Наши семимильные шаги

Mar 19, 2012 21:56


ІСТОРІЯКосмічна програма СРСР (16 фотофактів)



Союз в гонці із Америкою сворив неймовірні технічні новації.





4 жовтня 1957: Радянський «Супутник-1» був запущений з Байконура в Казахстані і став першим штучним супутником на орбіті Землі, що поклало початок космічній гонці між СРСР і США. (AFP / Getty Images)



3 листопада 1957: собака з кличкою Лайка стала першою живою істотою в космосі, потрапивши на орбіту Землі на борту «Супутника-2». Лайка загинула через 2:00 після запуску від стресу і перегріву, ймовірно, через несправності в системі терморегулювання. Про точний час її смерті громадськість дізналася тільки в 2002 році, в 1957-му році радянські фахівці сказали пресі, що Лайка померла на 6-ий день перебування в космосі. (TASS / AFP / Getty)



19 серпня 1960: дві собаки - Білка і Стрілка - першими відправилися на земну орбіту і повернулися живими. Їх супроводжував кролик, кілька мишей, мухи, рослини і гриби. Всі повернулися живими. (Central Press / Getty Images)



2 квітня 1961: радянський космонавт Юрій Гагарін став першою людиною в космосі і на орбіті Землі. Він провів у космосі 1 годину 48 хвилин … (ITAR-TASS Photo Agency / Alamy)



«Восток-1» з Юрієм Гагаріним стартує з космодрому «Байконур». (Rex Features)



18 березня 1965: радянський космонавт Леонов Олексій Архипович вийшов з корабля «Восход-2», ставши першою людиною, що побувала у відкритому космосі. (Central Press / Getty Images)



3 лютого 1966: безпілотний корабель «Луна-9» став першим апаратом, що приземлився на Місяці. Це фото поверхні Місяця стало першим, яке ми отримали на Землі. (Interfoto / Alamy)



Валентина Комарова, вдова радянського космонавта Володимира Комарова, цілує його портрет 26 квітня 1967 під час офіційного похорону космонавта на Червоній площі в Москві. Комаров загинув під час свого другого польоту в космос на борту «Союзу-1» 23 квітня 1967 року, коли корабель розбився, повертаючись на Землю. Він став першою людиною, яка загинула під час космічної місії, і першим радянським космонавтом, який був у космосі більше одного разу. (AFP / Getty Images)



1968: радянські вчені вивчають двох черепах, які повернулися після подорожі на Місяць на борту апарата «Зонд-5». Апарат з біологічним комплектом, включаючи мух, хробаків, рослин і бактерії, а також цих двох черепах, обійшов навколо Місяця і приземлився в Індійському океані через тиждень після зльоту.



17 листопада 1970: «Луноход-1» став першим роботом з дистанційним керуванням, який здійснив посадку не на нашій планеті. Апарат провів аналіз поверхні Місяця і відправив на Землю більше 20 000 фотографій, а після 322 днів радянські вчені втратили з ним контакт. (Andy Lauwers / Rex Features)



Фотографія поверхні Венери, зроблена апаратом «Венера-9».



17 липня 1975: командир радянської команди корабля «Союз» Олексій Леонов (ліворуч) і командир американської команди «Апполон» Томас Стаффорд тиснуть один одному руки в космосі десь над ФРН, після того як два космічних корабля успішно зістикувалися. (AFP / Getty Images)



25 липня 1984: Світлана Савицька стала першою жінкою, яка здійснила вихід у відкритий космос. Вона також стала другою жінкою в космосі після Валентини Терешкової, яка побувала там за 19 років до цього. Через рік Саллі Райд стала першою американкою в космосі. (RIA Novosti / Alamy)



989 - 1999: «Мир» - перша постійна керована космічна станція. Її будівництво почалося в 1986 році, а на Землю вона впала в 2001. (Rex Features)



16 червня 1963: Валентина Терешкова стала першою жінкою в космосі. Друга жінка - Світлана Савицька - полетіла в космос тільки через 19 років. (RIA Novosti / Alamy)



1975: апарат «Венера-9», який радянські вчені відправили на Венеру, став першим об’єктом, який приземлився на іншій планеті і надіслав звідти фотографії поверхні. (ITAR-TASS Photo Agency / Alamy)

СССР, технологии, наука, космос

Previous post Next post
Up