Трохи про лицемірний пацифізм

Feb 02, 2022 16:32



Подивилася репортаж про військовий вишкіл для харків'янок. Жіночки молодці, мотивовані і без комплексів.
https://www.unian.ua/war/zhinki-harkova-prohodyat-viyskovu-pidgotovku-na-vipadok-napadu-rosiji-novini-harkova-11689036.html

Згадалися наші унсовські вишколи, десь з 2005-го. На початках це було майже зовсім нелегально. Тобто, до пори на твоє "хобі" закривають очі, а перейдеш комусь дорогу - і тобі миттєво пришиють участь в НЗФ. І громадська думка після публікації деяких фото (хоч би й таких, як оце) буде не на твоєму боці. Бо люди зі зброєю - це страшно.

(А що, коли мене за часів Януковича намагалися закрити, то деякі провладні ЗМІ, доводячи, що обшуки в журналістки Білозерської були "справедливими і законними", ілюстрували новину про це кількома ось такими фото. І одним у вишиванці).

...Потім настала епоха Airsoft'у, він же страйкбол. Стало полегше. По-перше, замість дерев'яних макетів зброї (і мізерної кількості бойової, через яку "дрижаків" і пересторог було більше, ніж власне навчання) з'явилися страйкбольні "приводи", що виглядом і вагою копіюють бойову зброю. По-друге, ми зареєструвалися як страйкбольна команда і отримали таким чином якусь вкрай умовну "легалізацію".

Що було далі, знають усі. Але й тоді до переважної більшості цивільних не дійшло, що у нас війна. Населення дбайливо захищали від "травмуючої інформації".

...Потім, коли я вже служила в армії, звідкілясь згори почали вимагати від мого командування, щоб воно примусило мене видалити з Інтернету відео з моєю стрільбою по бойовиках. Бо "це відео вже на столі у президента", а ми ж, мовляв, рухаємось до миру, а такі відео миру не сприяють. Нагадаю, відео було зняте і оприлюднене у 2017-му, коли я ще служила в добробаті, а майбутній президент ще виступав на сцені. Я відмовилась видаляти ролик і, до честі моїх командирів, жодного тиску за це не зазнала.

...А потім люди повірили у реальність загрози, і весь лицемірний пацифізм скінчився. Колись мені було ніяково бігати на вишколи, бо це ж ніби для молодих, а мені тоді вже було за тридцятник, та й доброї фізичної підготовки ніколи не мала... А ці жіночки, деякі з яких вже можуть мати величеньких онуків, взагалі не переймаються. Вчаться собі стріляти.

Дасть Бог, не знадобиться. Але вміти - треба. І головне - що зараз це нікого не дивує. Менталітет потрошку змінюється, і це є добре.

Фото з одного з наших вишколів десь у 2008-му, здається.
Previous post Next post
Up