакше Симоненка, як мінімум, вигнали б з роботи, і Запорожець його б не вбив.

На мій погляд, зусилля по захисту Віталія Запорожця слід сконцентрувати не стільки на те, щоб він замість довічного отримав, скажімо, 20 років, а на те, щоб він елементарно вижив у тюрмі і зберіг здоров’я. Поки що він посидить, а там, Бог дасть, прийде нормальна влада, яка посадить - десь на рік - усіх відповідальних за незняття з посади Симоненка, на кілька років - за побиття тих невідомих мені людей у калитянській міліції, за зачистку у селі, проведену, коли шукали Запорожця. Далі відправити справу на новий розгляд, кваліфікувати її як убивство у стані афекту - чим воно, безумовно і було - зарахувати вже відсиджений час - і відпустити людину на волю.



















семиполки, суд

Previous post Next post
Up