Марш за безкоштовну освіту (фото)

Oct 13, 2010 09:36


12 жовтня студенти у Києві та інших містах України провели акцію протесту проти постанови Кабміну №796 від 27 серпня "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами й закладами системи освіти, що відносяться до державної й комунальної форм власності". Згідно з цією постановою, студенти мали платити за прогули, перездачі, консультації тощо, і, якщо не помиляюся, навіть за користування підручниками.

Мабуть, урядовцям доповіли, що акції плануються дуже масштабні, велелюдні та агресивні, і того ж таки 12 жовтня Кабмін скасував ці платні послуги в освіті. Принаймні, таку заяву зробив Дмитро Табачник: "Скасували те, що пов'язане з додатковими заняттями і з пропусками без поважних причин. Скасували консультації, репетиторство й необхідність оплати пропущених лабораторних робіт і практичних занять, пов'язаних з дорогими реактивами й технікою".

У ЗМІ я зустрічала, що студентам повідомили про це до початку акції, але судячи з поведінки учасників акції, свідком якої я була, під час ходи вони ще нічого не знали. Після пікетування Кабміну пішли на Банкову, і вже там, під адміністрацією, один з організаторів, Михайло Камєнєв з ФРІ, сказав у мегафон, що Янукович завжди проти того, проти чого люди, бо він хоче бути гарним Президентом - на словах. "І ось уже Азаров обіцяє підкоригувати цю постанову - але ж ми вимагаємо її скасувати! Приберуть два-три пункти, а всі інші залишать, і ми будемо платити, всі будуть платити! Тому не вірте цій брехні! Вони намагалися задавити наш протест. У багатьох містах України були провокації - ректори універів забороняли студентам виходити на акцію протесту. У Харківському авіаційному університеті студентам безкоштовно роздавали квитки на "Україна має талант" - тільки для того, щоб вони не йшли на протести. А ми будемо протестувати!".

Загальні враження від акції - з одного боку, сила! Кількість людей я оцінюю не менш ніж у півтисячі (порахувати було дуже важко, бо колона весь час змінювала ширину і, відповідно, довжину). Здорова агресія, напор, викидання кулаків - все це гарно виглядає і добре діє, коли людей багато.

З іншого, прикро, що тему студентських протестів - обгрунтованих, справедливих протестів - перебирають на себе ліваки. Акція була, як завжди, "неполітична" (беру в лапки, бо неполітичних акцій не буває), ліваки не дуже афішували, що вони ліваки, правих, які прийшли на спільну акцію, намагалися примусити зняти червоно-чорний прапор, мовляв, ми без політики, це просто студентська акція, ще й в рамках всесвітньої акції за безкоштовну освіту - так, здається, - але що б люди не казали, їхня політична орієнтація завжди добре пізнається з кричалок на мітингах. Коли хтось скандує "Геть міністрів, геть капіталістів!", наприклад, то все із ним ясно :)

Але про все по порядку.






Праві збиралися окремо і трохи раніше, щоб встигнути намалювати плакати. Малювали просто на лавочці, з балончика, зміст придумували по ходу, мозковим штурмом.




Зокрема, намалювали один скандальний плакат, де літери "а" у прізвищі міністра були зображені у вигляді шестикутної зірки, "ч" - у вигляді семисвічника, а в кінці була примальована стилізована шибениця.



В центрі - плакат моєї роботи, хоча й малювала не я :)

Коли я прийшла на Арсенальну, звідки мала початися хода, вся площа перед станцією метро була буквально забита молоддю. Багато було студентів з Могилянки, які зібралися навколо великого банеру "Могилянка проти комерціалізації освіти". Ще один велетенський банер належав студентській проспілці "Пряма дія".



Коли пошикувалися у колону, праві зі своїми плакатами, у значній мірі "антитабачними", стали попереду колони. Один з організаторів - можливо, це був Михайло Каменєв, закричав, що це провокація і став пояснювати присутнім, в т.ч. журналістам, що акція не спрямована проти Табачника, вона взагалі не проти якоїсь персони, а за безкоштовну освіту. Почав вимагати, щоб праві прибрали кольоровий плакат, де був зображений Табачник із пейсами, але ті його так і не прибрали. Тоді кілька людей з організаторів встали попереду правих, затуливши їхні гасла великим банером. Праві підняли свої плакати повище. Так і рушили.

Попереду несли великі банери - білим по червоному "Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!", білим по чорному "Студентська солідарність!" і т.п., а також різноманітні варіації теми "Знання не для продажу!".
Ішли, скандуючи: "Більше освіти - менше бабла!", "Знання - не товар, універ - не базар!", "Свобода! Рівність! Студентська солідарність!", "Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!", "Геть міністрів, геть капіталістів!", "Студенты - не пробки для дырок в бюджете!", "Учиться! Учиться! Еще раз учиться! Бесплатно! Бесплатно! Еще раз бесплатно!", "Ви нам - корупцію, ми вам - революцію!", "Сім-дев’ять-шість стипендію з’їсть!" тощо.










Попереду іде Артем Скоропадський, який всю дорогу мужньо тягав на плечі мою сумку :)

"Сту-дент - не кріпак! Та-бачник мудак!" - раптом хором заскандували праві. "Эй, прекратите провокацию, подонки!" - закричав у мегафон хтось з організаторів.

До Кабміну дійшли майже без пригод. Тільки в середині шляху четверо молодих людей раптом одночасно запалили чотири фаєри.












Проходячи повз Верховну Раду, зайняли дві полоси руху.




В цьому місці виникла легенька штовханина з міліцією. Поки я туди добігла, все вже вляглося, і мені не вдалося точно дізнатись, чи вони нікого не затримали. Але здається, що нікого. "Хлопчики в синьому! - кричав у мегафон Камєнєв, - ведіть себе добре, а то пожалкуєте, буде вам дуже погано!". А решта дружно скандували АСАВ.






Перехід колони до Кабміну - під свист і крики "Ганьба!". Вмістити усіх в один кадр було неможливо, нижче буде панорама, нашвидкуруч зроблена з 4-х кадрів.





Організатори і найсміливіші учасники видерлися з гаслами на парапет Кабміну. У мегафон просили "заблокувати міліцію кількістю", щоб вона не накоїла лиха.




Зашморг і "фак" для урядовців











Кулак Кабміну




З Кабміну вийшов якийсь його представник, його миттєво оточили журналісти. Поки проштовхалася, почула одну з останніх його фраз - що студенти, мовляв, не читали тексту цієї постанови. Хтось із них це почув, і всі разом миттєво заскандували: "Брехня!".






Куди ж без "Беркуту"?



Ще один акцент на тому, що акція не "антитабачна"

Від будинку уряду раптом - не знаю, чи це було заплановано, в анонсах не було - пішли на Банкову. Каменєв у мегафон сказав колоні зайняти всю вулицю Інститутську.


"Цей підполковник каже мені, що я порушую закон і буду за це відповідати. Але ніфіга мене ніхто не посадить!". І всі разом: "Всіх не посадиш!".






На Банковій








Ну, що? Про ліваків я вже казала. Про Табачника з шестикутною зіркою - це неправильно. Його ж спеціально нам для цього призначили, щоб ми на нього шестикутні зірки малювали. Мало у нас своїх негідників, українців? Ну повно ж, скажімо чесно. Так ні, призначили єврея, щоб ми кидались на нього за те, що він єврей, а не за те, що українофоб і мракобіс. В результаті - хто проти Табачника (тобто: проти Януковича, проти Путіна, проти окупації України) - той фашист і нацист, і все, що йому треба, не рахується - він поза законом, він же фашист! :(
Я зараз не кажу навіть, хто такі фашисти і нацисти і як належить ставитись до нацменшин. Я кажу, що огидно грати за чужими правилами, ще й ворогом для нас написаними.

Гнати Табачника таки треба, бо він не просто собі Табачник, він символ, втілення і уособлення того, що нам не подобається. Вигнати - і матимем перемогу. Але правила гри "Геть Табачника!" треба писати самим.

А от щодо червоно-чорного прапору - вибачайте, товариші ліві. Це не прапор якоїсь конкретної політичної сили, це прапор патріотизму і боротьби. А якщо студент, майбутній спеціаліст, не є патріотом, не є активним громадянином, не мислить інтересами держави - то нащо він такий потрібен??

табачник, молодь, акції, фото, студенти

Previous post Next post
Up