Харків...

Dec 10, 2009 14:18




(По-русски читать тут)
Піднабридло писати стандартні звіти з акцій. Хочеться спочатку трошки про інше.

Я була у Харкові вдруге. Вперше - у Помаранчеву, проїздом, під час автопробігу "Поїзд дружби". Пам’ятаю сцену, себе у помаранчевому шалику на тлі Ілліча, братання з біло-синіми "януковцями" і їхній філософський настрій: "Ми за Януковича, але ж переможе все одно Ющенко, то що нам, через це битися одне з одним?".

Вдруге - так сталося - я у Харкові знову у президентську кампанію. Але Бог із ними, з виборами - мене вразило саме місто. В якому знову була проїздом і знову мало що роздивилася.

Смішно, але підсвідомо на моє уявлення про Харків вплинув один з тих ідіотських романів англійською мовою, які я іноді купую і читаю - виключно щоб не забути мову. Намагаюся обирати такі, щоб там було щось про Україну або СРСР, і потім сміюся з того, як наші рідні реалії уявляли собі іноземці. Додати, що ці книжки ще й найчастіше стосуються епохи "холодної війни" - думаю, картина ясна. Вам ще не соромно за мене, що я таке читаю? :)

Ось вам сцена допиту у КДБ:
- A very senior man in the Minstry of Agriculture wanted a new colour TV. His official driver said that he could get one for him in exchange for petrol coupons and a travel permit to... to where... a nice little trip to Peredelkino maybe... but no... to Leningrad perhaps, the Venice of the North. But no. To Kharkov of all places. Dear dirty old Kharkov where they make locomotives and tractors and aircraft. What we call strategic industries".

(Хто не знає англійської, коротко: ГБ-шного офіцера "дивує", що хтось, замість поїхати у подорож у Пєрєдєлкіно чи "північну Венецію" Ленінград, обрав "брудний старий Харків", де нема нічого цікавого, крім об’єктів стратегічної промисловості типу тракторного завода).

Зрозуміло, що цей брєд - не єдине, що я чула чи читала про Харків. Але вплинуло чомусь і створило в голові розмите уявлення про Харків як про індустріальне місто на сході, де нема чого подивитися.
А вчора побачила з вікна бусику... Старовинне місто, безліч храмів, навіть типові будівлі сталінського часу виглядають мало не готикою, і від усього цього (записала свіже враження у Твіттер) абсолютно не тхне совком. Мені шкода, що я не народилася у Харкові.








На жаль, фото дуже поганої якості - знімала на ходу крізь скло машини



Один Майдан Свободи, найбільша площа у Європі, чого вартий! Вдалині, як водиться, все ще височіє Ілліч. Розмовляла там з одним дуже гарним знайомим, і він сказав: "Коли будемо вертатися через Харків на танках, жахнемо по ньому". Але я не хочу про бронетехніку в Харкові.

**************************
Доїхали без пригод. Всі події і враження від поїздки і акції я у реальному часі скидала у свій Твіттер (перший такий експеримент для мене). Дуже сильно відволікало від фотографування, але, схоже, себе виправдало.

Мали бути у Харкові до третьої, бо о третій у координатора всеукраїнської акції проти нелегальної міграції Андрія Іллєнка і голови Харківської обласної "Свободи" Ігоря Швайки мала початися прес-конференція. Але припізнилися хвилин на 40, весь цей час І.Швайка "віддувався" один, Іллєнко потрапив вже на кінець пресухи.
Потім ми трошки зігрілися у місцевому офісі "Свободи" і поїхали на площу Конституції, де ще з годину до початку акції мерзли біля неоковирного радянського пам’ятника утворенню УРСР.





За пам’ятником стоять 2 зразки бронетехніки (кадри не вийшли, темно). Біля них кучкувалося кілька десятків міліціянтів. Були у доброму гуморі, намагалися зі мною познайомитись :)



Гарна церква, яка стоїть позаду і ліворуч від неоковирного пам’ятника

Коли зібралося десь із півтори сотні людей, розгорнули прапори і банери і рушили.








Попереду - Ігор Швайка та Андрій Іллєнко



Маршрут від площі Конституції до площі Свободи був недовгим - хвилин 15 максимум. Ішли гарно, з емоційними кричалками: "Бог поможе нашій справі! Ми несемо лад державі!", "Кому належить Україна? Українцям! Кому належить Харків? Нам!", "Геть, нелегали, це наша земля!", "Харківська влада служить нелегалам!", "Пам'ятай, чужинець, тут господар українець!", "Нелегали, геть додому!", "Одна мова, одна Нація, одна Батьківщина, це Україна!" (а про расу викинули - це розумно: по-перше, нащо підставлятися, по-друге, білих покидьків вистачає), "Нелегали - загроза українцям!" та інші.













Проминаємо пам’ятник Шевченкові












Барабанщик із великим барабаном не вистукував дрібно ритм, а ударяв один раз на кожному слові: "Слава! Україні! Героям! Слава!".
Виглядало це все доволі емоційно і якось водночас чемно. Погано тільки, що суд не дозволив колоні іти проїжджою частиною, а тротуари були вузькі.

Коли ішли під прапорами по вулиці Сумській і скандували гасла, було відчуття deja vu. Щось таке, ніби я там мала бути раніше.

Одна дівчина подрузі: "Ой! Я їх боюсь!". Ще чула від якоїсь жіночки щось про "фашиствующіх молодчіков". Завжди мріяла пройтися по Харкову разом з фашиствующімі молодчіками. Їй-Богу, ледь не попросила в Іллєнка мегафон :)
А ще якісь фанати зустріли нашу колону дружним скандуванням "Металіст!".

Листівки люди брали охоче, але більшість їх одразу ж ховала, бо темно і холодно. Було помітно, що марш дуже зацікавив перехожих - це вам не Луганськ.

На площі "Свободи" стали півколом і провели короткий мітинг.



Панорама з 4-х кадрів

















Андрій ІЛЛЄНКО перерахував міста, де вже відбулися подібні акції. Розповів про реадмісію, про загрозу від нелегалів. Підкреслив, що мета акцій - передусім звернутися до українців, до звичайних громадян, а не до зажерливої лжееліти. "Мені не треба вам про це довго розповідати - ви можете з’їздити на ринки свого міста і побачити, якої переважно національності там торговці. Ви також побачити, що навколо цих середовищ вже формуються етнічні мафії, формується спайка цієї етнічної мафії з корумпованою антиукраїнською владою, яка покриває нелегальних мігрантів".



Олександр ГАВА, голова Харківської міської організації ВО "Свобода" казав, зокрема, про те, що скоро українцям не буде де працювати, і українські жінки підуть нянями у в’єтнамські сім’ї. Що ХОО "Свободи" готова захищати інтереси кожного українця, але це точечні уколи, якщо не буде всенародної підтримки. Інакше онуки спитають: "Дідусю, а чому я не маю права підійти до того ставка?".



Голова Харківської обласної "Свободи" Ігор ШВАЙКА сказав, що вірив, що люди прийдуть, незважаючи на позов міської ради, якій дуже хотілося заборонити акцію. Він заявив, що діяльність і міської, і обласної влади систематично спрямована на витіснення українців з нашої землі, і навів два 2 приклади: по-перше, будівництво із залученням неукраїнців торгового центру на вул. Пушкінській, через яке вулиця може сповзти у яму, по-друге, "вчора заступник голови ОДА Стороженко як велике своє досягнення повідомив, що у Харкові до 2012 буде збудовано китайський культурний центр і при ньому готель". Працюватимуть на цьому будівництві і одержать за це гроші не українці. Шлях подолати це один - прихід до влади.

image Click to view

свобода, нелегали, акції, фото

Previous post Next post
Up