ПИСЬМОВІ ПОЯСНЕННЯ по скарзі адвоката Новіцького (на постанову про відмову в порушенні кримінальної)

Apr 09, 2009 15:26


ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

від адвоката Веремієнко Олега Ігоровича

ПИСЬМОВІ ПОЯСНЕННЯ
по скарзі адвоката Євгена Новіцького на незаконну постанову прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи від 13.10.2008 р. (за фактами побоїв, катувань, незаконного тримання під вартою та інших незаконних дій співробітників міліції відносно Новіцького Є.О.)

Події, які є предметом даної скарги відбувались в період з 02 по 10 березні 2007 року.
Незаконне затримання (завідомо незаконний арешт), допити без допущення захисника, в т. ч. нічні допити, побиття, катування, застосування інших недозволених методів ведення слідства до Новіцького Євгена Олеговича (підозрюваного у вчинення вбивства громадянина П.) - все це повинно було стати предметом найприскіпливішої перевірки прокуратурою Дарницького р-ну м. Києва в ході розгляду заяви про злочин, поданої захисниками Новіцького Є.О. Відносно тих подій.

Насправді жодної перевірки перед винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи 13.10.2008 прокуратурою Дарницького р-ну м. Києва - не проводилось! Про це свідчать наступні факти:

  • слідство з невідомих причин не просунулось ані на крок вперед за ці два роки;

  • якщо порівняти оскаржувану постанову прокуратури від 13.10.2008 із трьома іншими аналогічними постановами, датованими 2007-2008 роками, які тричі скасовувались Дарницьким районним судом м.Києва, - можна помітити відсутність будь-яких реальних кроків, спрямованих на перевірку фактів, викладених у заяві про злочин щодо застосування недозволених методів ведення слідства відносно Новіцького Є.О.;

  • абсолютно всі члени слідчо-оперативної групи (створеної 12.02.2007 року за підписом полковника міліції Снігура В.М.), в т.ч.: о\у Стельмах Ю.М., полковник міліції Рибка В.П., о\у Нетреба В.Г., о\у Остапчук М.В., о\у Василевський В.В., Рябовол Ю.П. та інші причетні до застосування недозволених методів ведення слідства відносно Новіцького Є.О. - пішли на підвищення і не отримали навіть дисциплінарних стягнень за вчинені ними протиправні дії;

  • не отримав жодної правової оцінки той факт, що двоє із трьох працівників міліції, які затримали Новіцького Є.О. 02 береня 2007 року по ст. 185 КпАП (як опір працівнику міліції, і про що згодом працівниками міліції була отримана постанова суду 02.03.2007, якою до Новіцького Євгена Олеговича було застосовано адмін.арешт на 6 (шість) діб) - були оперативними працівниками та входили до складу тієї самої слідчо-оперативної групи (створеної 12.02.2007 року), в т.ч.: о\у Остапчук М.В. та о\у Василевський В.В. Погодтесь, досить дивне “співпадіння”.

  • Не отримав жодної правової оцінки факт неповідомлення працівниками міліції родичів Новіцького Є.О. про затримання останнього. Це суперечить вимогам
    ч.5 ст.5 Закону України „Про міліцію”[1]. Так, ані начальник карного розшуку Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві, ані керівник слідчої оперативної групи так і не повідомили родичів Євгенія Новіцького ані про факт затримання\арешту\, ані про місце його перебування. Родичі Новіцького так і не здогадувались, де і в яких умовах Євген провів наступні 10 діб (починаючи з 02 березня 2007 - тобто з моменту його затримання), і чи живий він взагалі.

Далі, як захисту стало відомо зі слів Євгена Новіцького, співробітник міліції
о\у НЕТРЕБА Вадим Григорович почав проводити з ним так звані „бесіди”.
”Бесіди” проходили неодноразово в кабінеті першого заступника начальник Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві - полковника Рибки. Євген Новіцький повідомив своїм адвокатам, що у присутності в кабінеті полковника Рибки, а також в присутності інших оперуповноважених (яких загалом було четверо) його (Євгена) били головою об залізобетонну стіну, били ногами й руками в обличчя - чим спричинили фізичні страждання та тілесні ушкодження (у Євгена наполовину зламано передній зуб-різець, а також пошкоджено ліву колінну чашечку).

Після трьох діб перебування на допитах Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві, де щоденно по декілька разів на день до нього застосовувались побої та катування, що спричиняли надзвичайно сильні фізичні страждання, він не витримав,
 і, за вимогою о\у Нетреби Вадима Григоровича, полковника міліції Рибки та інших учасників слідчо-оперативної групи (створеної в рамках розслідування кримінальної справи №02-11215), - підписав так звану „Явку з повинною” від 05 березня 2007 року.
Де щиросердно „зазнався” у вбивстві громадянина П.

Слід зауважити, що так звана „Явка з повинною” від 05 березня 2007 року була підписана згідно пояснень капітана міліції Нетреби В.Г. на четверту добу після утримання Новіцького Є.О. в приміщенні спец-приймальника ГУМВС України в м.Києві (вул..Ремонтна, 7). „Протокол явки з повинною” відібраний у Євгена Новіцького
о\у Нетребою В.Г. в присутності начальника карного розшуку Дарницького РУГУ УМВС України в м. Києві - Остапчука М.В.

У катуваннях Євгена Новіцького підозрюються всі без виключення учасники даної слідчо-оперативної групи Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві (створеної в рамках розслідування кримінальної справи №02-11215 за наказом полковника міліції Снігура В.М.).

В матеріалах кримінальної справи по обвинуваченню Євгена Новіцького у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень громадянину П., що потягли за собою смерть потерпілого, містяться кілька цікавих документів, які неможливо залишити поза увагою.

- Не отримав жодної правової оцінки той факт, що Євгена Новіцького намвисно ізолювали від адвоката і позбавили можливості запросити свого власного адвоката. Адвокат, запрошений слічим Рябоволом Ю.П., був запрошений з грубим порушенням процедури запрошення захисника і лише створював виимисть законності слідчих дій.

Так, наприклад, „Протокол явки з повинною” відібраний у Євгена Новіцького
о\у Нетребою В.Г. датується 05 березня 2007 р. (а.с.53). Однак в матеріалах кримінальної справи №02-11215 (а.с.128) можна знайти цікавий документ під назвою „Протокол допиту Новіцького Є.О. в якості свідка” складений 06 березня 2007 р. тим же співробітником міліції - капітаном міліції НЕТРЕБою В.Г.! Отже фактично працівники міліції проводили допит підозрюваного без участі адвоката. Чим позбавили останнього можливості скористатися своїм правом на захист, яке включає право на побачення з адвокатом до першого допиту.

Не дивлячись на вищевикладене, а також на те, що мною була подана у липні 2007 року заява про порушення кримінальної справи проти співробітників міліції Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві (за фактами побоїв, катувань та незаконного тримання під вартою Новіцького Є.О.), мені кінець-кінцем було відмовлено в порушенні кримінальної справи.

Так 13.10.2008 прокуратурою Дарницького району м. Киває було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи щодо фактів побоїв, катування та незаконного тримання під вартою Новіцького Є.О.

На моє глибоке переконання неправомірні дії працівників міліції Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві підпадають під ознаки злочинів, що передбачені ч.2 ст.127 КК України, а також ч. 2 ст. 365 КК України.

Вважаю, що в діях працівників міліції є всі ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 365 та ч.2 127 КК України. Вимагаю проведення нової незалежної об”єктивної прокурорської перевірки за данними фактами неправомірних дій працівників міліції.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про перевищення влади або службових повноважень” від 2003.12.26 у разі, коли при перевищенні влади або службових повноважень фізичне насильство полягало в катуванні, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 127 КК, вчинене охоплюється ч. 2 ст. 365 цього Кодексу. Якщо ж катування містило ознаки злочину, відповідальність за який передбачена ч. 2 ст. 127 КК, дії службової особи необхідно кваліфікувати за сукупністю злочинів - за ч. 2 ст. 127 і ч. 2 ст. 365 КК.  Перевищення влади або службових повноважень, поєднане з незаконним позбавленням особи волі (ч. 1 або ч. 2 ст. 146 КК), кваліфікується за ч. 2 ст. 365 КК. Вчинення цих злочинів організованою групою належить кваліфікувати за сукупністю ч. 3 ст. 146 і ч. 3 ст. 365 КК.

Якщо всі вищевикладені факти знайдуть своє підтвердження, то високопоставленим керівникам та рядовим працівникам міліції Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві доведеться нести заслужене покарання.

В ході перевірки, що її провели працівники прокуратури Дарницького району м. Києва не було проведено очних ставок між Євгеном Новіцьким та співробітниками міліції, підозрюваними у застосуванні незаконних методів ведення слідства.

Тим часом ця бездіяльність прокуратури райони призвела до того, що данні протиправні дії працівників міліції вже понад два роки не ніким не розслідувані, а сам Євген Новіцький, - жертва міліцейського свавілля, вже понад 24 (двадцять чотири) місяці перебуває під арештом у Київському СІЗО під арештом.

Також не було належним чином організовано і проведено нормальне судово-медичне освідування потерпілого із залученням незалежних профільних лікарів-фахівців (як то лікарів-стоматологів, рентгенологів, травматологів тощо) стосовно обставин та механузму виникнення тілесних ушкоджень у Новіцького Є.О..

Окрім того не отримало належної правової оцінки відео (яке проходить в якості речового доказу по кримінальній справі відносно Новіцького), на яком міститься запис відтворення обстановки та обставин події, що датоване 09 березня 2007року, відзняте за участю слідчих Стельмаха Ю.М. та Рябовола Ю.П.

Отже навряд чи дану прокурорську перевірку, провеену співробітниками прокуратури Дарницького району м. Києва по заяві захисників Новіцького Є.О., можна вважати об”єктивною, повною та всебічною, а її висновки - обґрунтованими.

В дійсності, дана прокурорська перевірка є поверхневою, непрофесійною та зробленою „про людське око”. Звичайно, захист, за таких умов, не може погодитись з результатами проведеної перевірки, а так само із постановою про відмову в порушенні кримінальної справи від 13.10.2008 р.

Враховуючи положення ст. 3 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, згідно якої "жодна людина не може зазнавати катувань чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання",

Враховуючи вищевикладене, та керуючись ч. 2 ст. 6 Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання від 10.12.84, ч. 2 ст. 127 КК, ч. 2 ст. 365 КК,
ч. 2 ст. 76 Кримінально-процесуального кодексу України,

П Р О Ш У:

1) скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, що її винесла прокуратура Дарницького району м. Києва 13.10.2008 р.

2) Зобов’язати прокуратуру Дарницького району м. Києва врахувати всі вимоги (й рекомендації) захисту щодо:

а) негайного проведення повноцінного судово-медичного освідування потерпілого від катувань в міліції Новіцького Є.О., із обов’язковим залученням незалежних профільних лікарів-фахівців (як то лікарів-стоматологів, рентгенологів, травматологів - на яких вкаже захист).

б) для встановлення тяжкості і характеру тілесних ушкоджень, що їх отримав Євген Новіцький, призначити обов'язкову судово-медичну експертизу із обов’язковим залученням профільних лікарів-фахівців (як то лікарів-стоматологів, рентгенологів, травматологів - на яких вкаже захист Новіцького).

в) невідкладного проведення очної ставки - впізнання за участю Новіцького Євгена Олеговича й усіх працівників міліції, підозрюваних у застосуванні незаконнх методів ведення слідства, - учасників слідчо-оперативної групи Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві, включаючи, але не обмежуючись, а саме: полковником Рибкою В.П., капітаном міліції НЕТРЕБою В.Г.; о\у Стельмахом Ю.М.; о\у Рябоволом Ю.П., о\у Остапчуком М.В.; о\у Василевським В.В.; о\у Кабанченко О.Г.

г) допитати в якості свідків слідчих Стельмаха Ю.М. та Рябовола Ю.П. щодо причин, обставин та природи виникнення слідів побоїв на обличчі Новіцького Є.О. на час його перебування під вартою в райвідділ міліції Дарницького району в період з 02 по 09 березня 2007 року, про що свідчить відео (яке проходить в якості речового доказу по кримінальній справі відносно Новіцького Є.О.), на яком міститься запис відтворення обстановки та обставин події, що датоване 09 березня 2007року, відзняте за участю слідчих Стельмаха Ю.М. та Рябовола Ю.П.

д) допитати в якості свідків родичів та знайомих Новіцького Є.О.: його сестру Ірину Олегівну Новіцьку та Віктора Василенко (її співмешканця) стосовно обставин наявності\відсутності слдів побоїв на обличчі та інших частинах тіла у Новіцького Є.О. в період до 02 березня 2007 року (незадовго до його арешту працівниками міліції);

3. У випадку, якщо дані факти щодо побоїв, катувань, перевищення влади та службових повноважень, незаконного затримання та тримання під вартою Новіцького Є.О. знайдуть своє підтвердження - порушити кримінальну справу проти працівників міліції Дарницького РУГУ МВС України в м. Києві.

адвокат Веремієнко О.І. 09.04.2009

[1] "Міліція: забезпечує затриманим та заарештованим (взятим під варту) особам з моменту затримання або арешту (взяття під варту) право захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника, реалізацію інших прав затриманих і заарештованих (взятих під варту) осіб; негайно, але не пізніш як через дві години після затримання або арешту (взяття під варту) осіб повідомляє про їх місцеперебування родичам та у разі заявлення усної або письмової вимоги - захиснику, а також адміністрації за місцем роботи чи навчання; (Закон від 2005.01.12, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення правового захисту громадян та запровадження механізмів реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканність, безпеку, повагу до гідності особи, правову допомогу, захист)")

Новицкий, катування в міліції, справа Євгена Новіцького, прокурор Дарницкого района Киева, прокурорське свавілля

Previous post Next post
Up