Прес-конференція, присв'ячена виходу альбома "Цинамон"

Mar 30, 2010 22:54





Сьогодні у Книгарні "Є" відбулась прес-конференція з нагоди виходу українського видання дво- ( чи, точніше, півтора- ) плитника з альбомом Юрія Андруховича з поляками Карбідо і швейцарцем Петером Цумтором  -  "Цинамон" + "Індія" 
     Преси набилося так, що декому не вистачило місця в залі. Чин чином, послухали дещо з нового диску, розповіли про диск та історію його появи (Ю.А.), про внесок кожного в цю справу... ну, журналісти там були, вони все розкажуть і покажуть. А потім перейшли до питань.

Ця частина сподобалася найбільше. Люди, які пишуть про культуру і мистецтво, знаються на цій темі, професіонали пера просто сипали цікаві, серйозні, час від часу досить гострі, а той відверто провокативні запитання. Найцікавіші наведу у формі хіт-параду.



5 місце - Чи співає на диску сам Ю.А., адже казав ,ще презентуючи поередній альбом проекту - "Самогон", що на наступному альбомі, може, й співатиме. У відповідь класик скромно зізнався, що, хоч і брав у свого куміра і земляка Олега Гнатова дистанційні уроки вокалу, все ж  вважає себе далеким від досконалості співаком і власне виконання вважає за краще називати мелодекламацією. По закінченню конференції питання вже втратило свою актуальність(див. хіт-парад далі), через що і посіло останнє місце.

4 місце - питання про те, чим пригощатимуть на концертах "цинамонового" туру, з оглядом на те, що на київському концерті "Самогон" пресу і ВІПів пригощали таки самогоном (смачним, до речі, під огірочки і канапки з салом). На це патріарх повідав, що швейцарець Цумтор, який живе у глухому селі і самостійно виготовляє свої дивні барабани, повний комплект яких займатиме на сцені площу десь із середню двокімнатну оселю, грає не звичайними барабанними, а цинамоновими ароматичними паличками заради досягнення особливого звуку і принесення духу цинамону в концерт. Трохи схоже на відмазку, бо не скажеш же журікам, що крім булочок з корицею,розраховувати ні на що, тим більше на випивку, не варто. Але ті відчули приховану нещирість, що зрозуміло з наступного питання.

3 місце посідає питання "Та коли вже буде Абсент???"(так буде названа третя, остання частина триптиху, що розпочався Самогоном і продовжився Цинамоном), яке, мабуть, вкрай лаконічно змальовує очікування репортерської спільноти від митців чи, точніше, презентацій їхніх творінь.  На це хитрий Андрухович вдав, ніби не зрозумів питання, і почав віщувати, що, мовляв, терміни початку роботи над записом наступного диску ще не визначені, от з'їдуться усі на концерти, там і розберуться. Спільнота чемно робила вигляд, ніби переймається наступним записом, не почувши попереднього.

2 місце. Але хтось (доволі, я бачу, альтернативний), перейнявся саме диском "Цинамон" і підступно спитав, скільки коштуватиме диск у продажу. Це питання поставило в тупік організаторів бріфінгу, бо ж насправді про кінцеву ціну ніхто й не думав, всім було аби лиш записати, видати, всілякі інші творчі процеси...Тож на питання про собівартість , рекомендовану і роздрібну ціну ані сам Ю.А., ані інші відповісти так і не змогли.

І ось тут настав час професіоналів найвищої категоріі. Майстерно підловивши момент тотальної розгубленості, хтось (жаль, забув хто) спитав просто в лоба, чи подарують присутнім журналістам жадані диски сьогодні ж? (1 місце!) Вкрай знітившись, Андрух почав бігати очима по залу, а потім, побачивши в дальньому кутку якогось бородатого типа (чи не Св.Миколая?), просяяв і запитав в нього, скільки дисків припасено задоволення творчої жаги присутніх. Той почав щось лопотіти, мовляв, є з десяточок, але патриарх щиро посміхнувся і відправив усіх зацікавлених до бороданя.

Після цього, зрозуміло, прес-конференція одразу ж закінчилась, а в журналістів почався конфлікт мотивацій, бо одразу вишикувалось дві черги - одна за "Цинамонами", інша - до пана Юрія, за відповідями на якісь сторнні питання і, звісно, автографами.



Всі фотографії - Євген Чорний

на останок - сюжет з ТСН:

image Click to view

Previous post Next post
Up