Leave a comment

aquamarinka_30 May 12 2018, 04:24:28 UTC
По хорошему надо бы идти на PubMed разбираться.
Mary Enig не пишет про erucic acid ни хорошего, ни плохого. Просто констатирует факт, что он существует.
Udo Erasmus пишет, что опыты на крысах показали плохие результаты, но к людям это может и не отноститься, тем более, что это масло традиционное.

В другом месте wapf пишут
Rapeseed oil was a monounsaturated oil that had been used extensively in many parts of the world, notably in China, Japan and India. It contains almost 60 percent monounsaturated fatty acids (compared to about 70 percent in olive oil). Unfortunately, about two-thirds of the mono-unsaturated fatty acids in rapeseed oil are erucic acid, a 22-carbon monounsaturated fatty acid that had been associated with Keshan’s disease, characterized by fibrotic lesions of the heart. In the late 1970s, using a technique of genetic manipulation involving seed splitting,2 Canadian plant breeders came up with a variety of rapeseed that produced a monounsaturated oil low in 22-carbon erucic acid and high in 18-carbon oleic acid.
Это, правда, про rapeseed
https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/the-great-con-ola/
там дальше разбор полетов по этой ссылке с объяснением, что другие исследования не нашли подобной корреляции между болезнями сердца и erucic acid.

и еще вот статья https://draxe.com/mustard-oil/
из нее становится понятно, что Mustard oil has about 60 percent monounsaturated fatty acids (42 percent erucic acid and 12 percent oleic acid), about 21 percent polyunsaturated fats (6 percent the omega-3 alpha-linolenic acid and 15 percent the omega-6 linoleic acid) and about 12 percent saturated fats.
это масло достаточно неусточивое. Большой процент мононенасыщенных кислот.

Reply


Leave a comment

Up