Tonfisksallad med rödbetor & vita bönor:
Det här är en helt otrolig rätt. Den är billig, jättegod (rödbetor, tonfisk och vita bönor är a match made in heaven), nyttig, näringsmässigt balanserad. Den är den perfekta rätten för enpersonshushållet då alla ingredienser kommer i enportionsförpackningar… typ. Är man fler, så är det bara att ta dubbelt (trippelt, fyrdubbelt, ja ni fattar). Den är den perfekta studenträtten: tonfisk = fisk = omega 3 = femma på tentan. Den funkar jättebra som lunchlåda, och man lagar den på 5 minuter. Ja, ja; jag kanske ska gå över till själva receptet då ;)
För 1 person:
1 rödbeta i lagom storlek
1 burk tonfisk bitar i olja (är man hälsofreak kan man väl använda den i vatten istället och tar man finfördelad får man skylla sig själv)
Cannellinibönor
Salt, peppar, citronjuice
Eventuell veggovariant - fetaost istället för tonfisk
Tvätta rödbetan och stick håll i den mha en gaffel el dyl.
Sätt in den i mikron på ca 4-5 minuter. Säkrast är det att ta ut den med jämna mellanrum och prova - den är klar när det går att sticka en kniv i den utan problem. Som med bakpotatis, alltså. Har man tid kan man låta den svalna, har man bråttom är det bara att lägga den under vattenkranen och gnida av skalet. Skär den skalade betan i lagom stora kuber, blanda med avrunnen tonfisk och bönor. Saltapeppradroppacitronjuicenöver. Klart.
Vill man leka överklass får man jättegärna ta balsamvinäger istället för citron och kanske någon god olivolja (då är det nog bäst att ta tonfisk i vatten, annars blir det för ojligt). Kör man den vegetariska varianten med fetaost, blir den godare med en senapsdressing (senap+vinäger+olja) samt lite rostade nötter, skulle man ha sånt hemma.