Оригинал взят у
lana_svitankova в
Різдвяний кексЯкщо ви забули про нього, то я нагадую, і ще є час встигнути. Цей фантастичний кекс, як коньяк, стає кращим з витримкою. Зачекайте щонайменше місяць перед тим, як його скуштувати.
На кекс 20 см діаметром вам знадобиться:
450-500 гр різних сушених фруктів, цукатів, тощо, обирайте на свій смак
100 мл рому/коньяку/наливки/лікеру
200 гр масла
4 яйця
150 гр коричневого чи білого цукру
50 гр темного цукру дарк мусковадо чи патоки
250 гр борошна
50 гр меленого мигдалю
1 ч.л. розпушувача
цинамон, гвоздика, мускатний горіх (я кладу 2:1:2)
мигдаль для прикрашання
Почнемо за 3-4 дні, заллємо покраяні кубиками фрукти. Вони повинні майже повністю увібрати в себе алкоголь.
Перед тим, як робити тісто, витягніть масло і яйця з холодильника, вони повинні бути однакової температури, інакше суміш візьметься пластівцями. Масло у жодному разі не грійте на батареї/в мікрохвильовці, воно має нагрітися при кімнатній температурі.
Отже, відміряємо борошно, цукор, мелемо мигдаль, зціджуємо зайву рідину з фруктів, готуємо спеції
Збиваємо масло з коричневим цукром, аж поки цукор не розтане. Вбиваємо по одному яйця. Додаємо спеції, мигдаль, темний цукор і половину борошна. Розмішуємо. З відміряної кількості борошна беремо кілька ложок і пересипаємо фрукти. Вмішуємо в тісто решту борошна, а потім, ложкою, фрукти.
Викладаємо у змащену маслом і притрушену борошном форму. Згори прикрашаємо мигдалем і ставимо у піч, розігріту до 160С. Кекс пектиметься близько 1,5 години, перевіряйте його готовність трісочкою. Готовий кекс лишіть у формі хвилин на 10, а потім лишіть на решітці вистигати на ніч. Потім загорніть його у плівку або кулінарний папір, покладіть у коробку і забудьте про нього на місяць. Вашу терплячість буде винагороджено, повірте. Зберігати у прохолодному місці, але у нас він лежав на холодильнику, зважаючи, що на кухні не дуже спекотно, і нічого йому не сталося.