Сутички у Василькові

Oct 28, 2010 12:30

Зателефонував мені щойно знайомий свободівець, що попросив не згадувати його ім’я, і з посиланням на безпосереднього учасника події повідомив таке.
За його словами, вчора і сьогодні у Василькові на намети ВО "Свобода" були вчинені два прямі напади з боку членів організації "Патріот України".
Зокрема, сьогодні о 9 годині ранку 10 "патріотівців" напали на намет, де було двоє свободівців, побили їх і рознесли усе майно.
Свободівці подали заяву в міліцію, але міліція відмовилась її приймати.
Керували нападом, за словами джерела, особисто Ігор Мосійчук і Сергій Сполох.

Я негайно зателефонувала Сполоху, щоб підтвердив або спростував інформацію. Він сказав, що він особисто точно нічим не керував, оскільки знаходився зранку у редакції за кілька кілометрів від місця події. Про саму бійку, була вона чи ні, він ще нічого не чув. Але вчора, каже він, були сутички у васильківській ТВК між представниками різних партій, за участі в тому числі "Свободи" і "ПУ".

Версія від члена ПУ Гуманіста: свободівських агітаторів ніхто не бив, лише забрали у них газету, яку вони розповсюджували. Газета називалась "Центральний регіон". Це, за словами Гуманіста, фальшивка, яка випускається вже близько 5 місяців, хоча ніде не зареєстрована, немає відповідального за тираж, тощо.
На першій сторінці цієї газети, як правило, йдеться про позитивну роль Януковича як президента, а на всіх інших сторінках (як правило, їх 4) поливають різних політичних діячів, в тому числі "ПУ", "За Україну" і місцеву "Просвіту", і пишуть різну брехню про "жахи фашизму".

Мені стало дивно - як це свободівці могли розповсюджувати таку газету?? Звернулася з цього приводу до керівника прес-служби ВО "Свобода" Юрка Сиротюка. Він запевнив мене, що у наметах була лише газета "ВО "Свобода".

Сутички між правими - дуже прикра річ, друзі. Я розумію, що вибори, але невже без цього ніяк?..

UPD: Офіційна версія ВО "Свобода":
"Ввечері 27 жовтня 2010 року близько 21 години біля Васильківської міської виборчої комісії виник стихійний мітинг з подальшим блокуванням міської виборчої комісії. Усі опозиційні сили та кандидати на посаду міського голови, котрим було відмовлено у реєстрації висунули вимоги розпустити міську виборчу комісію та притягнути її членів до відповідальності за перешкоджання у виборчому процесі.

Облога приміщення тривала до 3-ї ранку. Розуміючи безперспективність свого становища і наростання невдоволеності протесувальників, члени виборчої комісії прийняли рішення про виклик міліції. Після втручання спецпідрозділу «Беркут» протестуючі змушені були звільнити приміщення. Акцію протесту перенести на ранок.

Васильківська міська організація ВО «Свобода» з самого зранку 28 жовтня 2010 року розгорнула агітаційні намети та виставила свої банери. Біля наметів роздавали газети та листівки двоє свободівців: Володимир Коваленко та Сергій Андрущенко. Близько 10 години на них напали вісім чоловік. Нападники завдали хлопцям тілесних ушкоджень, перевернули намет, роздерли та позривали банери. Керував нападом Ігор Мосійчук головний редактор місцевої газети «Вечірній Васильків», акредитований для роботи у Васильківській міській виборчій комісії в якості журналіста, а по сумісництву наглядач за діями та рішеннями міської виборчої комісії.

Голова міської організації ВО «Свобода» Любов Соцька звернулась із заявою про напад на агітаторів до міліції. На місце пригоди прибув заступник начальника міського управління МВС Олег Поліщук. Триває опитування постраждалих та протоколювання свідчень очевидців нападу".

UPD:Офіційна заява "Патріоту України" і СНА з приводу подій у Василькові (+скан горезвісної газети "Центральний регіон"): http://sna.in.ua/?p=5514

UPD: В коментарі прислали лінк на фотографію (http://pics.livejournal.com/liktorpu/pic/00028x7y), на якій ми бачимо, як в одному наметі синього кольору лежать 2 стоси газет. Хоча заголовків обох не видно, уважно придивившись, я визначила, що це справді газети "ВО "Свобода" та "Центральний регіон". Виглядає це дуже сумно, хоча, зазначу задля справедливості, стовідсотково нічого не доводить, адже сфотографувати поруч дві пачки газет не так вже й важко. Хлопцям з "ПУ", щоб довести свою правоту, варто було сфоткати момент роздачі цих газет агітатором від "Свободи" чи зняти на відео, бодай мобілкою, процес забирання газет, і щоб було чітко видно, що це за газети і звідки їх забирають.
А ще краще - приватний лист Тягнибоку або Мохнику з достовірними фото чи відео.

UPD: З’явилася додаткова інформація, яка, гадаю, прояснить ситуацію.
Газета "Центральний регіон", яка справді була у наметах ВО "Свобода", не належить Партії регіонів і не відстоює її інтереси. Цю газету, як повідомив мені керівник прес-служби "Свободи" Юрко Сиротюк, випускають 15 опозиційних партій і організацій, які мають у Василькові проблеми з реєстрацією. Правдивість його слів підтверджується тим, що газета різко критикує діючого мера Василькова Сергія Іващенка, який є кандидатом на посаду мера від Васильківської міської організації ПР. На другій сторінці газети (http://pics.livejournal.com/liktorpu/pic/0002fw5p) сказано, що він зареєстрований як кандидат від цієї партії. На третій сторінці газети (http://pics.livejournal.com/liktorpu/pic/0002g90w) його звинувачують у дерибані великої кількості землі. Отже, газета явно нерегіонівська. До Януковича вона апелює в тому сенсі, що місцева влада (об’єкт критики) не виконує накази і розпорядження голови держави.
Юрко Сиротюк додав також, що "Патріот України" тісно співпрацює з мером Іващенком і саме через цю критику мера і атакував намети з цими газетами.

Висновок: ситуація некрасива. Святих немає ніде, тим більше, перед виборами. Але не треба правим чубитись між собою і переносити особисті негативні стосунки у політику.

свобода, вибори, патріот україни

Previous post Next post
Up