Madartéj

May 28, 2007 14:31



Ungersk efterrätt som till största delen består av ägg och mjölk. Väldigt gott att äta både varm och kall, luktar underbart och är ett kärt barndomsminne för mig ^^
Kokade till mors dag, eftersom det är mat som mamma också tycker om.

RECEPT
Vaniljsås
3 ägg
2 äggulor
1 dl socker
(1 tsk mjöl)
6 dl mjölk
¼ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Maränger
2 äggvitor
1 kryddmått ättika
lite salt
½ tsk vaniljsocker
½ dl florsocker
4,5 dl mjölk

Vaniljsås
Vispa ägg och äggulor. Rör i socker (och mjöl.)
Hetta upp mjölken i en kastrull, den ska ej koka.
Häll under omrörning, äggvispet i mjölken och koka sakta upp på låg värme eller vattenbad.
När det kokar, ta omedelbart av från värmen. Rör i salt och vaniljsocker och flytta till en stor skål. Kyl i vattenbad. Förvara i kylskåp tills servering

Maränger
Vispa äggvitorna med ättika, salt, socker och vaniljsocker till hårda, glansiga toppar.
Värm mjölken. När det börjar bli varmt, tillsätts äggvitorna. Koka marängerna ungefär 3 minuter, lyft ut dem och lägg dem i vaniljsåsen.
Servera omedelbart

Mjölken som blir över gör sig utmärkt till varm choklad eller mannagrynsgröt.
Previous post Next post
Up