Годишњица нестанка новинара на КиМ

Aug 23, 2017 22:09

Оригинал взят у lazar_kr в Годишњица нестанка новинара на КиМ

Сегодня - 19 лет исчезновения на Косове двух сербских журналистов "Радио Приштина" .

Последний раз Джуре Славуя и Рано Перенича видели 21 августа 1998 года в районе Ораховца, когда они отправились делать репортаж о возвращении монахов в монастырь Свети Воачи рдом с Зочиште. Судя по всему их похитили боевики УЧК (албанской так называемой Армии освобождения Косова).

С тех пор о них ни слуху ни духу.
************
Данас се навршава 19 година од нестанка новинара "Радио Приштине" Ђуре Славуја и Ранка Перенића. Марко Ђурић: Расветлити судбину несталих на КиМ.

Последњи пут су виђени 21. августа 1998. године у околини Ораховца, где су их највероватније отели припадници бивше Ослободилачке војске Косова у атарима села Зочиште.



Годишњица несталих новинара на КиМ
Славуј и Перенић су кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде причу о повратку отетих монаха и ослобађању манастирског поседа.

Представници Удружења новинара Србије и његовог огранка Друштва новинара Косова и Метохије на дан отмице обићи ће место где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.

Они траже од Еулекса, Унмика, Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Суда за ратне злочине на Косову и Метохији, да покрену, односно обнове истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на Косову.

Ђурић: Расветлити судбину несталих на КиМ

Данас се сећамо свих који су нестали током ратних сукоба на Косову и Метохији и чија судбина до данас није расветљена, у нади да ће коначно бити предузети кораци да се завера ћутања која обавија њихов нестанак прекине, изјавио је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

У писаној изјави достављеној медији, Ђурић подсећа да су пре 19 година, код Ораховца нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић, а породице и даље немају никакву информацију о њиховој судбини, што је велика мрља на образу оних који се на Косову и Метохији старају о успостављању владавине права.

"Захваљујући упорности колега новинара, на месту њиховог нестанка стоји спомен-плоча као одговор и упозорење свима онима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је решеност оних који траже правду кратког века", навео је Ђурић и поручио да ни ћутање, ни скрнављење спомен-плоче неће поколебати оне који трагају за правдом, а друштво међунационалне толеранције на Косову и Метохији неће бити могуће док год породице несталих, које год националности оне биле, не добију задовољење у истини.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2843709/godisnjica-nestanka-novinara-na-kim.html

Сербская Голгофа

Previous post Next post
Up