Oct 21, 2007 11:47
Det kan vara kul att pensla bröd med ägg. Brödet blir glansigt och så fastnar linfrö/havreflingor/sesamfrö/din mamma bättre. Men ägg är styckvaror och det är inte alltid man vill wastea en hel frukost på lite brödglans. Klart man kan spara resten av ägget, men det är inte hellr alltid en bra lösning. Så jag undrar, vet ni vad man kan pensla bröd med, så att effekten blir liknande, men utan äggwasting?
Bara för att ge tillbaka av brödtips tänkte jag upplysa dem som undrat att det går att ha rivna rödbetor i bröd. Jag hade en gång kokta rödbetor i öevrflöd och slängde in två rivna i en degsats med ca 2 liter mjöl i. Som färdigbakta smakade bullarna inget särskilt speciellt och var bruna med rödbruna fläckar i. Som obakta var bröden RÅSA och helt omöjliga att ta på allvar. När jag har barn ska jag baka råsa bröd hela tiden.
PS. Ni vet väl redan att bröd är fantastisk slutförvaring för mycket mer än rödbetor - man kan slänga i rivna morötter eller äpplen, rester av ris/bulgur/quinoa, överbliven fetaost (som om det finns någonting sådant) eller hackade oliver/soltorkade tomater som har för äcklig konsistens för att ätas som de är.
(Det är här "billig" kommer in. Köper man någon vara som man vet blir godare ju dyrare den är på extrapris på Vi, kommer hem och inser att man har gjort någonting mycket dumt... då kan man begrava den i bröd! Så slipper man slänga mosiga oliver eller tvinga i sig gummi-feta. Har man grejen i bröd spelar kvalitén mindre roll. Samhällsekonomisk vinst för alla!)