На Землі безпечною є лише Антарктида, - Авраам Шмулевич про загрозу нової війни на Близькому Сході

Jun 13, 2017 17:32



На Землі безпечною є лише Антарктида, - Авраам Шмулевич про загрозу нової війни на Близькому Сході





Чому Саудівська Аравія почала тиск на Катар, яким чином експансія Ірану зблизила інтереси Ізраїлю та Саудівської Аравії та чи буде на Близькому Сході нова війна, в інтерв’ю «Народній Правді» розповів рабин, президент Інституту східного партнерства (Єрусалим) Авраам Шмулевич.
Зовнішня політика Трампа - складна річ для аналізу

- Президент США Дональд Трамп зробив свій перший візит на Близький Схід, а саме - в Саудівську Аравію та Ізраїль. На вашу думку, з огляду на переговори в обох країнах, що це означає для регіону і для Трампа?

- Зовнішня політика Трампа - складна річ для аналізу. У чому полягає її суть, боюся, не розуміє навіть сам Дональд Трамп. Всі його заяви, зроблені під час передвиборчої кампанії та в перший час після приходу до влади, не виконані. Він казав, наприклад, що посольство США буде перенесено в Єрусалим, але воно досі не перенесено. Він говорив, що не вірить в глобальне потепління, навіть вийшов з Паризької угоди по боротьбі з глобальним потеплінням, але тепер Трамп каже, що вже вірить у зміну клімату. Багато було шуму з приводу стіни на кордоні з Мексикою, сьогодні немає ні стіни, ні цієї теми. Головною загрозою був оголошений Китай. Справді, з ним у США проблеми в економічній й навіть у військовій площині. Потім раптом з’явилася заява, що Китай є союзником в боротьбі з Північною Кореєю. Був відправлений флот до берегів Північної Кореї, навіть йшлося про те, що ось-ось розпочнеться війна. Тепер про нього забули. Прогнозувати дії Трампа, грунтуючись на його заявах неможливо. Тому я не беруся говорити, що це все означає для Трампа.

Але ми бачимо, що після його візиту, між США та Саудівською Аравією були підписані контракти на $ 359 млрд. (згідно з повідомленням прес-секретаря Білого Дому, оборонні контракти складуть $ 109 млрд., а комерційні - $250 млрд. - НП). Можемо припустити, що під час цього візиту Трампа Саудівська Аравія отримала добро на свої дії. Це головний результат від візиту Трампа, який можна побачити.




- А для регіону?

- Поза всяким сумнівом, для регіону це все важливо. Саудівська Аравія включилася в боротьбу за гегемонію, але поки що в арабському світі. Всі інші арабські країни знаходяться в зоні впливу Ер-Ріяда. Навіть Єгипет, який пару десятиліть тому був претендентом на статус головної країни арабського світу, сьогодні залежить від Саудівської Аравії. Економіка Єгипту в жахливому стані. Єдине, що тримає Єгипет на плаву - це фінансова допомога Саудівської Аравії. «Брати-мусульмани», які є конкурентами ваххабітского проекту, розгромлені в Єгипті. Зараз вони викручують руки правлячій династії Катару, які теж прихильниками вчення «Братів-мусульман». ХАМАСу, а це теж по суті «Брати-мусульмани», саудівці теж оголосили санкції. Саудівська Аравія веде боротьбу за домінування в арабо-сунітському світі. Більше значення матиме так зване «арабське НАТО», адже йде ескалація конфлікту між Іраном та Саудівською Аравією, вони вже давно ведуть проксі-війну в Іраку і Ємені.

Саудівська Аравія заручилася військовою підтримкою основних сунітських країн (Єгипет, ОАЕ, Бахрейн, Лівія, Ємен, Мавританія, Маврикій і Мальдівська Республіка, Коморські острови теж розірвали дипвідносини з Катаром - НП), а Ізраїль сьогодні знаходитись поза зоною цього конфлікту. Головною проблемою сунітського світу є Іран та ІДІЛ.

- Чому ІДІЛ, адже вони ж теж суніти?

- Іран - зовнішній конкурент, а ІДІЛ - внутрішній конкурент Саудівської Аравії. Це салафія, але інша. Ваххабізм (державна іделогія Саудівської Аравії - НП) - це тільки один з видів салафії. ІДІЛ підтримує дещо інший варіант салафітского проекту. Саудівська Аравія бореться за лідерство серед сунітів, в тому числі й проти ІДІЛ та Катару. Тому викручують руки Катару. Думаю, зараз йде торг з приводу того, яке місце займе Катар в сунітській ієрархії, де лідером буде Саудівська Аравія.
Між Катаром і Саудівською Аравією давно точиться жорстка боротьба за лідерство

- Чому Катар «випадає» з сунітської лінії?

- Він «випадає» з лінії Саудівської Аравії, оскільки сунітська лінія - це й «Брати-мусульмани», й ІДІЛ, й Саудівська Аравія, й Катар. Між Катаром та Саудівською Аравією давно точиться жорстка боротьба за лідерство. Катар має потужну економіку, ВВП на душу населення є першим в світі. Нафтові та газові запаси,а золотовалютні резерви співставні з Саудівською Аравією, але в Катарі менше населення, себто й витрат менше (населення Саудівської Аравії 33 млн., Катару - 2,6 млн., Але далеко не всі, хто мешкає в Катарі, є його громадянами - НП). Але з точки зору фінансів, вагу Катару можна порівняти з Саудівською Аравією. Крім того Катар користується потужним інформаційно-ідеологічним впливо. Була створена Al Jazeera, вона була інструментом «арабської весни», вона досі впливає на арабські країни. У Катарі живе єгипетський шейх Юсуф Кардауї - один з головних богословів арабського світу, він близький до позицій «Братів-мусульман». Катар дуже багато працює в сфері пропаганди та зміцнення свого впливу. Тому не можна сказати, що Катар «випадав» з сунітської лінії. Між Катаром та Саудівською Аравією точиться жорстка боротьба за верховенство в сунітському таборі. Це була економічна та ідеологічна боротьба. Тепер протистояння прийняло нову форму.

- Катар буде чинити опір?

- Поза всяким сумнівом. Просто так він не здасться. Катар володіє інструментами впливу на американську адміністрацію. Катар майстерно вибудовував свій ідеологічний вплив в арабському світі та точно таким же чином вибудовував й своє лобі в США. Катар має мільярдні інвестиції в США та ряд інших країн, вони розкладають яйця в різні кошики. Згадайте угоду з Росією (компанія Glencore та Катарський суверенний фонд придбали 19,5% акцій «Роснефти» за 10,5 млрд. євро в кінці 2016 року, - НП).




- Якими є інтереси Ірану, він може щось зробити?

- Інтереси Ірану були окреслені ще імамом Хомейні - ісламська революція та головна роль в ісламському світі. Іран останнім часом чітко працює над об’єднанням всіх шиїтів під своєю волею, це почалося ще при Хомейні, який був шиїтським революціонером. До речі, його погляди на шиїзм були революційними. Хомейні спочатку був в меншості в Ірані, потім він набрався сил, а всередині Ірану все аятолли і мулли, що були не згодні з його поглядами, опинилися під арештом або в землі. Потім, зміцнившись в Ірані, Тегеран взяв під контроль центри шиїзму в Іраку, там знаходяться головні релігійні центри шиїзму. Далі він почав експансію в усі області шиїтів. Сьогодні існує коаліція всіх країн шиїзму, за винятком Азербайджану. В Іраку воюють шиїти Пакистану, Афганістану, шиїти Ємену воюють проти Саудівської Аравії. Мета Ірану - це шиїтський пояс od morza do morza, як кажуть поляки, але тільки від Перської затоки до Середземного моря - Іран, Ірак, Сирія. До цього потрібно додати ще райони Південного Лівану, які контролює «Хезболла».
На розум правителів Саудівської Аравії і Ірану я не дуже б сподівався

- Якщо порівнювати збройні сили Ірану та Саудівської Аравії, хто кращий?

- Ірану має відносно непогану армію, але вона застаріла. В них є своя військова промисловість, вони її активно розвивають, але до найкращих американських зразків їм ще далеко. З іншого боку, у Ірану є досвід війни в Іраку та проксі-війн. Втім, в Іраку був не дуже успішний досвід. Однак якщо порівнювати їх з арабами, то вони воюють непогано.

Саудівська Аравія в Ємені показала себе не з найкращого боку. Однак з точки зору військових технологій араби перевершують Іран. Але з точки зору людського потенціалу, Іран більше (80 млн.), ніж Саудівська Аравія. Тому для урівноваження чисельної переваги іранців, Саудівській Аравії й потрібно це «арабське НАТО».

- Чи дійде справа до прямого зіткнення?

- Все може бути. Ірано-іракська війна 1980-1988 років була божевіллям вже після першого року боїв, коли всім стало зрозуміло, що ніхто не може перемогти. Але вона йшла багато років. Тому на розум правителів Саудівської Аравії та Ірану я не дуже б сподівався. Проксі-війни вже йдуть. Завдяки Бараку Обамі, Іран отримав фінансову можливість вести ці війни. Недавній вибух в парламенті Тегерана й напад на мавзолей Хомейні - це теж елементи цієї проксі-війни, але вже проти Ірану.

- Чому Ізраїль опинився фактично на стороні Саудівської Аравії та Єгипту?

- Це різні історії. «Брати-мусульмани», що прийшли до влади в Єгипті, були дуже вороже налаштовані до Ізраїлю. Після військового перевороту, Барак Обама вороже сприйняв відсторонення «Братів-мусульман» від влади. Якби не вплив єврейського лобі в США, Вашингтон задушив би новий режим. Але сьогодні відносини між правлячим режим Єгипту та Ізраїлем є дружніми, нікому не потрібна напруга. Єдине, що потрібно Ізраїлю від Єгипту - це мир на кордоні.

З Іраном зовсім інші відносини. Іран вже давно оголосив Ізраїль своїм головним ворогом, веде проти Ізраїлю війну, підтримуючи різні терористичні організації. Саудівська Аравія теж побоюється Ірану, але там розуміють, що Ізраїль їм реально не загрожує, а от Іран - загрожує, та ще й як. Була навіть інформація в пресі, що Саудівська Аравія просила Ізраїль завдати ядерних ударів по Ірану. В даному випадку ми спостерігаємо збіг інтересів Ізраїлю та Саудівської Аравії.

- Суми, які Саудівська Аравія витрачає на переозброєння - $ 109 млрд (весь бюджет ЗСУ на 2017 рік - це $2,5 млрд., з яких лише $0,24 млрд.передбачено на зброю і техніку - НП), чи не небезпечно це не тільки для Ірану, але й для Ізраїлю?

- Ми живемо в такому регіоні, що все може бути. На Землі безпечна тільки Антарктида. Сучасна зброя в Саудівській Аравії з’являється не вперше. Втім, якщо раніше Ізраїль заперечував проти таких великих угод, то тепер не заперечує. Очевидно, керівництво Ізраїлю вважає, що наразі ця угода не є загрозливою.



Я не думаю, що Трамп закінчить імпічментом

- В Іракському Курдистані оголосили, що у вересні буде референдум за незалежність. Як це вплине на іншу частину Іраку та на Туреччину?

- Ірак вже фактично розділений. Фактично вже існує Іракський Курдистан. Іракській армії заборонено входити на територію Курдистану - у курдів свій бюджет, армія, чиновники. Тому тут мова йде про досить формальний акт. Багато в чому для іракських курдів ситуація недооформленної держави навіть вигідна. Іракський Курдистан - це велике Придністров’я, центр контрабанди з Туреччини в Ірак та Іран. Як мені сказав один американський бізнесмен, який там багато працював, курди давно отримали б незалежність, «якби не фантастична жадібність курдських торгових кланів». Але якщо вони вирішать, що їм це вигідно, то вони цю незалежність оголосять. На мою думку, Туреччини це теж вигідно.

- Чому Туреччини це вигідно?

- Курди - це дуже різні люди. Їх від 25 до 40 мільйонів. Курди не єдиний етнос, а етнічна спільнота, як східні слов’яни. Вони дуже різні, різні релігії, мови, політичні погляди. Але в даному випадку Іракський Курдистан має хороші відносини з турками. Туреччина їх озброює, готує, вони є економічними партнерами. Тому якщо мова зайшла про отримання курдами незалежності, то турки можуть зробити попереджувальний хід - зробити флагманом курдської незалежності державу, що є їхнім союзників та клієнтом. Хоча, на Близькому Сході політика слів та політика дій - різні речі.

- У разі імпічменту Трампа як це вплине на регіон?

- Я не думаю, що Трамп закінчить імпічментом. Явних підстав для імпічменту немає. Потрібно зробити щось таке, я навіть не знаю що саме. Американська політика - це не російська або навіть українська політика, роль першої особи тут є великою, але він не диктатор. Ми ж бачимо, що Трамп й зараз нічого сильно не змінює. Ну, вийшов він з пари угод, дав можливість Саудівської Аравії активніше поводитися на Близькому Сході, але в США все визначають інститути.

Олександр Куриленко

https://narodna-pravda.ua/2017/06/13/na-zemle-bezopasna-tolko-antarktyda-avraam-shmulevych-rasskazal-budet-ly-na-blyzhnem-vostoke-novaya-vojna/

-------------

Буду благодарен за поддержку.

I would be grateful for your support.

PayPal: avraham.shmulevich@gmail.com

Яндекс-кошелёк: 410014867441410

Саудовская Аравия, Мои интервью, Сирия, Геополитика, Ислам, Шиизм, Мои тексты, Катар, Украинский язык, Иран, Ближний Восток

Previous post Next post
Up