ешольція

Jul 15, 2015 09:47

з Вікіпедії
ї Ешольція (лат. Eschschólzia) - рід рослин родини Макові (Papaveraceae), включає близько десяти видів, поширених у західній частині Північної Америки.

Представники роду - однорічні та багаторічні трав'янисті рослини з глибоко розсіченими [[листки|листrками}}; квітки зазвичай оранжеві або червоні.

Найбільш відомий вид - Ешольція каліфорнійська (Eschscholzia californica), багаторічна трав'яниста красиво квітуча рослина, що використовується як однорічна.Рід названо на честь мандрівника та натураліста Йоганна Фрідріха фон Ешшольца.


вже другий рік ця квіточка живе в моєму квітнику тут у мами і в Києві в цьому році посіяла її.
квітка дуже чутлива до сонця: розкриває повністю пелюстки тільки в сонячний день, як тільки набігає хмаринка пелюстки починають прикриватися.


коли ми приїхали в цьому році, на початку червня, вже порозкривались перші  квітки, сіяла насіння на початку квітня, частина вийшла з минулого року самосівом, зацвіли раніше.



в минулому році гралась трохи з пересадкою, погано, але преносять її.
треба враховувати, що корінь стрижневий, придаткових корінців дуже мало, тому вірогідність пошкодження коріння пир перенесенні дуже велика.  але , якщо притінити на перший час і добре поливати, то рослинка приживеться. в минулому році вони в мене просто зацвіли десь на 2  тиждні пізніше за загальну масу.
дуже цікаво спостерігати, як вони починають зацвітати: квіточка схована у капелюшок конусовидний, який злітає при розкритті пелюсткок. потім, коли вже квітка віджила своє життя, стебло трансформується в довгий стручок з насінням, який при висиханні з тріском лопається та розкидує довкола насіння.
не дуже добре, але в принципі можна побачити на фото і пуп'янки  і  чарівні палички з насінням )


в цьому році пощастило і в асорті попалось навіть кілька інших забарвлень, хоча обіцяно було набагато більше.
такий лише один побачила, кущик був невеличкий і дрібні квіточки майже непомітні серед листя.



був такий: нижня стороня пелюсток відрізнялась, а в середині майже однакові, лише трохи темніший




а це моя любоФФ)






зарості ешольції добре виглядають біля бордюрів чи в якихось тумбах (у свекрухи на дачі вони так ростуть). великі рослини нахиляються і кущик трохи розпадається, але не псується декоративний вигляд при цьому. якщо прорідити вчасно, то кущи будуть пишнішими і більш розлогими, а квіточки, відповідно, крупнішими
не вибаглива дополивів, але під час цвітіння краще все ж таки поливати ввечері. при передозуванні вологи можут загнивати нижні листи та взагалі коріння.

тут дуже суха ділянка, пізніше вийшли і посіяні густо,то квіточки дрібніші.




а ці вже лягають на бордюр. ( я частіше за все, якщо мені треба їх направити в потрібну мені сторону, підкладаю каміння знизу біля коренів)


безпроблемна квітка, сподіваюсь, що за кілька років вже розмножиться сама і не треба буде сіяти, ну хіба що нові сорти.
тут на півдні ешольція  цвіте десь біля 1,5 - 2 місяців. на дачі під Києвом до самих морозів .
дуже хочу ще махрову ешольцію, ну хоча б напівмахрову )
на pinterest знайшла
зарості в Каліфорніі


а такі б хотілося



виш-лист, 2015, pinterest, краски жизни, моя жизнь, агротехника выращивания, сад, цветы

Previous post Next post
Up