закваска "творожок"

Jul 17, 2017 11:25



продовжую писати про свої експерименти з заквасками, що придбала для кисло-молочних продуктів.
"творожок" або, як пишуть продавці, сирочок типу "агуша", "тьома" і т.п. чесно, не знаю, який він той сирочок, бо дітям такого ніколи не купувала))

отже, пакетик закваски (не було часу перевіряти вагу) використала на 3 л незбираного молока.
молоко кип'ятиться, охолоджується, вноситься закваска і залишається в теплі на 8-10 год (термос, МВ і т.п.), я використовувала в якості утримувача тепла ковдру).
коли консистенція стала "йогуртовую", масу підігрівають на водяній бані до 60 -65 град, рівномірно помішуючи. починається зміна к консистенції маси, відділяється сироватка.
пісял того треба відкинути і сцідити сироватку.
кажу чесно, в мене не вистачило терпіння чекати, а що ж буде далі, до і при 60 град не особливо простежувався згорнутий білок. тому, за аналогією з рікоттою додала 2 ст л уксусу і вимкнула підігрів.
сирне тісто одруз стало помітним і я заспокоїлась.
процідила
вихід з 3 л молока прибл 420 г сирочку.
так, він дійсно дуже_дрібно_зернистий, але таку консистені. не важко отримати, якщо перетерти звичайний сир (творог).
ще одну відмінність я побачила вже зранку: сироватка залишилась стояти в кастрюлі і на поверхні були вершки, тобто закваска, не бере їх в роботу і тому цей сирочок дійсно більш дієтичний, як на маленьких діток.
навряд чи я буду знову брати саме цю закваску, діти в мене їдять звичайний сир і Дімка в т.ч. мама робить сир і з перегонного молока, тому і знежирений сирок, то не проблема.
малому зараз його даю з подрібненими ягодами і йогуртом

upd 24.07 на жаль лише зараз знайшла більш детальну рецептуру для цієї закваски ніж та, що дала мені продавець.

після досягнення на бані необхідної температури, треба зняти каструлі з вогню, баню не розбирати і залишити всю цю конструкцію ще на 30-40 хх, потім суміш ставиться в "холодну баню" на 10-20 хв. зверху буде  сир, а знизу сироватка.

рекомендации, кухня, рецепт, село, сыр

Previous post Next post
Up