Etiikkatesti:
http://www.yle.fi/vielayksiasia/peli/viela1.html.
VERTAILUN TULOS
Mielipiteitäsi lähimpänä oleva filosofi on Bertrand Russell (1872-1970).
[ Lisätietoja filosofista ]
Alla 3 lähintä filosofia ja osumisprosentit:
1. Bertrand Russell 84.0%
2. Jürgen Habermas 83.0%
3. Ludwig Feuerbach 81.0%
Ajatuksiasi eniten vieroksuu Carl Schmitt 33.0%
Myös seuraavat 3 mielipidevaikuttajaa olivat lähinnä omaa vastaustasi:
1. Kansantaiteilija, yht.maist. Simo Frangen 79.0%
2. Näyttelijä Mari Rantasila 77.0%
3. Kirjailija, pakinoitsija Seppo Ahti 73.0%
Jee, Frangen on symppis.
über-uteliaille lisätietoa Bertrand Russelista:
Bertrand Russellista tuli yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä filosofeista ja matemaatikoista viimeistään silloin, kun hänen yhdessä Alfred N. Whiteheadin kanssa kirjoittamansa teos Principia Matematica ilmestyi vuosina 1907 - 1910. Paljolti tätä teosta on kiittäminen (tai moittiminen) siitä, että filosofien piirissä syntyi valtaisa kiinnostus symbolista logiikkaa kohtaan. Moni uskoi sen antavan filosofien käteen vihdoinkin sellaisen välineen, jonka avulla filosofia voisi muuttua ikuisuusongelmien pohdiskelusta edistyväksi tieteeksi matematiikan, fysiikan, kemian jne. tavoin.
R. uskoi myös, että lukuisat filosofiset ongelmat olivat syntyneet kielellisistä epäselvyyksistä ja että ne ratkeaisivat - tai lakkaisivat ainakin olemasta ongelmia - kunhan vain kielen luonne ja logiikka opittaisiin ymmärtämään paremmin.
R. uskoi, että järkeä voi käyttää muuallakin kuin vain tieteen ja filosofian piirissä. Niinpä hän kommentoi valppaasti aikansa yhteiskunnallisia ja kulttuurielämän tapahtumia ja ilmiöitä. Ensimmäisen maailmansodan ajan hän vietti vankilassa, koska kyseinen sota ja minkä tahansa sen osapuolen tukeminen oli hänen mukaansa rikollista. Toisen maailmansodan aikana hän sen sijaan tuki oman maansa ja sen liittolaisten taistelua Hitlerin Saksaa vastaan. Kylmän sodan aikana hän taas vastusti voimakkaasti kilpavarustelua. Ydinaseiden vastaisiin mielenosoitusmarsseihin hän osallistui vielä yhdeksänkymmentä vuotta täytettyäänkin.
R. sanoutui jyrkästi irti kommunismista, mutta kannatti maltillista sosialismia ja yhteiskunnan aktiivisia toimia esim. sosiaali- ja koulutuspolitiikassa.
R:n laajasta tuotannosta on suomennettu mm. muistelmateos Elämäni, Länsimaisen filosofia historia, Filosofiaa jokamiehelle, Etiikka ja politiikka, Miksi en ole kristitty, jotka kaikki ovat kohtalaisen helppolukuisia. Sen sijaan pieni teos Filosofian ongelmat on jo astetta vaativampi.
Pekka Himasen teoksessa Bertrand Russellin haaste pureudutaan erityisesti R:n uskontokritiikkiin.