право арестанта на медицинскую помощь (запросы)

Nov 19, 2009 07:40

Голові Державного департаменту України
з питань виконання покарань
ГАЛІНСЬКОМУ О. І.

Щодо надання письмової інформації про діяльність Державного
департаменту України з питань виконання покарань з питання
надання кваліфікованої медичної допомоги особам, що відбувають
покарання за кримінальні злочини у системі Державного департаменту
України з питань виконання покарань і, зокрема,
у Київському слідчому ізоляторі

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ
в порядку ст. 32 Закону України «Про інформацію»

Шановний Олександр Іуліанович!

Відповідно до п. «д» ст. 6 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» кожний громадянин України має право на охорону здоров'я, що передбачає кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я.
Між тим редакції газети «Правдошукач» відомі випадки невиконання цієї норми діючого законодавства. Зокрема, незважаючи на те, що 30 жовтня 2009 р. Європейський суд з прав людини постановив, щоб органи влади України забезпечили негайне переведення Бекетова Юрія Олексійовича з Київського слідчого ізолятора до лікарні або іншого лікувального закладу, де він матиме змогу отримати лікування, якого потребує його стан здоров’я (свищ передньої черевної стінки діаметром три сантиметри, перитоніт, гіпертонічна хвороба), зазначену особу досі тримають у Київському слідчому ізоляторі й родичам повідомляють про те, що нібито у стаціонарі медичної частини Київського СІЗО він отримує достатнє лікування.
В зв’язку з викладеним прошу Вас надати таку письмову інформацію про діяльність Державного департаменту України з питань виконання покарань з питання надання кваліфікованої медичної допомоги особам, що відбувають покарання за кримінальні злочини у системі Державного департаменту України з питань виконання покарань і, зокрема, у Київському слідчому ізоляторі:

1) Інформацію про те, якими конкретно способами Державний департамент України з питань виконання покарань організує реалізацію права кожного арештанта на вільний вибір лікаря?
2) Інформацію про те, яким чином Державний департамент України з питань виконання покарань забезпечує громадянам України, що відбувають покарання за кримінальні злочини у системі Державного департаменту України з питань виконання покарань, реалізацію їх права на кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я?
3) Інформацію про те, якими наказами чи іншими нормативно-правовими актами ДДВП регулюється питання медико-санітарного забезпечення осіб, які утримуються в слідчих ізоляторах або інших установах ДДПВ на етапі попереднього досудового чи судового слідства? Чи зареєстровані ці нормативно-правові акти ДДВП в Мін’юсті (коли саме: прохання зазначити дату та номер реєстрації наказів)?
4) Інформацію про те, як часто перевіряє Державний департамент України з питань виконання покарань стан дотримання законодавства України про охорону здоров'я у закладах системи Державного департаменту України з питань виконання покарань, які результати перевірок та вжиті за їх результатами заходи; скільки скарг громадян на порушення законодавства України про охорону здоров’я надійшло у 2009 році до Державного департаменту України з питань виконання покарань та які наслідки реагування на ці скарги.
5) Які медичні заклади для в’язнів існують в місті Києві та за яких умов конкретний ув’язнений хворий може отримати там медичну допомогу?
6) За яких умов конкретний ув’язнений хворий може отримати кваліфіковану медичну допомогу в закладах охорони здоров’я загального користування?
7) Чи має офіційний статус медичного закладу, будь-які відповідні ліцензії чи іншу дозвільну документацію на надання медичних послуг медична частина Київського СІЗО?
8) Чи надавався Міністерством охорони здоров’я статус медичного закладу медичній частині Київського СІЗО?
9) Чи звертався ДДПВ або керівник (и) Київського СІЗО коли-небудь до МОЗ України з проханням надати відповідну ліцензію МОЗ України чи (та) іншу дозвільну документацію для надання кваліфікованих медичних послуг медичною частиною Київського СІЗО? (Якщо так - коли і ким? І де це зазначено? прохання надати копії цих документів)
10) Чи має медична частина Київського СІЗО будь-які відповідні ліцензії МОЗ, дозволи та іншу дозвільну документацію для надання кваліфікованих медичних послуг (Якщо так - прохання надати копії цих документів)?
11) Скільки кваліфікованих лікарів і якого саме профілю та якої саме кваліфікації, за даними Державного департаменту України з питань виконання покарань, на постійній основі надають кваліфіковану медичну допомогу ув’язненим у Київському слідчому ізоляторі?
12) Чи є в медичній частині Київського СІЗО „стаціонар” чи то стаціонарне відділення? Скільки там є ліжок для хворих арештантів станом на листопад 2009?

Відповідь на цей запит бажаю отримати невідкладно, по факсу 529-04-35 або за адресою: вул. Тверський тупик, б. 9, к. 82, м. Київ, поштовий індекс 01042.

З повагою,
Редактор газети
«Правдошукач» Шеляженко Ю. В.

право на медицинскую помощь, право на выбор лечащего врача

Previous post Next post
Up