Корупція в третейському суді при ВГО «Всеукраїнський Фінансовий Союз»

Jun 24, 2010 06:54

Дорогі друзі, колеги, добрий ранок!

Інформую Вас про доволі цікаву справу, яка вскрила дуже серйозну проблему (стосується судової корупції і доступу до правосуддя).
На мого друга, який є клієнтом комерційного банку (і у якого - іпотечний кредит: на 100 000 долларів США на 25 років) подали до суду юристи банку. Подали за те, що він останні кілька місяців не повертає кредит.
Він (мій друг) не повертає цей кредит тому, що банк в односторонньому порядку навесні 2008 року підняв на 4,5% йому відсоткову ставку, і не збирається її знижувати в жодному разі. В абсолютних цифрах це складає більше 300 доларів США переплати щомісяця,
і 60 000 (шістьдесят тисяч) доларів США переплати за 20 років! Уявіть собі!

Так от, в кредитному договорі "Альфа-банку" прописано, що є такий третейський суд в Чернігові при ГО, і з приводу усіх спорів між банком і клієнтом банку - стороні, зацікавленій у розгляді спору в суді - треба іти тільки до цього третейського суду, який зареєстрований МінЮстом та діє при ВГО «Всеукраїнський Фінансовий Союз».

Тобто це третейське застереження фактично позбавляє можливості клієнта банка звернутися за захистом своїх прав до місцевого суду (за місцем свого проживання, чи до будь-якого іншого місцевого суду).
На практиці є ще такий момент. "Телефонне право" ніхто не відміняв, і всі районні суди в Києві по усній вказвці "згори" відмовляються слухати справи за позовами позичальників комерційних банків проти власне банків, посилаючись на це от "третейське застереження" в кредитному договорі (яке виключає підсудність інших судів).
В дійсності це - надзвичайно серйозна проблема. Оскільки фактично мова іде про порушення ст. 6 Євроконвенції з прав людини - право на справедливий суд. І позбавлення великої кількості наших спів-громадян доступу до правосуддя.

Фактично даний третейський суд, про який мова іде вище - "де юре" створений при начебто незалежній структурі - Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський Фінансовий Союз» (код 35254645 - від 17.07.07, Реквізити ВГО: 14017, м. Чернігів, пр.-кт Перемоги, 62.), яка по факту була заснована співробітниками ПАТ «Альфа-банк».

Якщо Ви побачите цей витяг із ЄДРПОУ - бази даних юридичних осіб (хто є засновниками ВГО «Всеукраїнський Фінансовий Союз» ), Ви побачите, що дійсно засновники ВГО «Всеукраїнський фінансовий союз» (принаймні двоє із трьох засновників) є громадяни:
-Грачев Юрій Леонідовіч (Київ, просп. Ватутіна, 2 кв. ХХ),
-Половко Сергій Миколайович (Київ, вул. Закревського, 13 кв.ХХХ),
-Ярков Володимир Веніамінович (Київ, проспект Героїв Сталінграду, 30 кв. ХХ),
які одночасно є співробітниками ПАТ "Альфа- банку" (про що є достовірні докази - самі юристи Альфа-банку в суді це визнають (!)) (про що є запис в протоколі судових засідань), і відтак - є особами зацікавленими в розгляді справи (що підтверджує витяг із Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб).
Зацікавленість проявляється в тому, що засновники ВГО «ВФС» призначають Правління громадської організації, а те, в свою чергу (через Голову Правління, який теж обирається\призначається засновниками організації) призначають суддів третейського суду! Окрім того громадянин Грачев Юрій Леонідовіч, дійсний співробітник "Альфа- банк", - був понад рік на посаді Голови Третейського суду - про що є величезна кількість доказів.

P.S. Дуже хочу аби було ініційовано повноцінне журналістське розслідування на цю тему. Насправді, це просто безпрєдєл, одкровєєне свавілля достойне країни третього світу, і це насправді дуже зачіпає права багатьох клієнтів Альфа-банку, оскільки фактично їх позбавили права на справедливий суд (!) і відтак - права на судовий захист у відносно незалежному і безсторонньому суді (державному, тобто не-третейському), що передбачено ст. 6 Євроконвенції з прав людини.

право на доступ до правосуддя, Корупція в третейському суді

Previous post Next post
Up